Ana Sayfa DÜNYA EKONOMİSİ 2 Ekim 2015

İstanbul’da G-20 Enerji Bakanları toplantısı

G-20 Enerji Bakanları Toplantısı’nda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Antalya’da gerçekleştirilecek G-20 Zirvesi’nde, Türkiye’nin, büyüme stratejisi önerilerinin ele alınacağını belirterek, “Altyapı yatırımları kapsamında özellikle enerji alanındaki yatırım ihtiyacının karşılanmasına özel önem veriyoruz. Çünkü küresel altyapı yatırım ihtiyacının çok büyük bir bölümünü enerji yatırımları oluşturuyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 Enerji Bakanları Toplantısı’na katıldı. Türkiye’nin dönem başkanı olarak gerçekleştireceği G-20 Zirvesi kapsamında, İstanbul’da gerçekleştirilen ve G-20 ülkelerinin enerji bakanları ile enerji sektöründe dünyanın en büyük temsilcilerini bir araya getiren toplantının ikinci gününde Cumhurbaşkanı Erdoğan da bir konuşma yaptı.

Konuşmasının başında, G-20 tarihindeki ilk Enerji Bakanları Toplantısı’na ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20’nin; dünya ekonomisinin yüzde 85’ini, dünya ticaretinin yüzde 75’ini ve dünya nüfusunun üçte birini oluşturan büyük ve önemli bir platform olduğuna değinerek, bu platformun iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

GÜÇLÜ, SÜRDÜRÜLEBİLİR, DENGELİ VE KAPSAYICI KÜRESEL BÜYÜME

Bugün dünyanın önde gelen ekonomileri arasında finansal ve makroekonomik konularda var olan güçlü bir koordinasyonda G-20’nin önemli payının olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün G-20 ülkelerinin temel meselesinin; güçlü, sürdürülebilir, dengeli ve kapsayıcı küresel büyüme olması gerektiğini belirtti.

Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığını üstlendiğinde önceliklerini, uygulama, yatırımlar ve kapsayıcılık olarak üç başlık altında topladığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu başlıklar altında yürütülen çalışmalara ve bu çalışmalardan elde edilen raporlarda yer alan bazı bilgileri de konuşmasında paylaştı.

“ALTYAPI YATIRIMLARI KÜRESEL ANLAMDA TEŞVİK EDİLMELİ”

Türkiye’nin, dönem başkanlığında önceliklerden birini alt yapı yatırımları olduğunu tespit ettiğini ve 2030 yılına kadar 70 ila 90 trilyon dolar alt yapı ihtiyacının olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, altyapı yatırımlarının küresel anlamda teşvik edilmesi gerektiğini ve bunda da iş birliğinin şart olduğunu söyledi. Türkiye’de özel sektörle kamu arasında verimli bir iş birliğinin gayet olumlu sonuçlar doğurduğuna şahit olduklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eğer bunu ben millî bütçeyle çözeceğim derseniz, çözemezsiniz. Nitekim bizler bu konuda kamu-özel iş birliği uygulamalarıyla hamdolsun millî bütçeyle gerçekleştirilemeyecek birçok altyapı yatırımlarını hayata geçirdik ve geçirmeye de devam ediyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Antalya Zirvesi’nde Türkiye’nin bu anlamdaki strateji önerilerinin G-20 lideriyle bir bütün halinde ele alınacağını belirterek, “Altyapı yatırımları kapsamında özellikle enerji alanındaki yatırım ihtiyacının karşılanmasına özel önem veriyoruz. Çünkü küresel altyapı yatırım ihtiyacının çok büyük bir bölümünü enerji yatırımları oluşturuyor” dedi.

Konuşmasının büyük bir kısmında enerji konusuna değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle gelişmekte olan ülkeler küresel ekonomiye entegre oldukça enerji ihtiyacının da ciddi oranda yükseleceğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin, dönem başkanlığında sağlam, sürdürülebilir ve dengeli bir büyümenin yanı sıra, kapsayıcı büyümeyi de G-20’nin temel hedeflerinden biri olarak ele aldığını hatırlatarak, “Özellikle artan eşitsizliklerin giderilmesine, kadınlar ve gençler başta olmak üzere dezavantajlı grupların ekonomik refah artışından daha fazla pay almalarına özel önem veriyoruz” açıklamasında bulundu.

“ENERJİYE ERİŞİM KONUSUNA ÖZEL ÖNEM VERİYORUZ”

Türkiye’nin, dönem başkanlığı süresince, dünyanın çeşitli bölgelerindeki düşük gelirli ve gelişmekte olan ülkeleri çalışmalarına dâhil etmek için özel gayret gösterdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, konu ile ilgili şu açıklamaları yaptı: “Bugün Afrika ülkelerinin önemli bir bölümünün yakalamış olduğu büyüme hızı gelişmiş, hatta bazı yükselen ekonomilerin dahi üzerindedir. Ancak bu ülkelerin karşı karşıya olduğu sınamalar devam ediyor. Enerjiye erişim bu sıkıntıların başında geliyor. Enerjiye erişim sağlanmadan; kalkınmadan, yatırımdan, büyümeden, sağlıktan, beslenmeden ve ısınmadan bahsedebilmemiz mümkün değildir.” Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyada 1,3 milyar insanın elektrikten mahrum olarak hayatını sürdürdüğünü, bu sayının yarısının Sahra altı Afrika’da yaşayanların oluşturduğunu sözlerine ekleyerek, “Bu nedenle, G-20 enerji iş birliği ilkelerinin ilk sırasında yer alan enerjiye erişim konusuna özel önem veriyoruz” dedi.

Kapsayıcılık başlığı altında, KOBİ’lerin küresel ekonomiye entegre olmalarını sağlamak için de önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası Ticaret Odası’yla birlikte Dünya KOBİ Forumu’nun İstanbul’da kurulmasına öncülük ettiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sene dönem başkanlığı olarak enerjiye erişim, yenilebilir enerji, enerji piyasalarının şeffaflığı, verimsiz fosil yakıt sübvansiyonları ve enerji verimliliği gibi konular üzerinde durduklarına da işaret ederek, “Gündemimizdeki konu başlıklarından kaydedeceğimiz ilerlemeler hem küresel ölçekte enerji iş birliğinin gelişmesine, hem de enerji güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

G-20 ENERJİ İŞBİRLİĞİ İLKELERİ

Sorunların küreselleştiği bir dünyada dayanışma, diyalog ve iş birliğine öncelik verilmediği takdirde karşılaşılan meselelere uygulanabilir çareler üretilemeyeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz yılki zirvede kabul edilen G-20 Enerji İşbirliği İlkeleri’nin bu alandaki iş birliğine çerçeve oluşturduğunu kaydetti.

“Hedefimiz bu ilkelere içerik kazandırmak ve aramızdaki iş birliğini derinleştirmek olmalıdır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ilkini düzenlediği G-20 Enerji Bakanları Toplantısı’nın, bir sonraki dönem başkanı Çin tarafından da sürdürülecek olmasını memnuniyetle karşıladıklarını sözlerine ekledi.

Konuşmadan sonra G-20 ülkelerinin enerji bakanları ile toplantıya katılan delegasyon başkanları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birlikte toplu olarak fotoğraf çektirdiler.

selyus