Sevilay Koç Dursun

Vakt-i Kelam

KİŞİ KENDİNDEN BİLİR İŞİ !..

Buyrun size harika bir başlık.

İnsanoğlunun, ahlakta son sür’at yol aldığı fukaralığın tek bir paragrafta sığdırılmış hali…

“Kişi kendinden bilir işi” diye atalarımızın söylediği harika bir özlü söz vardır.

Duyduğumuz bir lafı kimin dediğinin önemi buradan gelir. Hayır da konuşsa şer de konuşsa he he der geçiştirilir.

İnsan bi durup düşünmez bu adam bu lafı neden söyledi diye.

Kalitesini düşürmüş boş lakırdı sahiplerinin sözleri karakterlerine göre karşı tarafa etki eder, yada etmez.

Gördüğü her olayı duyduğu her lafı hüsnü zan ve bilgi ile değil, kendi kişiliği ve karakterine yakışır şekilde yorumladıklarını fark ettiğimiz de etkisini yitirir. Artık o kişinin sözleri beyin damarlarınızı değil, sinir damarlarınızı çalıştırır.

Uğraştırırlar mı ?.. Evet uğraştırırlar. Gürültü çıkarırlar mı ?.. Evet çıkarırlar. Bu yaptıklarının farkındalar mı ?.. Umarım değillerdir, çünkü bu kul hakkıdır, vebali ağırdır. Farkında olarak, bilerek yapanlar var mı?.. Evet var.

Akraba, eş, dost, iş çevresinde toplu yaşamak durumunda olduğumuz insanlarla verdiğimiz mücadele ve harcadığımız enerjiyi, herhangi bir şey üretmek için kullanabilseydik, toplum olarak sırtımız yere gelmezdi!..

Günümüz velvelecileri için söylenebilecek tek söz bu olsa gerek.

Her olayı kendi aklınca karakterince yorumlayan, suizan hayranlarının topluma verdiği zararın haddi hesabı yok.

Hak ve batılın savaşından bahsedip hak ihlalinde bayrak tutmanın, kişisel hak ve özgürlüklere saldırmanın, taraf tutmaktan öte esen rüzgara, alınan zafer yada yenilgiye göre söylemlerinin ve eylemlerinin rengini değiştirmenin,  duruma göre karar vermenin adı halk dilinde nedir sizler iyi biliyorsunuz ama ben de eksik kalmayayım şuracığa iliştireyim.

Aldığı kararı, ettiği kelâmı ortamına göre değiştirenlere, herkese mavi boncuk dağıtıp dik ve tek duruşu olmayanlara, kaba ve gerçek tabirle “fırıldak” denir.

Ben her yerde doğruları söylerim, dobra bir insanım derken, aslında ne kadar patavatsız olduğunu söylediğinin farkında bile değildir.

Ne demiş atalarımız ” Her doğru her yerde söylenmez” doğru yerde edilen sözün etkisi eleştirel dahi olsa insanlığa fayda getirir.

Yanlış yerde edilen sözün etkisi ise nefret ve gürültüden başka bir işe yaramaz, insanlığa tek bir faydası yoktur.

Bu yazıyı okuyup da zerresini üzerine alınan varsa hemen kendini sorguya çeksin. Zira okuduğunu aklın algıladığın da kalbinin ve vicdanının verdiği ilk tepki en doğru olandır.

Başının yücelere ermesini dileyen, dağ gibi ayağını eteğine çeker. Hz. Allah insanı sırf akıl ve konuşması bakımından eşrefi mahlukatın en şereflisi olarak yaratmıştır. Bu özelliği israf etmenin, kem söyleyip gam üretmenin de elbetteki ahirette bir karşılığı olacaktır.

Şeyh Şadi Şirazi’nın güzel bir sözü var.

“Mum dilinden yanar ” !..

Kalın sağlıcakla

Sevilay Koç Dursun

selyus