Ana Sayfa TÜRKİYE EKONOMİSİ 9 Aralık 2015

Fikirtepe’de Vartaş müjdesi

Kadıköy Fikirtepe’de yıllarca kangren haline gelen ve senelerce süren imar problemi artık tarih oluyor. Devlet duruma el attı.

Türk Sineması’na bile konu olan imar problemiyle ilgili bugün tarihi bir adım atıldı. Vatandaşın mahkeme müracaatları sonucu durdurulan inşaat sektörü bugün bürokrasinin harekete geçmesiyle büyük sıkıntı giderilmiş oldu.

Depreme dayanıksız ya da şehir planlamasına uygun olmayan evler için devlet artık kimseye fırsat vermeyecek.  Direnenlere ise devlet evini istimlak ederek parasını bankaya yatırıp önemli sorunu senelerce mahkeme salonlarında sürünmeden çözüyor. Böylelikle pek çok semt için senelerce devam eden imar problemiyle ilgili de bir devir kapanmış oldu.

İmar problemiyle alakalı yaşanan bu sıkıntılarla alakalı son zamanlarda gündemi meşgul eden pek çok haber yapıldı. Yasa çıktığı halde gereği yerine getirilemediği için inşaat sektöründe pek çok müteahhit ve kurum iflasın eşliğine gelirken, pek çok kişi ve kurumun da sektöre daha adım atmadan cesareti kırıldı.

SADECE MÜTEAHHİTLER Mİ?

Bölgede yaşanan sıkıntı medyada sıkça yer alınca bu sıkıntı İstanbul’un başka ilçelerine de sıçradı. Durum böyle olunca da pek çok müteahhit kiraladıkları yerlerin kiralarını veremeyecek noktalara geldikleri için iflas edip çekilmek zorunda kaldılar.

YASA VAR UYGULAMA YOK

Çıkarılan yasa var ancak uygulayan yoktu. Buna birde seçimlerde tek başına itkidar çıkmaması eklenince, işler iyice durmak noktasına gelmişti. Son günlerde artı ardına meydana gelen depremle birlikte hareketlilik yeniden başladı.

Fikirtepe’de Vartaş tarafından toplanan 40 dönüm içerisindeki adada 257 metra kare yeri olan, M.E.A isimli vatandaş, bir türlü ikna edilemiyordu. Yerlerini verenlere kızarak mahkemeye gidip büyük sıkıntılar yaşatıyordu. Yaşanan bu durum yerlerini veren çoğunluktaki halkı rahatsız etmiş, tepkilerini gazete ve televizyonlarda dile getirmişlerdi.

DEVLET DEVREYE GİRDİ

Sürekli mahkemelere giderek süreci uzatmaya çalışmasının ardından bu vatandaşla anlaşmaya çalışan devlet sürecin bu şekilde ilerleyemeyeceğini ve İstanbul’da çok daha büyük problemlerin ortaya çıkacağını farkederek çıkardığı yasayı devreye koydu.

Söz konusu vatandaşın arsası devlet tarafından Vartaş proje alanının dışında tutularak Vartaş Yapı’nın yaşamış olduğu 36 aylık mağduriyette giderilmiş oldu.

FİKİRTEPE’DEKİ KARAR EMSAL UYGULAMA OLABİLİR

Bu uygulama en çok kasıtlı olarak evlerini vermeyen vatandaşları rahatsız edecek gibi görünüyor. Evlerini seneler öncesinden vermelerine rağmen imar çalışması için bekleyen mağdur vatandaşlar ise bu adımla birlikte imar çalışmalarının hız kazanacağının müjdesini aldı.

Bölgede en çok arsa toplayan şirket olan Vartaş Yapı çıkan ancak bir türlü uygulamaya koyulamayan yasayı Sonsayfa.com’a değerlendirdi. Fikirtepe’de aynı problemle kendilerinin de senelerce uğraştığını belirten yetkililer bazı uyanık vatandaşların bir türlü anlaşmaya yanaşmayarak mevcut evin değerinin kat ve kat üzerinde para beklentisi içerisine girerek imza atan vatandaşları da mağdur ettiklerini belirtirken, devletin bu duruma çoktan müdahale etmesi gerektiğini vurguladılar. Bölgedeki imar probleminin artık halkı da kendilerini de çok yorduğunu belirten yetkililer bölgede güzel çalışmalar yaparak Fikirtepe’ye çok güzel bir siluet kazandırmak niyetindeler.

Nihai kararın alınmasının ardından müteahhitlerin de önü açılmış oldu. Böylelikle daha önceden evlerini imar çalışması için veren halk da rahat bir nefes alabilecek.

Kaynak: Sonsayfa.com

selyus