Ana Sayfa EĞİTİM 29 Eylül 2020

Eğitimci Yazar Ömer Şahan, “Ders çalışma programı nasıl yapılır?”

Eğitimci Yazar Ömer Şahan, 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ders çalışma programı nasıl yapılır? Ders çalışma programı yaparken nelere dikkat edilmeli? Sorularına cevap veriyor.

Eğitimci Şahan, “Bu sorulara cevap sunduğum yazımızda ders çalışma programı yaparken uymanız gereken 5 temel prensip vereceğim. Bu prensiplerle ders çalışma programı yapmanız ve bu programa uymanız kolaylaşacak.

Hayatımızı planlamak hayatımızın her döneminde önemli olsa da TYT ve AYT’ye hazırlandığımız sınav senesinde kısıtlı bir zamanda başarmamız gereken önemli bir hedefimiz olduğu için daha fazla önem kazanıyor.

Ders çalışma programı nasıl yapılır? 2021 TYT ders çalışma programı nasıl yapılır? Ders çalışma programı yaparken nelere dikkat edilmeli? Bu sorulara cevap sunduğum yazımızda ders çalışma programı yaparken uymanız gereken 5 temel prensip vereceğim. Bu prensiplerle ders çalışma programı yapmanız ve bu programa uymanız kolaylaşacak.

Hayatımızı planlamak hayatımızın her döneminde önemli olsa da TYT ve AYT’ye hazırlandığımız sınav senesinde kısıtlı bir zamanda başarmamız gereken önemli bir hedefimiz olduğu için daha fazla önem kazanıyor.

Ders çalışma programı yaparken neden zorlanıyoruz?

Zaman zaman ders çalışma programımıza neleri alacağımızı, programımızı nasıl yapacağımızı bilemiyoruz ya da program yapmak ile uğraşırken çok fazla vakit kaybedebiliyoruz. Bu neyden kaynaklanıyor peki? Cevap çok basit: Biz planlama yapmayı bilmiyoruz.

Sosyal psikolojide “Planning Fallacy” olarak bilinen bir görevi ne kadar sürede bitirebileceğini tahmin edememe / yanlış kestirme durumlarını çoğu zaman biz de yaşıyoruz.

Neden yaptığımız ders çalışma programlarına uyamıyoruz?

“Bugün 10 test şu konudan çözsem, 3 de konu bitirsem, bugünlük sabahlasam… Yarınki denemede 4 net arttırırım. O zaman ben şimdi biraz daha mola vereyim zaten sabahlara kadar çalışacağım.”

Genelde anlık olarak yapılan bu ders çalışma programlarını oluşturmamızı tetikleyen (deyim yerindeyse bizi gaza getiren) birtakım olaylar yaşıyoruz. Denemede düşük net yapmak, başka biriyle kıyaslanmak, birilerinin bize hedeflerimizden uzak olduğumuzu göstermesi gibi… Bunun sonucunda önceden hazır bir planımız yoksa, yürüyeceğimiz yolu bilmiyorsak eve geldiğimiz anda tüm kitapları önümüze yığıyor ve ders çalışmamıza zaman kalmayacağından emin olacak kadar sürede bir ders çalışma programı yapıyoruz. Uyulması neredeyse imkânsız bir ders çalışma programı…

Hadi gelin bir kırılma noktasına ihtiyaç duymadan bizi baştan sona hedeflerimize ulaştıracak bir ders çalışma programı nasıl yapılır bakalım! Size ders çalışma programı yaparken bağlı kalmanız gereken 5 temel prensip sunuyorum.

DERS ÇALIŞMA PROGRAMI YAPARKEN UYMANIZ GEREKEN 5 TEMEL PRENSİP

  1. DERS ÇALIŞMA PROGRAMI YAPARKEN SINIRLARINIZIN FARKINDA OLMALISINIZ

Sen bundan önce günde 2 saatten fazla ders çalışmamışsan, bir anda bu süreyi 10 saate çıkartmaktansa kademeli bir şekilde arttırman gerekiyor.

Aynı gün içerisinde 3 konuyu bitirip, onlarca test çözmekse ancak öğrenme verimsiz olduğunda mümkün.  Sadece su içsek bile yetişmeyecek planlar yaparak ve bunları sürekli erteleyerek hem motivasyonumuza hem de planlı çalışma serüvenimize zarar veriyoruz.

