Ana Sayfa TÜRKİYE EKONOMİSİ 6 Haziran 2020

İstanbul Akil İş İnsanları, Arzum’un sahibi Murat Kolbaşı’nı konuk etti

İstanbul Akil İş İnsanları Platformu video konferans toplantısının konuğu Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı oldu..

Moderetörlüğünü İTO Meclis Üyesi ve BATİAD Başkanı Bekir Taner Ateş’in yaptığı video konferans toplantısında Murat Kolbaşı, hem kendi hem de şirket hikâyesini özetleyerek başladı ve daha sonra bulunduğu sektörle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“TÜRKİYE’DE KÜÇÜK ELEKTRİKLİ EV ALETLERİNDE 350 MARKA VAR”

Şirketin kuralları, şartları, kırmızı çizgisi var mı ve ürünleri kendi Ar-Ge biriminizde mi tasarlıyorsunuz? diye gelen soruları cevaplayan Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, “Arzu firması klasik bir aile şirketi. Evet doğrudur. Kuzenlerimizle şirket iyi iken ileriye dönük riskleri konuşabilecek bir yapımız var. Bu iş nereye varacak diye konuşarak doğru yolu bulduk. Büyük resme baktığımızda şirketimiz yaklaşık 1 milyar dolarlık bir şirket. Baktığınızda 7 milyar TL’lik bir hacmi var. Ülkemizde bizim sektörümüz olan küçük elektrikli ev aletlerinde 350 marka var. Bunlarla hem rakibiz hem de dostuz.

Dünyaya baktığınızda aşağı yukarı 110 milyar dolarlık bir pazarda 10.300 tane marka var.” dedi.

“BİZ SEKTÖR OLARAK SALGIN SÜRECİNDEN AZ ETKİLENDİK”

Moderatör Bekir Taner Ateş’in bu Covid-19 süresi sizin küçük ev aletleri sektörünü nasıl etkiledi? Dolayısı ile de Arzum’u nasıl etkiledi? sorusunu cevaplayan Murat Kolbaşı, “Şimdi bu sürece şöyle hazırlandık. Babam 1998 yılında rahmetli olduktan sonra ticaret hayatına girince 1994 ve 2001 krizini yaşadım. Burada gördüğüm şöyle bir şey var, hakikaten tedbiri sıkıntı gelmeden önce almak gerekiyor. Çünkü sıkıntı geldikten sonra tedbir dediğinde zaten geç kalmış oluyorsun. Bizim özellikle Türk firmalarımız dövizle ilgili çok zarar eder. Biz bankalarla uzun vadeli Forward anlaşması yaptığımız için zarar görmüyoruz.

Başka bir konu: bu tip krizler geldiğinde uzun yıllardan beri alacak sigortası yaparak geliriz. Bunları yapan firmalar bu süreçlere daha iyi atlattılar.

Bu problemlere gelince, Şirket içerisinde bir heyet oluşturduk. Bu süreçte şirkete kimler gelecek, kimler gidecek bunu kontrol altına aldık. Dolayısı ile şirket içerisindeki yoğun çalışmayı engelledik. Herkes kendi evlerine döndü. Evlerden çalıştık. Çalıştığımız nakliye firması ile de satış kanalımız devam etti. E-ticaret üzerinden satışlar devam etti. Biz nispeten daha az etkilenen bir sektörüz” diye konuştu.

Kolbaşı, programın sonunda İstanbul Akil İş İnsanları Platformu üyelerinin sorularını da cevapladı.

selyus