Ertuğrul Müyesseroğlu

Dijital Dünya

Korona’nın ekonomik zararını telafi etmek mümkün mü?

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Bu konuda yazdıklarım tamamen bir vatandaş olarak yaptığım gözlemlere dayanıyor. Bu konunun uzmanı değilim sadece bu konudaki düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Tüm Dünya korona virüsü nedeniyle maalesef sıkıntılı günler geçiriyor. İnsan hayatının değeri hiçbir şeyin üstünde olmamasından ötürü konunun ekonomik sonuçları hiç birimizin umurunda değil. Hepimiz yemişim ekonomiyi modundayız.

Tabi tüm dünya hükümetleri aldıkları önlemleri ekonomilerini olabildiğince az etkileyecek şekilde alma gayreti içerisinde.. Ülkemizde izlenen önlemleri gözlemlediğimde de Dünya’da alınan önlemlerin hep 2-3 adım önünde olduğunu görüyorum. Bunun sonucu olarak da şuan toplum olarak bu virüsten oldukça sınırlı bir şekilde etkilendiğimiz düşüncesindeyim.

Burada gözlemlediğim bir durumda önlemlerinizi virüsün yarattığı sonuca göre aldığınızda artık o önlemin gerekli etkiyi sağlayamadığı.. Yani aldığımız önlemlerin virüsün de 2-3 adım önünde olması gerekiyor. Olaya bu şekilde baktığımda evet aldığımız önlemler diğer ülkelere göre 2-3 adım öndeyken virüse karşı yarım adım önde olduğumuzu düşünüyorum. Yani virüsle aramızı daha da açmamız gerekiyor gibi geliyor bana..

Bu konuda ekonomik karar zarar hesabı yaptığımızda şahsi düşüncem duruma göre pozisyon almanın ekonomik zararın önüne geçemeyeceği yönünde.. Madem zararın önüne geçemiyoruz o zaman çok daha radikal kararlar almaktan çekinmemeliyiz gibi geliyor bana. Mevcut durumda ülkemizde 14 yada 20 günlük karantina ilanı ile belirlenen sektörler ve görevliler dışında sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi yeni vaka sayısının sıfırlanmasını sağlarsa kanaatimce çok daha az bir ekonomik zararla bu işi atlatabileceğimizi düşündürüyor bana..

Aksi taktirde bu sürecin bir noktadan sonra yaratacağı maddi ve manevi zararın önüne geçilemeyeceği bir durumla karşılaşma ihtimalini doğurabilir.

Tabi böylesi bir önlemde sağlık sektörü, güvenlik, temel ihtiyaçların giderilmesine yönelik dev bir organizasyonu başarılı bir şekilde gerçekleştirebilmenin kolay birşey olmadığını da kabul ediyorum.

Allah ülkemize, milletimize ve yöneticilerimize güç kuvvet versin.

Ertuğrul Müyesseroğlu

selyus