Ana Sayfa DÜNYA EKONOMİSİ 13 Ekim 2016

İstanbul’un ev sahipliğinde “İslam Dünyası Sendikacılık” sempozyumu

İstanbul, ‘İslam Dünyasında Sendikacılık’ sempozyumuna ev sahipliği yapıyor. Sempozyuma; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da katıldı.

‘İslam Dünyasında Sendikacılık’ sempozyumu İstanbul’da başladı. Sempozyuma Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve uluslararası birçok sendika yöneticisi katıldı.

‘İslam Dünyasında Sendikacılık’ isimli uluslararası sempozyumun açılış oturumu Beyoğlu’nda bulunan CVK Otel’de yapıldı. Programda konuşan Çalışma Bakanı Müezzinoğlu, “Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim, bizlere çalışan ve üreten bir insan modeli çizmektedir. Tembelliğe ve verimsizliğe karşı uyarmakta ve bundan kaçınmamız gerektiği yönünde bizlere rehberlik etmektedir. Peygamber Efendimizin, ‘İki günü birbirine eşit olan ziyandadır’ sözü de bu noktada bizlere ışık tutmaktadır. Bu manada gerçek Müslüman çalışan, üreten ve helal kazancı ile ilerleyendir” dedi.

“SENDİKACILIĞIN LOBİ FAALİYETİ OLMADIĞI VURGULANMALIDIR”

Sendikacılığın amacından saptırıldığını ve lobi faaliyeti olarak kullanıldığını dile getiren Müezzinoğlu, “Bugün İslam dünyasının konfederasyonlarından oluşan bir platform kurma amacı için toplanılan bu sempozyumda, sendikacılığın lobi faaliyeti olarak değil, kul hakkının ve adaletin gözetilmesi olduğu vurgulanmalıdır. Ayrıca unutulmamalıdır ki; maalesef bugün sadece çalışma hayatında bir zayıflık ve hak gaspı değil, hayatın tüm evrelerinde dünyanın bir çok yerinde ve özellikle Müslümanların yaşadığı coğrafyalarda özellikle de Müslümanlar mağdur edilmektedir.”

“MAYMUNCUK OLARAK KULLANDIKLARI EĞİTİM FAALİYETLERİ YOLUYLA MİLLETİMİZİ MADDİ VE MANEVİ OLARAK SÖMÜRDÜLER”

Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanı sıra Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da açılış oturumunda konuşma yaptı.

“TERÖR ÖRGÜTLERİ ARASINDA AYRIM YAPMADAN HEPSİNİ ŞİDDETLE KINIYORUZ”

Konuşmasında terör koalisyonunu kınayan Yalçın, “Terör örgütleri hem dünyanın hem de ülkemizin önemli bir sorunudur. Masum insanları katleden DEAŞ, Boko Haram, El Kaide, FETÖ, PKK, YPG terör örgütleri arasında ayrım yapmadan hepsini şiddetle kınıyoruz” dedi.

Dünyanın birçok ülkesinde yaşanan savaş, açlık, yoksulluk ve büyük dramlara dikkat çeken Yalçın, Türkiye’nin merhamet diplomasisiyle dünyaya örnek olduğunu vurguladı. “Gelir dağılımında adaletin sağlandığı, daha adil, daha insani, daha huzurlu ve barış içerisinde bir dünya için sorumluluk almalıyız” diyen Yalçın, 60 ülkeden programa katılan konfederasyon temsilcilerine, “Emeğin ve sendikal hareketin sorunlarını istişare edecek, ortak çözümler üretecek bir mekanizmayı İslam İşbirliği Teşkilatı altında oluşturmalıyız” çağrısında bulundu.

“DAYANIŞMAYI ARTTIRAN YENİ İŞ BİRLİKLERİ YAPMAMIZ ZARURİDİR”

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Dünya böyle ağır sorunlara bağlı krizler yaşarken sendikal hareket de kriz yaşamaktadır. Günümüzde sendikal hareketin hem nitelik hem de nicelik olarak gerilediği bir dönemi yaşıyoruz. Son otuz yıldır tüm dünyada, sendikalı çalışan sayısında önemli ölçüde azalmalar görülmektedir. Sendikalaşma oranlarının görece yüksek olduğu Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde bile sendika üye sayısında azalma dikkat çekicidir. Neredeyse dünya sendikal hareketinin tek ortak noktası üye kaybetmek, siyasette ve ekonomideki ağırlığını kaybetmektir. Bu nedenle uzun süredir sendikal hareket bir krizle karşı karşıyadır. Yapısal değişimler sendikal hareketin işverenler karşısındaki pazarlık gücünü zayıflatmaktadır. Sendikal harekette yaşanılan bu olumsuzluklara bir cevap üretmek zorundayız. Bu noktada, sendikalar olarak uluslararası dayanışmayı artıran yeni işbirlikleri yapmamız zaruridir. Bu işbirliklerini yaparken bizim temel bir takım ilkelerimiz olduğunu buradan ifade etmek isterim. Sendikal dayanışmaya, ülkeler arasındaki güçlü olanın zayıf olana baskısı yerine, karşılıklı dayanışma ve işbirliği çerçevesinde eşit bir ilişki olarak bakıyoruz. Memur-Sen olarak sendikal ilişkilerde önde olmak yerine yan yana yürümek ve tecrübelerimizi paylaşmak ana ilkemizdir. Bu çerçevede ortak eğitim ve paneller yapmak, ortak sorunlarımızı tartışarak ortak çözümler bulmak ana hedefimizdir.”

selyus