Ana Sayfa EĞİTİM 14 Mart 2016

Ümraniye’de İstiklal Marşı buluşması

Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan, 12 Mart 1921’de mecliste milli marş olarak kabul edilen İstiklal Marşı’nın Kabulü’nün 95. yıldönümü birçok etkinlikle kutlanmaya devam ediyor. Ümraniye Kaymakamlığı ve Ümraniye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen programa Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu ve Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’da katıldı.

Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan, 12 Mart 1921’de mecliste milli marş olarak kabul edilen İstiklal Marşı’nın Kabulü’nün 95. Yıldönümü birçok etkinlikle kutlanmaya devam ediyor. Bu kapsamda Ümraniye Kaymakamlığı ve Ümraniye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bir program düzenledi. İstiklal Marşı’nın kabulünün yıldönümü için Özel İrfan Ortaokulu’nda gerçekleştirilen programa Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu ve Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın yanı sıra, Ümraniye İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Gökçimen, Ümraniye İlçe Müftüsü İlyas Yılmaztürk, AK Parti Ümraniye İlçe Kadın Kolları Başkanı Mukaddes Bilgin, AK Parti Ümraniye İlçe Başkan Yardımcıları Mehmet Ali Arslan ile Salim Çetinkaya, okul yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

Ayaz’ın ardından, Ümraniye İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Gökçimen bir konuşma gerçekleştirdi. Gökçimen, “1453 harften, 571 kelimeden ve 41 mısradan oluşan istiklalimizin sözlerinin kabul edilişinin 95. yılında büyük usta, sırlı sözlerin büyük şairi Mehmet Akif Ersoy’un manevi huzurunda saygı ve hürmetle eğiliyorum” dedi.

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can da programda bir konuşma gerçekleştirdi. Başkan Hasan Can, “Bugün 12 Mart münasebetiyle bir program icra ediyoruz. Akif’in, 1. Dünya Savaşı’ndan sonra dört bir tarafı işgal altına alınmış Anadolu topraklarına saldıranlara karşı kükreyen Anadolu aslanlarının zaferinden sonra bir zafer marşı ki adına İstiklal Marşı demişiz, 95 yıldır bu marşı göğsümüz kabararak okuyoruz” dedi.

12 Mart tarihinin birçok tarihi olaya şahitlik ettiğini belirten Başkan Hasan Can, “Bunlardan ilki, bugün 95. yıldönümünü kutladığımız marşımızın kabulünün yıldönümü olması. İkincisi 12 Mart Erzurum’un Kurtuluşu var. Erzurum’un Kurtuluşu adeta doğunun Çanakkale’sidir. Aziziye Tabyaları’na saldıran düşmanı söküp atan Nene Hatunlar ve kahramanları yad ettiğimiz gündür. Bir diğeri de 12 Mart 1971. Genç kuşak belki bilmez ama tarihten ders almamız gereken önemli bir tarihtir. Çünkü 12 Mart’ta milletin seçtiklerine muhtıra vererek, iktidardan uzaklaştıran vesayetçi rejimin zaman zaman hükümran olmaya çabaladığı tarihlerden birisidir” dedi.

Başkan Hasan Can, hür bir millet olabilmek için, gençliğin daha iyi yetişmesi için gençlerin demokrasiye, millet iradesine ve milli egemenliğe sahip çıkması gerektiğinin altını çizerek, “Rabbim bir daha bizi İstiklal Marşı yazmak zorunda bırakmasın” diyerek sözlerine son verdi.ın son konuşmasını Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu gerçekleştirdi. Dervişoğlu, “İstiklal Marşı demek Akif demektir. Bu bakımdan Mehmet Akif Ersoy, tüm Türkiye demektir” dedi. Dervişoğlu, Ersoy’un sadece yazdığı marşla ve diğer eserleriyle değil, Kurtuluş Savaşı’na da bizzat katılımıyla da müstesna bir şahsiyet olduğunu belirterek, “İstiklal Marşımız bu ülkenin hürriyet sembolüdür. Ersoy bu milletin istiklali ve istikbali için çaba harcayan çok önemli değerlerimizden biridir” sözleriyle konuşmasına son verdi.

Gerçekleştirilen protokol konuşmalarının ardından okul öğrencileri şiirler okuyarak, bir oratoryo sergilediler. Öğrenciler tarafından sahnelenen İstiklal Marşı’nın kabulünü konu alan tiyatro oyunu da salondan büyük alkış aldı. Program okul korosunun seslendirdiği şarkılarla sona erdi.  

selyus