Konunun kaç videosu olduğunun, bir testi ne kadar sürede çözdüğünün, not çıkartarak mı yoksa aralıklı bir şekilde tekrar tekrar kitabı okuyarak mı öğrendiğini bilmen gerekiyor.

  1. DERS ÇALIŞMA PROGRAMI YAPARKEN RUTİNLERİNİZ OLMALI

Bir programın olmazsa olmazı rutinlerdir. Hele ki iş ders çalışmak gibi sistematik bir konuysa… Bu rutinler kişiden kişiye değişmekle birlikte genelde paragraf, problem, geometri ve deneme çözmek etrafında şekilleniyor. Sınava ne kadar zaman olduğu, sizin seviyeniz de bu rutinlerin belirlenmesinde önemli rol oynuyor. “Yolun Başındayız”

Paragraf sorusu çözmek / kitap okumak:

Günlük 20-30 paragraf sorusu çözerek çıkmışları bitirdikten sonra, ders çalışmadan önce 50 sayfa kitap okumak da en az paragraf sorusu çözmek kadar faydalı oluyor. Sınav yaklaştıkça günlük olarak deneme çözme rutininizin de oluşacağını düşünürsek, kitap okumak bir noktada kafa dağıtmak anlamına da geliyor aslında.

Problem ve geometri sorusu çözmek:

Kimyanın özellikle TYT konularında çalışır çalışmaz sonuç alabilseniz de matematiğin özellikle problemler konusunda ve geometride bir sürece ihtiyaç duyuyoruz. Bu bazen aylar alabiliyor, öyle ki 3 ay 5 ay sonunda deneme netlerinde yükselmeler görebiliyoruz. Tüm problemler ve geometri konusunu yine rutin bir şekilde günlere bölerek çalıştıktan sonra sorular ile taze tutmak size çok şey kazandıracak.

Deneme çözmek:

Özellikle sınava yakın dönemlerde günlük 1-2 tane bölüm denemesi tüm konuları gözden geçirmenizi sağlıyor. Üstelik değişik soru tipleri de görmüş oluyorsunuz. (Son 2 ayda günlük bir TYT Matematik denemesi çözmek programımın ayrılmaz bir parçası olmuştu.)

  1. DERS ÇALIŞMA PROGRAMI YAPARKEN HEM ESNEK HEM DE DİSİPLİNLİ OLABİLMELİSİNİZ

Hiç beklemediğiniz bir anda bir şeyler yapmanız gerekebilir, hastalanabilirsiniz, misafir gelebilir… Bu gibi durumlarda programınızı bazen ertesi güne ertelemeniz bazen de haftaya yaymanız gerekebilir.

Programınızdan vazgeçmeyecek kadar disiplinli, bir makine değil insan olduğunuzun farkında olacak kadar esnek olabilmeniz gerekiyor.

  1. DERS ÇALIŞMA PROGRAMINI DENEME SONUÇLARINA GÖRE GÜNCELLEMELİSİNİZ

Programında zaten yapabildiğin bir konuda tonlarca soru olması sana hiçbir şey katmayacak! Bir an önce bir deneme kap ve programını buna göre oluştur.

  1. GÜNÜN SONUNDA GÜN DEĞERLENDİRMESİ YAPMALISINIZ

Çalışabilme kapasitemize, bize göre ayarlanmış; rutinlerden, eksik ve tekrar edilmesi gereken konulardan oluşan programımızı özellikle sınav senesinde günlük/haftalık/aylık olarak kontrol etmemiz gerekiyor. Neredeyim, ne kadar ilerleyebildim, günlük çalışma sürem aşağı yukarı ne kadardı?  (Dolmuşçu kronometreleri ile dakikası dakikasına ne kadar çalıştığınızı kaydedebilmek adına şu yazıma göz atın:

Yapılacakların üzerini çizdikçe, denemelerde tekrar ettiğiniz konulardan yanlışınızın çıkmadığını gördükçe motive olacaksınız.

Bu programları ayrıntılı bir şekilde takip etmek size ne kadar yol kat ettiğinizi canlı kanlı gösterecek! Günden güne çalışma sürenizdeki artışa şahit olabileceksiniz.

“Unutma Genç İnsan Öğretmenler Sadece Kapıyı Açar İçeri Girecek Olan Sensin”

selyus