Ana Sayfa ÇEVRE 14 Aralık 2023

Deprem Bilimci Naci Görür, deprem konusunda uyarılarda bulundu

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremle ilgili vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, halkın depreme karşı duyarlı olmasını ve kendilerini yönetenlerden bunu talep etmeleri gerektiğini vurguladı.

Halkın deprem konusunda duyarlı olması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür, “Biz her depremde binlerce insanımızı bir gecede gömüyoruz, hiç de akıllanmıyoruz. Kendi ülkemize karşı bu önemli görevi yerine getirmemiz lazım. Bu ülkede insanım ölmesin demenin, kafayı kaldırmanın zamanı. Onlara özellikle şunu söylemeliyiz; ‘Deprem siyaset üstü bir konudur. Hangi partiden olursan ol, hangi siyasi görüşten olursan ol eğer beni yönetmek için adaysan, bu ülkede kentlerimi deprem dirençli hale getir. Bunun için gerekli planın, programın, niyetin olsun. Eğer o programın varsa oyum senindir’ dememiz lazım. Bu uyarıyı yapmadığımız sürece bu ülkede ne neslimizi ne de geleceğimizi sürdürebiliriz. Her depremde elli binleri bir gecede toprağa vermeye devam ederiz ve bütün dünyada bize kuşkuyla bakar” dedi.

Türkiye’nin deprem direnci bakımından başarılı olan diğer ülkelerden bir eksiğinin olmadığını vurgulayan Görür şunları ekledi; “Bakın dünyada ‘deprem dirençli kentler’ oluşturmayı analitik düşünen çağdaş insanlar başarıyor. Örnekleri: Japonya, Meksika, Arjantin, Venezuela, İtalya. Bütün bu bölgelerde Türkiye’de görülen depremlerden daha büyük depremler oluyor. Bu ülkelerde yaşanan depremlerde 3-5 kişi tesadüfen hayatını kaybediyor. Bu büyük depremlerde bile normal yaşam kesintiye uğramıyor. Şu detaya özellikle dikkat çekmek istiyorum o ülkelerin birçoğunun ekonomisi bizden iyi değil, üstelik bilim ve teknolojileri de bizden daha iyi değil. Şimdi onlar bu işi yapmışlar ve başarmışlar. Bizim ülkemizde biz de bunu yapabiliriz, başarabiliriz. Bunları yapabilmek için tüm imkanlarımız var.”

Etiketler:
selyus