Gülayşe Durak

Hayata Gülümse

YEREL SEÇİMLERE GİDERKEN

Kendine güven/Özgüven kişinin kendi hakkında pozitif ve gerçekçi tutumda olması yeterlilik ve değerlilik duygusuna sahip olmasıdır. Bazı alanlarda fazla güvenirken bazı alanlarda yetersizliğinden dolayı kendine güven duymayabilir. Kendine güven, kişiye yaşantısını kontrol etme duygusunu verir, kişinin yaradılışında var olan potansiyelini kullanarak ve yapmak istediklerine ulaşmanın kolaylığını sağlar. Özgüveni yüksek insanların nasıl başardıkları ise merak edilebilen soru. Biri ortamda sessizce otururken, diğeri insanlar içerisinde istedikleri gibi hareket eder ilişkiler kurar ve yaşarlar.

“İNANMAYA, SEVMEYE, GÜVENMEYE KENDİNDEN BAŞLA”

Özgüven iş hayatı, aile, arkadaş ilişkileri ve sosyal yaşamıda içine alır; hepimizin içinde var olan bir duygu sadece açığa çıkarabilmek için bazı çalışmalar yapmamız gerekir.

En başta bu duygunun açığa çıkmasına engel olan ilk düşünce ‘başarısız olma’ korkusudur. Temelde tüm işler basittir işi zorlaştıransa bilgi eksikliğidir; işin içine girildikçe bilgi ve bilinç arttıkça işler basitleşir başarı oranımız yükselir. Aklımıza yazmamız gereken ilk cümle “Bu olay basit, eksiklerimi tamamlar başarıyı yakalarım.”

Kendime güveniyorum. Bir diğer husus kendimizi iyi tanımaktan geçer. Gerçek anlamda birçok insan kendini tanımaz ve tanımlayamaz. Kendini tanıdıkça insan potansiyelinin farkına varır, içindeki cevheri ortaya çıkarmak için neler yapılması gerektiğine odaklanır. Eksik olduğuna inandığı taraflarını fark ederek geliştirmeye çalışır artılarını da daha verimli hale getirebilir buda Özgüveni artıracak bir unsurdur. Kendimizi suçlamak ise diğer bir hatadır. Dışa yansıtmazsak da iç dünyamızda kendimizi suçlar eleştirir ve değersiz görürüz. Tabii buradan her ne yaparsak yapalım kendimizi haklı göreceğiz anlamını çıkaramayız (Özeleştiri ve Empati yaparak).

Özümüze güven şuuru, bizi yaradan Rabbimizin mutlak hakimiyet sahibi olduğudur. Bakışımız, düşüncemiz davranışlarımız bu şuurla vücut bulmalı, kezâ bütün haletimiz habis bir hâle dönüşür.

“Şüphesiz biz insanı, karmaşık olan bir damla sudan yarattık. Onu deniyoruz bu yüzden onu işiten ve gören yaptık “der ayet-i kerime.

Pozitif diyalog – Olumlamalar, belirlediğiniz olumlamanın etkisini görmek için dilinizle kalbinizin aynı şeyi söylemesine dikkat etmelisiniz. Ve ne tarafa baktığınızı, orada ne görmek istediğinizi iyi bilmelisiniz. Kendinizde cömert davranarak beğendiğiniz yanlarınızı kendi gözlerinize bakarak söyleyebilirsiniz. Potansiyelimizde var olan ve özgüvenimize zarar veren karakter özelliklerimizden biri de “Mükemmelliyetçilik”dir. Her ne kadar bugünkü ortamda kabul görebilmek adına en iyisi ve mükemmeli olmamız gerektiği enjekte edilmeye çalışılsa da; buna rağmen, bir nebzede olsa uzaklaşabilmek kaybettiklerimizin farkına varmamızı sağlayacaktır. Elbette Özgüveni yüksek bireyler olmak için mücadele edeceğiz. Bu mücadele hedefimize giden yolda bizleri ve dava ruhumuzu daha da diri tutar. Yerel seçimlere giderken tamda ihtiyacımız olan kavram işte budur; kendini ispatlamış göz dolduracak projeleriyle seçmeninin karşısına çıkabilecek, Cumhurbaşkanımızın layık gördüğü; sahada halkından da teveccüh gören bir adayınız varsa, işte bu noktada başaracağımıza olan inancımızı asla kaybetmeden; üzerimize düşen sorumluluk bilinci ile hareket edilirse; ana hedeflerimize ulaşmak adına büyük adımlar atmış oluruz. Bununla beraber kullanacağımız olumlu ve yapıcı bir yaklaşımla; başaracağımıza olan büyük inancımızla birlikte, ana hedefimize odaklanmış ve Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi; TEVAZU, SAMİMİYET, GAYRET ile gönül belediyeciliğine kavuşmuş olacağız.

İlginizi çekebilir

İdris Peygamber ve Göbeklitepe

İdris Peygamber ve Göbeklitepe

selyus