Ana Sayfa TÜRKİYE EKONOMİSİ 16 Ocak 2023

Vatandaşın kötü niyetli mal sahipleri ile başı dertte!

İstanbul Takipte Haber Sitesi olarak önemli bir haberin altına daha imza atıyoruz. Tüm vatandaşlarımızı yakından ilgilendiren haberimizde aranılan detaylar mevcuttur.

İşinde yetkin, iyi avukatlara başvuran vatandaşlar şu konularda muztarip olduklarını dile getirdiler:

1-Geçmiş yıllarda konutların kira sözleşmelerinde kira artış oranları TÜFE üzerinden belirlense bile, genel uygulamada ev sahibi ve kiracı sözlü olarak anlaşarak, kira artış oranını sözleşmede yazan TÜFE oranının altında yapmaktadırlar. Uzun yıllar boyunca bu artışı kabul eden, hiçbir ihtar ya da uyarıda bulunmayan kötü niyetli mal sahipleri ekonomik krizi bahane ederek, geçmiş yıllarda kabul ettikleri yıllık artışların üstündeki kısımları (indirim yaptıkları tutarları TÜFE’ye tamamlayarak) toplu olarak icra takibine konu etmekte ve icra hukuk mahkemesinin sıkı usul kuralları ve seri yargılaması sayesinde konutlarda tahliye kararları alabilmektedir. Konut kiralarında yasal artış oranları % 25 olarak belirlenmiş iken, yukarıda anlatılan durumun söz konusu olması ciddi mağduriyet yaratmaktadır.

Örneklendirmek gerekirse;

Kiracısı ile yıllık % 20 kira artışı olacak şekilde sözleşme imzalamış olan mal sahibi, kiracısından memnun olduğu için her sene kira artışını %10 olarak yapmıştır. % 10 olarak yapılan kira artışı, yazılı bir antlaşma ile değil sözlü olarak yerine getirilmiştir. 3-4 yıl boyunca bu artışları bu şekilde uygulayan mal sahibi, kiralarda fahiş artışlar olunca, kiracısını tehdit etmeye başlamış, icra takibi başlatarak ve icra hukuk mahkemesinin sıkı usul kuralları ve seri yargılaması sayesinde tahliye kararı aldırmıştır.

İcra Hukuk mahkemesi dar yetkili olduğundan aradaki eski yıllardaki anlaşmanın ispatında yazılı ek sözleşme aramakta, diğer delilleri incelememektedir.

Her sene artış döneminde konuttaki kiracı ve mal sahibi yazılı sözleşme yapmak için bir araya gelmemektedir.

Konutlarda bu şekilde tahliye kararı verilmesi mağduriyet yaratmakta, devlet tarafından müdahale edilmiş bir konuda hukuki güvenlik duygusunu zedelemektedir.

2- İşyerlerinde kira artış oranları % 76 TÜFE oranında; çok yüksek oranda belirlenmektedir. Süreli biçimde müdahale edilerek azami artış oranının % 45 artış uygulaması getirilmelidir.

Seçim öncesi bu konularda ki düzenleme halkı rahatlatacaktır.

selyus