Ana Sayfa KÜLTÜR-SANAT 9 Aralık 2016

İstanbullulara Havadis Sergisi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü Atatürk Kitaplığı’nın düzenlediği Havadis Sergisi, 12 Aralık Pazartesi günü sanatseverlerle buluşacak.

İlk kez 2012 yılında açılan Havadis Sergisi bu yıl farklı obje ve görsellerle yeniden 100 yıl geriye giderek dönemin gazete ve dergilerini görme fırsatı sunacak. Uzun ve titiz araştırmaların sonunda, arşivler ve koleksiyonerlerden elde edilen görsel ve objelerle güçlendirilen Havadis Sergisi, bu yıl daha da zenginleştirildi. Belli başlı olayları ve önemli kişileri kronolojik olarak öne çıkaran sergi, bir dönemi yakından görme şansı sunacak.

Bu sergide dönemin gazeteleri Tasviri-i Efkar,Tanin, İkdam,Sabah, Tercüman-ı Hakikat yine dönemin dergileri Hande, Servet-i Fünun, Donanma Mecmuası ve Harp Mecmuası yanında ayrıca Illüstrated, Zeitung gibi yabancı dergiler de taranarak sergide yer buldu.

Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi’nde (Maksem) sanatseverlerle buluşacak olan Havadis Sergisi, her biri dönemin öne çıkan şahsiyetlerinin adının verildiği 16 bölümden oluşuyor. Genel giriş odası ile başlayan sergi, Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşı’nda çarpıştığı cepheler ön plana çıkarılıyor. Kutü’l-Amare Zaferi’nin 100. yılı nedeniyle sergide bu cepheye daha geniş yer verilecek. Ayrıca serginin iki odalık kısmında sosyal ve toplumsal haberler görülebilecek. Haberler sadeleştirilerek yabancı konuklar için İngilizceye de çevrildi. Gazete haberlerinin tamamı, görsellerin de büyük kısmı Atatürk Kitaplığı arşivinden sağlandı. Bunun yanı sıra çeşitli araştırmacıların da katkısıyla sergi zenginleştirildi.

Öte yandan görsel malzemenin yanı sıra o döneme ait eşya, madalya, rozet, bayrak, kitap vb malzemeler de odalar içindeki vitrinlerde sergilenecek.

TARİH:12 Aralık 2016 / SAAT: 14;00 / YER: Cumhuriyet Sanat Galerisi, Maksem/Taksim

 

selyus