Ana Sayfa EĞİTİM 7 Ağustos 2018

İmzalar ‘Zemin İstanbul Projesi’ için

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 100 günlük eylem programında yer alan, Zemin İstanbul Projesi için imzalar atıldı. Törende konuşan İBB Başkanı Mevlüt Uysal, “İnsanoğlu her zaman yeniliğin peşinde olmuş. Yeniliği yakalayabilen, her zaman bir adım önde olmuştur. Baktığımız zaman özellikle eğer bu yenilikler insanlığın hizmetindeyse insanların refahını arttırmış toplumları medeni hale getirmiş” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 100 günlük eylem programında yer alan, yeniliğe ve teknolojiye meraklı gençleri yetiştirmek için hazırlanan Zemin İstanbul Projesi için imza töreni düzenledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul İl Milli Eğitim  ve Türkiye’nin önde gelen 3 üniversitesi arasında imzalanan işbirliği protokolü girişimciliğin ve yenilikçiliğin önünü açacak.

İBB’nin Saraçhane’de bulunan belediye binasında gerçekleşen törene; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, Yıldız Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Mesut Güner ve çok sayıda yetkili katıldı. İmza töreni öncesi Zemin İstanbul projesinin tanıtım filmi izlendi.

“TEKNOLOJİDEN UZAK KALMA İMKANIMIZ HİÇ BİR ZAMAN YOKTUR”

İmza Töreni öncesi konuşan Başkan Mevlüt Uysal, Teknolojinin toplumlar üstünde önemli değişikliklere neden olduğunu söyledi. Başkan Mevlüt Uysal, “İnsanoğlu her zaman yeniliğin peşinde olmuş. Yeniliği yakalayabilen her zaman bir adım önde olmuştur. Baktığımız zaman özellikle eğer bu yenilikler insanlığın hizmetindeyse insanların refahını arttırmış toplumları medeni hale getirmiş. Tabi zaman zaman teknoloji, insanların başına çok büyük felaketler açmıştır. Ancak herşeye rağmen teknoloji, yenilik, gelişim, insanların zaman zaman canını da aldıysa da vazgeçilemeyen bir uğraş olmuş. Nasıl ki, trafik kazası oluyor diye araba kullanmama ihtimalimiz yoksa, yada uçak kazası oluyor diye uçağa binmeme imkanımız yoksa bizim de gün gelip zaman zaman teknolojinin zararları var diye teknolojiden uzak kalma imkanımız hiç bir zaman yoktur” dedi.

Akıllı Belediyeciliğin her geçen gün öneminin arttığını ve gençleri geleceğe hazırlamak adına yerel yönetimlere önemli görevler düştüğünü söyleyen Başkan Uysal, “Başakşehir Belediye Başkanı olduğum dönemde var olan teknolojik gelişmenin en iyisine sahip olalım istedik. Dünyanın en iyisi olma hedefini koyalım olamazsak ilk üçte oluruz dedik. Başakşehir Living Lab merkezimizi kurduk. Avrupa genelinde 180 civarı olan bu merkezler şimdilerde 400 ‘e yaklaşmıştır. Başta çocuklarımızı teknoloji ile tanıştırıyor bu tarz yerler. Onlara teknolojiyle büyüme noktasında onlara bir özgüven kazandırıyor. Vaktini buna harcayan kişiler varsa çalışmalarını burada ticari pazara ulaştıracak, yatırımcılarla buluşturmayı istiyoruz. Belediye olarak düşünürsek şehri yapılandırırken o yapılandırma içinde insanların rahat etmesi adına teknolojiden maksimum istifade etme imkanı veriyor. Akıllı şehircilik deniliyor buna. Büyükşehir Belediyemiz kendine ihtiyaç duyulan konularda ilkleri yapma misyonu olmuş. Cumhurbaşkanımız 94‘te görev yaptığında teknoloji kullanan bir belediye olmuş büyükşehir belediyemiz” dedi.

ZEMİN İSTANBUL PROJESİ NEDİR?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniliğe ve teknolojiye meraklı gençleri yetiştirmek için hazırlanan Zemin İstanbul projesi, İstanbul’u İstanbullularla birlikte bir teknoloji kenti yapmak için kapılarını açacak.

Eylül ayında Şişhane Metro İstasyonu içindeki 1.100 metrekarelik bir alanda açılacak olan Zemin İstanbul, her yaştan İstanbullulara ve teknoloji tutkunlarına hitap edecek. Zemin İstanbul; Kuluçka Merkezi, Deneyim Merkezi, Eğitim Etkinlik Merkezi ve Animasyon Stüdyosunda oluşacak.

Kuluçka Merkezi’nde, şehir bilimi alanında; fikir sahibi bireylere veya işletmelere iş geliştirme imkanı sunulacak. Girişimcilere eğitimler verilecek, gerekli kaynak ve hizmetleri sağlanacak. Girişimciler, sektörel ve akademik tecrübeye sahip kişilerin oluşturduğu mentor havuzundan faydalanabilecek.

Deneyim Merkezi; girişimcilerin hizmet ve ürünlerinin piyasaya sunulmadan önce; vatandaşla buluşacağı birlikte yeniden şekilleneceği birlikte test edilip tasarlanacağı yer olacak.

Eğitim Etkinlik Merkezi’nde; 7-16 yaş arasındaki çocuklara robotik kodlama, nesnelerin interneti, yapay zeka siber güvenlik alanlarında eğitimler verilecek.

Animasyon Stüdyosu ise, İstanbulluları en küçük yaşlardan itibaren yenilik ve teknolojiyle buluşturmayı amaçlıyor. Stüdyosu, 2-7 yaş arası çocukların yeni/ farklı fikirlerini ve hayal dünyalarını gerçeğe dönüştürme şansı bulacağı bir merkez olacak.

Zemin İstanbul’a Nisan- Haziran arası 678 girişimci başvurdu. Başvurular jüri üyelerince değerlendiriliyor. 8 Ağustos çarşamba günü kuluçka merkezine girmeye hak kazanan 20 girişimci belirlenecek.

GİRİŞİM BAŞVURU SAYILARI

Başvuru: 678

2.tura kalanlar: 113

Finale kalanlar: 39

20 girişimci kuluçka merkezine girmeye hak kazanacak. Finale kalan proje alanları;

Çevre alanında 9 proje

Enerji alanında 8 proje

Sağlık alanında 6 proje

Bilişim alanında 4 proje

Sosyal inovasyon ve diğer alanlarda 9 proje

selyus