Ana Sayfa KÜLTÜR-SANAT 2 Mart 2018

Başkan Türkmen, “Üsküdar bir hoşgörü, bir tahammül, ilim ve irfan şehridir”

Üçüncü Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri’nde konuşan Başkan Türkmen, “Üsküdar’ımız bir kültür şehri, tarih şehri, sanat şehri ve aynı zamanda bir hoşgörü, bir tahammül, ilim ve irfan şehridir” dedi.

Üsküdar’da 3’üncüsü düzenlenen Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri’ne yoğun katılım. 11 Mart’a kadar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde ziyaret edilecek etkinliğin açılışına Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Akdağ, Milletvekilleri Dr. Nureddin Nebati, Metin Külünk, Dr. Hasan Sert, Prof. Dr. Hacı Ahmet Özdemir, Said Yüce, Celalettin Güvenç, Mehmet Sılay, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Hâlidî Maarif İlim ve Kültür Derneği Başkanı Yakup Alarçin, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, Hattat Hasan Çelebi ve Yazar İskender Pala, Suriye, Suudi Arabistan, Irak, Lübnan, Ürdün, Mısır, Cezayir, Tunus, Fas, Sudan, Katar ve Kuveyt başta olmak üzere 22 ülkeden 59 yayınevi ile 300 ilim adamı ve yazar katıldı.

“ÜSKÜDAR’IMIZ BİR KÜLTÜR ŞEHRİ, TARİH ŞEHRİ, SANAT ŞEHRİ VE AYNI ZAMANDA BİR HOŞGÖRÜ, BİR TAHAMMÜL, İLİM VE İRFAN ŞEHRİDİR”

Açılış programında konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Arapça Kitap ve Kültür Günleri’nin başta kültür dünyamıza, bilim dünyamıza, gençlerimize ve geleceğimize yönelik hizmetler babında hayırlı olmasını Cenab-ı Allah’tan temenni ediyorum. Üsküdar’ımız bir kültür şehri, tarih şehri, sanat şehri ve aynı zamanda bir hoşgörü, bir tahammül, ilim ve irfan şehridir. Bu güzel şehrimizde böyle anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yapmanın huzurunu, mutluluğunu yaşıyoruz. 10 gün süreyle yerli ve yabancı ilim adamlarımızı, hocalarımızı, misafirlerimizi ağırlayacağız. İnanıyorum ki bu Arapça Kitap ve Kültür Günleri hem ilim dünyamıza hem toplumumuza hem de günlük hayatımıza ayrı bir pencere, ayrı bir ufuk açacaktır. Başarılı geçmesini temenni ediyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum, bu güzel etkinlik dolayısıyla ülkemize gelen misafirlerimize tekrardan hoş geldiniz diyorum, saygıyla selamlıyorum“ diye konuştu.

Etkinlikte konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, gençlerin kitap okuması için çağrı yaptı ve Zeytin Dalı Harekatı’nda Suriye’de yaşayanlar için ciddi bir mücadele verildiğini söyledi.

“50 CİVARI DA ULUSLARARASI YAYIN EVİ BU ETKİNLİĞE İŞTİRAK EDİYOR”

Etkinlikte konuşan Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, “Çok yakın bir zamanda Afrin’de şehit olan kardeşlerimiz, yavrularımız ve onlarla birlikte zulme karşı mücadele ederken, teröre karşı mücadele ederken, şehit olan bütün şehitlerimize Cenab-ı Hak’tan rahmet diliyorum. İlim adamlarımız ve kitaplar zirvesi olan bu etkinlik ortak kültür ve tarihimize, ortak mirasımıza büyük katkılar sağlıyor. Şunda burada 25 ülkeden misafirimiz var. Yine 50 civarı da uluslararası yayın evi bu etkinliğe iştirak ediyor. Burada kendi medeniyetimize ait binlerce eser, ilim erbabına ve okura sunulmuş oluyor” dedi.

“İSLAM COĞRAFYASINDA MAALESEF KAN VE GÖZYAŞI VAR”

Gençlere kitap okumaları gerektiğini söyleyen Başbakan Yardımcısı Akdağ, “Kitap az okunur, nadiren okunur bir hale geldi. Onun için buradan bütün gençlerimize ifade ediyorum. Mutlaka daha çok okumalıyız. Medeniyetimizi bize taşıyan, medeniyetimizi bize kadar ulaştıran kitaplara öncelik vererek mutlaka çok okumalıyız. Bu ortak kültür etkinliği sadece alimleri ve yayın evlerini değil, ülkemizdeki 4 milyona yakın Suriyeli muhacir kardeşimizi de bir araya getiriyor. Gönül isterdi ki sizler İslam dünyasının huzurlu, mutlu, parlak günlerini yaşarken hem hal olalım. Bugün böyle olmadığını biliyoruz. İslam coğrafyasında maalesef kan ve gözyaşı var. Zalimlerin, teröristlerin kendilerinin arkasında duran emperyal güçlerle maalesef insanlara zulmettiği bir günü yaşıyoruz. Acı dolu bir süreçten geçiyoruz. Çocukların katledildiği ülkeler var” ifadelerini kullandı.

selyus