Halepli Cuma, “Sınavda 83 aldım, hoca Suriyeliyim diye bana 45 verdi!”

Gözleri dolarak başından geçen haksızlıkları anlatan Halepli Cuma, “Hocam bana dersi anlatır mısın?” dedim. Hocam bana “senin anlamana gerek yok” dedi. “Niye dedim”, dedi ki “Sen boşver” Bende o zaman sinir olmuştum. Niye tek bana anlatmıyor? Mesela sınavda ben 83 aldım, hoca Suriyeliyim diye bana 45 verdi! Dedi ki, “Sen kopya çekiyorsun” Tek bu hoca değil birkaç tane hoca!” Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu olaydan haberi var mı? Türkiye’nin 7 bölgesinde bütün zorluklara rağmen görevini layikiyle ve özveriyle yapan 100 binlerce öğretmeni töhmet altında bırakan bu sözde öğretmenler hakkında bir soruşturma başlatıldı mı? Ya da Suriyeli Cuma’nın dediklerinin doğru olup olmadığı teyit edildi mi? 

Human Movie Team’in haberine göre Cuma 12 yaşında Suriyeli bir öğrenci. 6 yıl önce Halep’teki evleri bombardımanda yıkılınca savaştan kaçarak ailesiyle Türkiye’ye sığınmışlar. Cuma ile Okmeydanı Gençlik Merkezi’nde savaşın acı gerçeklerini, Türkiye’deki yaşamını, okula uyum sürecini ve yaşadığı akran zorbalığını anlattı…

“ÇOCUKLARA PARA VERMEYİNCE VURUYORLARDI BİZE”

Okuduğu okuldaki sıkıntılarını anlatan Halepli Cuma, “İstanbul’da okuduğum okulda Suriyeli olduğumuz için bize ayrımcılık yapıyorlardı hocalar. Çocuklarda para istiyorlardı. Vermezsek vuruyorlar! Niye? Suriyeliyiz diye. Bizim sınıfta iki tane Suriyeliyiz. Hiç kimseden para istemeyip tek benden ve arkadaşımdan istiyorlar. Vermeyince de vuruyorlar. Hocalara şikayet ettiğimiz zaman onlara ceza vereceğiz diyorlardı ama bunlara hiçbir şey yapılmadığı için çocuklar bizde daha çok vurmaya başlıyor. Daha iki gün önce arkadaşımın cebinde telefon vardı, telefonu alıp bize vuracaklardı, biz hemen kaçtık ve markete girip saklandık. Ellerinde de bıçak vardı. Hep bizi tehdit ediyorlar” dedi.

“SURİYELİYİM DİYE BANA 45 VERDİ!”

Konuşmasına devam eden Cuma, “Hocam bana dersi anlatır mısın?” Hocam bana “senin anlamana gerek yok” dedi. “Niye dedim”, dedi ki “Sen boşver”. Bende o zaman sinir olmuştum. Niye tek bana anlatmıyor?

Mesela sınavda ben 83 aldım, hoca Suriyeliyim diye bana 45 verdi! Dedi ki, “Sen kopya çekiyorsun” En az (düşük) alan çocuk 60… Bende arkadaşımın yanında oturuyordum, benim arkadaşımda çalışkan bir çocuk 84 aldı. Öğretmen bana dedi ki, “Cuma kim?) “Ben” dedim. Okudu sınavı, şaşırarak dedi ki öğrencilere, “Bu Suriyeli mi?” “Evet” dediler. Öğretmen dedi ki “Sen 45 aldın” Benimde Türk arkadaşım dedi, “Sen 45’ten daha çok aldın.” “Ama senin kopya çektiğini sanıyor.” “Bu yüzden sana az puan verdi.” Sözlü notlarıma mesela 45 verdi, aynı. Niye bilmiyorum? Mesela ben derste çocuklarla bile konuşmuyorum. Tek dersi dinliyorum. Bilmiyorum neden düşük verdi?

Tek bu hoca değil birkaç tane hoca!

Türkçe hocası var, bir de fen hocası, onlar çok iyi hocalar. Mesela anlamadığım soruyu hep anlatarak, anlatarak anladığım kadar anlatıyorlar…” diye konuştu.

BEN PES ETMEDİM, HİÇ KİMSE DE ETMESİN”

Cuma, “Hiç kimsenin pes etmesini istemiyorum. Herkesin gördüğü bir zorluk vardır. Mesela benim gördüğüm zorluk çok büyüktü. Ama hala pes etmedim. Yeni hayata başladım. Yeni okumaya başladım. Yeni bir hayal kurmaya başladım” diyerek konuşmasını tamamladı.

selyus