Ana Sayfa ÇEVRE, TÜRKİYE EKONOMİSİ, YEREL YÖNETİMLER 14 Eylül 2019

Beykoz Belediyesi bisikletle tasarruf yapmaya kararlı görünüyor

Beykoz Belediyesi Haziran ayında sahilde bisikleti zabıta ekiplerini hizmete sokmuştu. Bisiklet kullanan zabıta ekipleri otomobil kullanmayarak yaptığı yakıt tasarrufu ile hem çevre hem de ekonomiye katkıda bulunuyor.

Beykoz Belediye Bakanı Murat Aydın, Zeytinburnu’nda yerleştirdiği bisiklet kullanma alışkanlığını Beykoz’da kazandırmaya kararlı bir duruş sergiliyor…

“Sağlıklı Yaşam, Kolay Ulaşım” sloganıyla bisikletli hayatı teşvik eden Beykoz Belediyesi 3,5 ay önce mevcut zabıta personelinden bisikletli zabıta ekibi oluşturmuştu. Gün içinde vatandaşların sahilde yoğun olduğu noktalarda devriye gezmeye başlayan bisikletli zabıtalar araçla girilemeyen yerlerdeki hızlı müdahaleleriyle kısa süre içinde benimsendi.

Bisikletli zabıtalar aynı zamanda ekonomik olarak da belediyenin tasarruf etmesine yol açtı. 18 kişiye çıkan ekip araç yerine bisikletle devriye gezerek 6 otomobil ve yakıt giderlerinin belediyenin kasasında kalmasını sağladı.

AMAÇ SAHİL EKONOMİSİNİ CANLANDIRMAK

Bisikletle ulaşım kültürünü yaygınlaştırarak otomobil kullanımının azaltılmasına yönelik çalışmalar çevrenin daha temiz kalmasını ve sağlık ile yakıt giderlerinin azaltılarak ekonomiye katkı sağlanmasını amaçlıyor. Beykoz sahil yolunun, araç trafiği azalırken, bisikletli sayısının artması ile daha canlı bir hale gelmesi planlanıyor. Dünyada başarıyla sonuçlanan Paris, Kopenhag, Sevilla, Bogota gibi şehirlerdeki modellerin incelenerek Türkiye’ye uyarlandığı bisikletli hayat sistemi sahil ekonomisinin de canlanmasını öngörüyor.

727 ARABA DAHA TRAFİKTEN EKSİLİYOR

Beykoz Belediyesi’nin bisikletli hayatı Beykoz’da yaygınlaştırmak için düzenlediği Temel Bisiklet Eğitim Programı da bu sistemdeki çalışmalardan biri. Başladığı günden bu yana 727 kişinin bisiklete binmeyi öğrendiği kursun en genç katılımcısı 4 yaşındayken en yaşlı katılımcısının 65 yaşında olması dikkat çekiyor. Temel bisiklet eğitiminin yanı sıra trafikte seyir ile ilgili bilgilerin de verildiği kursu başarıyla bitirenler, motorlu taşıt yerine bisiklet kullanmaya hazır hale geliyor.

İSTANBUL’DA 102 MİLYAR TL’LİK TASARRUF

Bisikleti bir ulaşım aracı olarak yaygınlaştırmak adına düzenlenen Asgari Kalabalık Bisiklet Turu da yoğun ilgi görüyor. Bugüne kadar 1475 kayıtlı kişinin katıldığı bisiklet turları sahil yolunda kısa mesafelerde motorlu taşıt yerine bisiklet kullanımının artırılmasını amaçlıyor. Bunun yaygınlaşmasıyla araç trafiği azalırken, yapılacak yakıt tasarrufu ile hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlanması amaçlanıyor.

2017’de Bisiklet Endüstrisi Derneği’nin (BİSED) yaptığı araştırmaya göre bisikletler, İstanbul trafiğinde yüzde 10’luk bir paya sahip olursa, devletin 18 milyar dolar yani bugünkü kura göre 102 milyar TL tasarruf yapması öngörülüyor. Beykoz’da yapılan çalışmalar da bu tasarrufun öncüsü olmayı ve Beykoz sahilinin trafiksiz daha yaşanır olup, ekonomisinin canlanmasını hedefliyor.

selyus