Ana Sayfa ÇEVRE 26 Ağustos 2016

Başbakan Yıldırım, “Yavuz Sultan Selim Köprüsü bir sanat eseridir”

Yavuz Sultan Selim Köprüsü Kuzey Çevre Yolu açılış töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, “Yavuz Sultan Selim Köprüsü sadece bir köprü değil, aynı zanda bir sanat eseri bir mühendislik köprüsüdür. Üzerinden demir yolu geçen en uzun köprüdür.” dedi.

İstanbul Boğazı’na üçüncü olarak inşa edilen “dünyanın en geniş köprüsü” Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne çalışma yemeğinde bir araya geldiği Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov ile aynı helikopterle geldi.

Boğazın üçüncü incisi Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün trafiğe açılış törenine ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa el Halife, Pakistan Pencap Eyalet Başkanı Navaz Şerif, Azerbaycan Meclis Başkanı Oktay Asadov, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, vatandaşlar katıldı.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılış töreni Mehteran Takımı’nın gösterisiyle başlarken, çevrede ise geniş güvenlik önlemleri alındı. Köprünün açılışına şahitlik etmek isteyen vatandaşları ise Türk bayraklarıyla kendilerine ayrılan alanı doldurdu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla başlayan program Kuran-ı Kerim tilavetiyle devam etti.

Kürsüye çıkan Ahmet Davutoğlu, “Bugün burada bir tarih yazıyoruz. Hamd olsun bir millet ülkesinin gönül coğrafyasının kaderini yüreğinde bileğinde tutarak 15 Temmuz’da tarih yazdı. Sayın cumhurbaşkanımızın başlattığı bizlerin emek verdiği bir tarihi sizlere sunuyoruz. 26 Ağustos Malazgirt’in yıl dönümü olarak en uzun köprünün açılışı olarak asırlarca anılacak. Bu bir bayram günüdür. Bu bayrama gölge düşürmek isteyenlere biz bu millet birdir, bu bayrak azizdir, bu ülke ebediyen özgürdür özgür kalacaktır diyeceğiz. Allah bu köprüyü Asya ve Avrupayı bağlayan bu köprüyü hep güzellikleri birleştiren köprü kılsın. Allah birliğimizi daim eylesin” dedi.

“İSTANBUL’A YENİ GERDANLIK TAKIYORUZ”

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul’a yeni bir gerdanlık taktıklarını belirterek, “Bu güzel eserin açılışı için dost ve kardeş ülkelerden gelen hükümet ve devlet başkanları sevgili misafirler, İstanbullular hoşgeldiniz. 26 Ağustos 1071. 15 Temmuz’da Türkiye’nin geleceği için demokrasinin yaşaması için canını seve seve veren şehitlerimizin ruhu şad oldun. Sevgili İstanbullular 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne ilave olarak İstanbul’a yeni gerdanlık takıyoruz. Yavuz Sultan Selim geliyor. Bugün 26 Ağustos Gazi’nin başlattığı büyük taaruzun yıl dönümü. Allah’ın izniyle galibiyet bizimdir, galibiyet bizim olacaktır inşallah. İstanbul bir köprü şehridir, köprüler şehridir. Kıtaları, medeniyetler, kültürleri birbirine bağlayan bu eşsiz şehir 79 milyonun özetidir” diye konuştu.

“YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ BİR SANAT ESERİDİR”

“Yavuz Sultan Selim Köprüsü sadece bir köprü değil” diyen Yıldırım, “Aynı zanda bir sanat eseri bir mühendislik köprüsüdür. Üzerinden demir yolu geçen en uzun köprüdür. 11. dönem cumhurbaşkanımız Abdullah bey ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu o büyük gün bu köprü 3 yılda bitecek demiştik. Bu aziz millet korksaydı 15 Temmuz gecesi bir daha aydınlanmayacaktı. Recep Tayyip Erdoğan gidin meydanlara dedi ve 79 milyon meydanlara indi. Bu köprü sadece İstanbul’a hizmet etmiyor. Bu köprü Uzakdoğu’dan yola çıkıp Londra’ya giden tarihi ipek Yolu’ndaki bütün yolculuklara hizmet ediyor” ifadesini kullandı.

“YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ YARIN HİZMETE GİRECEK”

Köprünün yarın hizmete açılacağını belirten Başbakan Yıldırım, “Yavuz Sultan Selim Köprüsü yarın hizmete girecek. Köprüden geçen bütün kamyonlar, TIR’lar artık yarından sonra şehir içine giremeyecek. Hepsi ‘Yavuz’ diyecek. 14 yılda Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye’ye 18 bin kilometrenin üzerinde yeni bölünmüş yol yaptık. Ülkemizin hızlı tren hayalini gerçeğe dönüştürdük. Havayolunu halkın yolu yaptık. Türkiye’nin bu kutlu yürüyüşünü çekemeyenler var. onların oyunları planları varsa hakkında , halkın da bir planı var. sizlerin desteği oldukça bize karada da, havada da, denizde de ölüm yok. Aziz İstanbullular, bugün İstanbul’un çok önemli eserini hayata geçiriyoruz. Bunla işimiz bitmiyor daha çok işimiz var. Fatih Sultan Mehmet gemileri karadan yürüttü. Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları da trenleri denizin altından geçirdi, arabaları da denizin altından geçiriyor. Fatih’in torunlarına da bu yakışır. Kıskanıyorlar, çekemiyorlar. Varsın kıskansınlar. Bu ülkeyi ne bölücülere ne de darbecilere asla teslim etmeyeceğiz. Hanımlar 15 Temmuz gecesini unutmuyoruz. Hepiniz sokaktaydınız, hepiniz demokrasi nöbetindeydiniz. Hepinizden Allah razı olsun” dedi.

selyus