Ana Sayfa TÜRKİYE EKONOMİSİ 13 Kasım 2016

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dışarıya ihraç edilen gemilerin töreninde

Tuzla Sedef Tersanesi’nde Karadeniz Holding’in bin 200 megavat kapasiteli 4 yeni enerji gemisinin Gana, Myanmar ve Endonezya’ya uğurlanma törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım da katıldı.

Tuzla Sedef Tersanesi’nde Karadeniz Holding’in bin 200 megavat kapasiteli 4 yeni enerji gemisinin Gana, Myanmar ve Endonezya’ya uğurlanması öncesi tören düzenlendi. Törende şirketin gelecek yıl üreteceği 14 enerji gemisinin de inşaatına başlandı. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve çok sayıda davetli katıldı. Törende kısa bir konuşma yapan Ulaştırma Bakanı Arslan, sadece gemilerden bir tanesinin 2.5 milyon nüfuslu bir şehrin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olduğunu vurguladı. Arslan, geminin yapımında emeği geçenlere de teşekkür etti

“SEKTÖRÜN CANLI TUTULMASI İÇİN GEREKEN ÇALIŞMALAR YAPILIYOR”

Başbakan Yıldırım ise enerji gemilerinin aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu belirterek, “Burada yapılan gemiler ısıtıyor, aydınlatıyor. Liderliğinizde son 14 yılda Türkiye’yi üçe katladık. Aynı zamanda küresel dış yardımlarda da Türkiye en gelişmiş ülkeler arasına girdi. 3 milyar doların üzerinde Türkiye az gelişmiş ülkelere öyle veya böyle destek oluyor. Denizcilik sektörü dünya için vazgeçilmez bir sektördür. Denizcilik sektörünün dünyada 2009’da başlayıp, hala devam eden küresel krizden en fazla etkilenen sektör olduğunu bilmemiz gerekiyor. Çünkü dünyadaki taşımacılığın yüzde 90’ı deniz yoluyla yapılıyor. Dünya ticaretinde daralma der demez en önce denizcilik sektörü etkileniyor. Türk gemi inşa sektörü krizden çıkabilecek yöntemleri geliştirmeyi başardı. Yeni gemi inşasında azalma varsa da tamir, bakım, onarım ve bu tip işler sektörün canlı tutulması için gereken çalışmalar yapılıyor” diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, artık Türkiye’deki bütün yatların Türk bayrağına geçmesinin önünü açtıklarını vurgulayarak, “Bugünlerde de sizin talimat verdiğiniz bir konu var. O da ‘Artık Türkiye’nin kıyılarında yabancı bayraklı yatlar dolansın istemiyoruz’ dediniz. Bunun için düzenlememizi yaptık. Önümüzdeki hafta yürürlüğe girecek devrim niteliğinde bir takım değişiklikler yaptık. Artık Türkiye’deki bütün yatların Türk bayrağına geçmesi, hatta dışarıdaki yat sahiplerinin de Türk bayrağına geçmesinin önünü açmış olduk” şeklinde konuştu.

“DENİZDE YOLCU TAŞIMACILIĞI YILDA 90 MİLYON İKEN, BU SAYI 165 MİLYONA ÇIKTI”

Deniz taşımacılığının gelişmesi için yakıtlardaki ÖTV’nin kaldırıldığını da hatırlatan Başbakan Yıldırım, bunun semeresinin de görüldüğünü kaydetti. Denizcilik sektörüne yıllık 5 milyar tutarında teşvik verildiğini vurgulayan Yıldırım, “2003 yılında denizde yolcu taşımacılığı yılda 90 milyon iken, bu sayı 165 milyona çıktı. 4 milyon ton yakıt desteği verdik. Boğazlardan geçen gemi sayısı maalesef bu yıllarda azaldı. 56 bin gemi geçerken, 44 bin civarında kaldı. Bu da küresel krizin en açık etkisi. Bugün Türkiye 185 bin gemi adamı yetiştirmiş durumda. Yetiştirilen gemi adamı bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinin önüne geçtik. Çünkü bu 14 yılda gemi adamı yetiştirme konusunda 110 eğitim kurumu kurduk. Bunlardan üniversite var, fakülte var, meslek okulu var” ifadelerini kullandı.

“YENİ HAVALİMANININ İLK ETABI 2018’İN İLK ÇEYREĞİNDE AÇILACAK”

Savunma sanayinde iftihar verici pek çok başarının yanı sıra, geçtiğimiz aylarda Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile İzmit Körfezi üzerindeki Osman Gazi Köprüsü’nün açıldığını, 20 Aralık’ta Avrasya Tüneli’nin açılacağını, dünyanın en büyüğü olacak yeni havalimanının inşasının tüm hızıyla sürdüğünü ve ilk etabını 2018’in ilk çeyreğinde açılacağını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sırada, hızlı tren hatlarının, şehir hastanelerinin, 29 stat projesinin olduğunu ve yaklaşık 6,5 milyon binanın yıkılıp yeniden yapılmasını hedefleyen kentsel dönüşüm projelerinin bulunduğunu aktardı ve ekledi: “Yapılanları bir kenara bırakıyorum, sadece devam edenleri ve yeni projeleri anlatmaya kalksam, değil saatler, günler de yetmez.”

“ULUSLARARASI YATIRIMCININ GÜVENDİĞİ TÜRKİYE’YE, KENDİ İŞ ADAMLARIMIZ DA DÖRT ELLE SARILMALI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim farkımız, işte bu şekilde, her biri tek başına başka bir ülkeyi dizleri üzerine çöktürmeye yetecek sorunlarla, yine uygulandığı her ülkeyi abad edecek projelerin üstesinden aynı anda gelebiliyor olmamızdır. Bunun için her fırsatta diyorum ki, Türkiye, kendisine inanan, güvenen, yatırım yapan hiç kimseyi mahcup etmedi, mahcup etmez. Uluslararası yatırımcıların önemli bölümü, bu gerçeği gördükleri için ülkemize yaptıkları yatırımları artırarak sürdürüyor. Kendi iş adamlarımıza da aynı çağrıyı yapıyor ve diyorum ki, yatırımlarınızı ertelemeyin, tereddüte düşmeyin, hele yeise hiç kapılmayın. Uluslararası yatırımcının güvendiği Türkiye’ye, kendi iş adamlarımızın dört elle sarılması, yatırımlarını erteleme noktasında böyle bir yanlışa düşmesi, sadece onlara kaybettirir. Gelin yatırımlarınızı hızlandırın. Ben ülkeme ve milletime nasıl güveniyorsam, iş adamlarımıza da aynı şekilde güveniyorum. Burada şahit olduğumuz görüntü, bu güvenin doğru olduğunun ispatıdır.”

selyus