Ana Sayfa KÜLTÜR-SANAT 26 Mayıs 2016

Esra Erdoğan Albayrak Akademi Nisa’da

Ümraniye Belediyesi’nin öne çıkan kültür ve eğitim faaliyetlerinden Akademi Nisa, tüm hızıyla devam ediyor. Akademi Nisa’nın bu haftaki programları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Dr. Esra Erdoğan Albayrak, S. Zehra Can Kaya, Doç. Dr. Mustafa Şeker’in katılımlarıyla gerçekleşti.

Akademi Nisa, birbirinden değerli ilmî ve kültürel seminerle devam ediyor. Eğitimler yeni dönem öğrencileri ve ikinci dönem öğrencileri ayrı günlerde olmak üzere, devam ediyor. Ümraniye Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen programa Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın eşi Saliha Can, Ümraniye Belediye Başkan Yardımcısı Türkân Öztürk ve Serap Eşit Elveren, Ümraniye Belediye Meclis Üyesi Mücahide Delman Kökce, AK Parti Ümraniye Kadın Kolları Başkanı Mukaddes Bilgin, AK Parti Ümraniye İlçe Başkan Yardımcısı Ebru Saraçoğlu ve Akademi Nisa öğrencileri katıldı.

Programda bir konuşma gerçekleştiren Ümraniye Belediye Başkan Yardımcısı Türkân Öztürk, dönem sonuna yaklaşan Akademi Nisa eğitimleriyle, birbirinden değerli hoca ve öğrencileri bir araya getirmekten mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Akademi Nisa’nın yeni dönem öğrencileri bu hafta, S. Zehra Can Kaya’dan ünlü yazarlar Halide Edip Adıvar ile Fatma Aliye’yi ve Doç. Dr. Mustafa Şeker’den Osmanlı tarihine farklı yorumları dinlediler. Yenileşme hareketlerinin edebî eserlere etkisi üzerinde duran S. Zehra Can Kaya, toplumsal çözülmenin yaşandığı dönemde eser veren önemli kadın yazarlardan Halide Edip Adıvar ve Fatma Aliye’nin devir, eser ve şahsiyetleri hakkında geniş bir bilgi aktardı. Ardından Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şeker, Osmanlı İmparatorluğu’nun yüzyıllara ve 3 kıtaya yayılan hakimiyetini ve bu başarının ardındaki sırları anlattı.

İkinci dönem öğrencileri ise; S. Zehra Kaya’dan Safiye Erol’u ve Sosyolog Dr. Esra Erdoğan Albayrak’tan “Tüketim Toplumu İçinde İnsan Olarak Var Olmak” konulu semineri dinlediler. Safiye Erol’un hayatı, eserleri ve şahsiyeti hakkında bilgi vererek; yazarın gerçek hayatı ve romanları arasındaki ortak noktaları tespit eden S. Zehra Can Kaya, romanlardaki tasavvufi eğilimlerden de bahsetti. Ardından Dr. Esra Erdoğan Albayrak, Akademi Nisa programıyla alakalı görüşlerini dile getirdi ve “Bu tip çalışmalar kadınlarımızın özgüvenini artırıyor” dedi. Kadınların toplumun kurucu öğesi olması dolayısıyla tüketim konusunu kadınlar üzerinden işleyeceğini dile getiren Dr. Esra Erdoğan Albayrak, tüketim toplumuna geçiş sürecinden de bahsederek, kadınlarımızın kanaat odaklı ve ihtiyaç merkezli oldukları zamanlardan bugüne gerçekleşen değişiminden bahsetti. Filmler, sanat eserleri ve gündelik hayat üzerinden örnekler vererek, tüketim kültürünün değişimini anlatan Albayrak, hanımların sorularını cevaplayarak dersini sonlandırdı.

selyus