Ana Sayfa TÜRKİYE EKONOMİSİ 31 Ağustos 2023

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na tepki veren Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, “Hakemlik değil, noterlik yaptılar”

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin gelecek iki yılda alacağı zam oranları Kamu Görevlileri Hakem Kurulu tarafından açıklandı. Heyetin açıklamasına Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın’dan ilk tepki geldi. Refah payı almadık diyen Yalçın, “Hakemlik değil, noterlik yaptılar” dedi.

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin 2024-2025 yılları arasında alacağı zam oranını belirleyecek 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme çerçevesinde alacağı zam oranı belli oldu. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, hükümetin 17 Ağustos’ta yaptığı 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025’in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam teklifini aynen kabul etti.

REFAH PAYI ALMADIK

Zam oranlarının belli olmasının ardından Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’dan ilk tepki geldi. Bloomberg’e konuşan Yalçın, “Refah payı almadık” dedi. Hakem Kurulunun hükümetin teklifini aynen kabul etmesini eleştiren Yalçın, şu ifadeleri kullandı:

NOTERLİK YAPILDI

“Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun verdiği karar aslında adının Kamu İşvereni Hakem Kurulu olarak değişmeli gerektiğini gösteriyor. Hakem Kurulu’nun oluşum sistemi farklı bir beklentiyi doğurmuyor. Bu konuda hakemlik yerine noterlik yapıyorlar. Biz yüzde 33’ün altında rakamları konuşmanın çok doğru olmayacağını, mutlaka refah payı içeren bir zam teklifiyle masadan kalkmak istediğimizi söylemiştik. Neticede uzlaşı sağlayamadık.

“BAZI HUSUSLARDA RÖTUŞLAR YAPILDI”

Masada oransal bir artışta uzlaşı sağlayamasak da birçok başlığı tartışmış ve konuşmuştuk. Hakem Heyeti’nin uzlaştığımız konularda yeniden müzakere sürecine girmemesini olumlu karşılıyorum. Bu işin geleneği açısından çok kıymetli. Hakem sürecinde bazı hususlar konusunda rötuşlar yapılmış durumda.” Türkiye gazetesi

selyus