Ana Sayfa ÇEVRE 17 Temmuz 2020

Davutoğlu da Kanal İstanbul’a karşı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’un en önemli 3 sorunundan biri olarak nitelediği Kanal İstanbul projesiyle ilgili görüşlerini, 4 siyasi partinin genel başkanıyla paylaştı. AK Parti yönetimindeki İBB’nin, 2009 yılında hazırladığı “çevre düzeni planı”nı hatırlatan İmamoğlu, “İstanbul için hayati önemi var, kesinlikle yapılmamalı” denilen her şeyin kanal projesinde olduğunu vurguladı. İmamoğlu, planda, İstanbul’un kuzeye doğru gelişmesine neden olacak yerleşim kararlarından kaçınılmasından doğal eşik sınırı olan 16 milyonluk nüfusun aşılmaması gibi uyarıların bulunduğu bilgisini paylaştı. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Biraz önce aktarmış olduğunuz veriler, benim de Başbakanlığım döneminde sorduğum ve cevap alamadığım hususlar. Dolayısıyla bu konularda size açık desteğimizin olacağını ifade etmek isterim” sözleriyle İmamoğlu’na desteğini iletti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, kentin “deprem” ve “mülteci sorunu” ile birlikte en önemli 3 probleminden biri olarak sıraladığı Kanal İstanbul projesiyle ilgili siyasi parti genel başkanlarını bilgilendirdi. İmamoğlu, sırasıyla; Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile telekonferans yöntemiyle, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal’la da Florya’daki Başkanlık Konutu’nda yüz yüze bir araya geldi.

“KANAL İSTANBUL İÇİN İYİ BİR FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI VE ETKİ ANALİZİ YAPILMADIĞINI GÖRDÜM”

İmamoğlu’nun telekonferans yöntemiyle sunum yaptığı siyasilerden eski Başbakan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “İstanbul’a Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmak, çok büyük bir onur ve çok büyük bir sorumluluk. İstanbul hakkında alınacak her karar, her seviyede büyük bir karardır. İstanbul’un korunması, siyasetin bir anayasası olmalı” dedi. Kendi başbakanlığı döneminde Kanal İstanbul’la ilgili bir hareket olmadığına vurgu yapan Davutoğlu, göreve geldiğinde ilgili bakanlıklardan konuyla ilgili detaylı bilgiler aldığının altını çizdi. Aldığı brifingler sonucunda Kanal İstanbul için iyi bir fizibilite çalışması ve etki analizi yapılmadığını gördüğünü belirten Davutoğlu, “Acele bir şekilde gündeme geldiği için bazı sorular sordum ve o bakanlardan bu soruları cevaplamalarını istedim” diye konuştu. Kabine üyelerinden aldığı yanıtlarla ilgili ve kendi değerlendirmeleriyle ilgili detaylı bilgiler paylaşan Davutoğlu, o dönemde Kanal İstanbul’la ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la da bazı ihtilaflar yaşadıklarını kaydetti.

“MUSUL’U KAYBETMEMİZ, 12 ADALARI KAYBETMEMİZ GİBİ YAPTIĞIMIZ BİR HATADA, BİR NESLİ 100 YIL SONRA DA ETKİLER”

Kanal İstanbul’un AK Parti’nin en önemli projesi olarak lanse edildiğini ifade eden Davutoğlu, şunları söyledi: “Buradaki bütün verilere katılıyorum. Biraz önce aktarmış olduğunuz veriler, benim de Başbakanlığım döneminde sorduğum ve cevap alamadığım hususlar. Dolayısıyla bu konularda size açık desteğimizin olacağını ifade etmek isterim. Sayın Cumhurbaşkanı, bunu şahsi bir proje olarak savunuyordu. Benim ise bu projeye ciddi rezervlerim vardı. Montrö olduğunda hiçbirimiz hayatta değildik, bugün biz, ‘teminat’ diyoruz. Bugün yapacağınız bir hatada, aynen Musul’u kaybetmemiz, 12 adaları kaybetmemiz gibi yaptığımız bir hatada, bir nesli 100 yıl sonra da etkiler. Hatta Cumhurbaşkanı’na da söylemiştim: 500 sonra bile bu olaylardan biri, bu ihtimallerden biri gerçekleşecek olsa, bu geri döndürülemez bir projedir. Bir kere yaptığınızda, ‘Hata yaptım, geri döneyim’ diyemeyeceğiniz bir projedir. Yaptığın zaman o dengeyi altüst ediyorsunuz. Şunun bilinmesini isterim: Başbakanlığım döneminde bu konuyla ilgili her türlü hassasiyeti gösterdim. Şimdi de gösteririm. İstanbul’un kaderi için vermeyeceğim mücadele yoktur. Sizin raporunuzu almaktan çok büyük memnuniyet duyarım. Ben de arkadaşlarımızın hazırladığı raporu size gönderirim. İstanbul, bizim her şeyimiz.”

selyus