Ana Sayfa ÇEVRE 14 Kasım 2020

Kadıköy’de Rizelilerden “Taş Ocağı istemiyoruz” eylemi

Dünya Koruma Vakfı (WWF) tarafından dünyada biolojik çeşitlilik açısından korumada öncelikli 200 ekolojik alandan biri olarak belirlenmiş olan bitki türü ve yaban hayatına ev sahipliği yapan Fırtına, Senöz, Hemşin Çağlayan, Arılı ile birlikte anılan İkizdere’de İşkencedere vadisinde açılmak istenen yeni taş ocakları 14 Kasım 2020 Cumartesi günü Kadıköy İskele Meydanında İstanbul Rize Masası tarafından düzenlenen basın açıklaması ile protesto edildi. Basın açıklamasına CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin ile CHP Kadıköy İlçe Kadın Kolları Başkanı Yasemin Özsaraç da katılarak destek verdi.

Rize İyidere lojistik liman ihalesini kazanan Cengiz İnşaat tarafından liman yapımında kullanılacak olan taş kaynağı için İkizdere İşkencedere Vadisinde taş ocağı ve kırma eleme tesisinin kurulmak istenmesi bölge halkının başvurusu sonrası mahkeme kararı ile durdurulmuştu.

Ardından Cengiz İnşaat tarafından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına yapılan yeni başvuru ile alınan ruhsat ile daha önce 100 000 ton taş çıkarılma projesi 15 724 800 tona çıkarılmış Bakanlık bununla da kalmayarak vadinin devamında bulunan Şimşirli Köyüne de aynı tonajda taş ocağı ruhsatı vermişti. Böylece toplam yıllık 31 509 600 ton taş çıkarılması planlanan bölge tamamen yok olmaya aday bölge için tepkilerini dile getiren İstanbul Rize Masasının basın açıklamasını CHP Kadıköy eski İlçe Başkanı, CHP İstanbul eski İl Başkan Vekili Necati Ekşi okudu.

Basın açıklamasına CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, CHP Kadıköy İlçe Kadın Kolları Başkanı Yasemin Özsaraç, 2014-2019 Dönemi Kadıköy Belediye Meclis Üyeleri Emel Hubay, Sema Sezgintüredi, katılarak destek veren isimler arasında idiler..

selyus