Ana Sayfa KÜLTÜR-SANAT 2 Kasım 2014

Necip Fazıl ödülleri sahiplerini buldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen “Star Gazetesi Necip Fazıl Ödülleri sahiplerini buldu.

Necip Fazıl ödülleri sahiplerini buldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen “Star Gazetesi Necip Fazıl Ödülleri sahiplerini buldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Necip Fazıl bugün bile Türkiye için genç nesiller için Türkiye’deki hak mücadelesi için çok büyük bir talihtir çok büyük bir imkandır” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen “Star Gazetesi Necip Fazıl Ödülleri Takdim Töreni”nde yaptığı konuşmada, Etem Sancak, Murat Sancak ile Mustafa Karaalioğlu ve Star Grubuna, Necip Fazıl Kısakürek adına bu anlamlı ödülleri ihdas ettikleri için şükranlarını ifade ederek sözlerine başladı.

“Ödülü son derece önemli, anlamlı buluyorum”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin, Türkiye’deki kültür, sanat ve fikir hayatının böyle bir ödüle ihtiyacının olduğunu dile getirerek, “Şahsen bu ödülü son derece önemli, anlamlı buluyorum. Türkiye değişirken, Türkiye artık zincirlerinden, prangalarından, dar kalıplarından kurtulurken kültür, sanat ve fikir hayatının da kendisine musallat olan vesayetten kurtulmasının zamanı gelmişti. Türkiye’de ve dünyada şairlerin, yazarların ve mütefekkirlerin adına çok sayıda ödül veriliyor. Bu ödüllerin birçoğuna baktığınızda, belli kalıpları aşamadığını, belli ideolojik gözlükleri atamadığını, kendisine musallat olan vesayetten kurtulamadığını görüyoruz. Ödüllerin sadece ödüllerde değil, teşviklerin, kayırmaların, desteklerin belli çevrelerde gidip geldiğini, belli camiaların içine hapsolduğunu belli kalıpların dışına çıkamadığına şahit oluyoruz. İşte Necip Fazıl Kısakürek ödülleri, en başta bu dar kalıpları parçalayacak, kültür ve sanat dünyasındaki vesayete karşı çıkacak, sanatta ve fikirde dahi egemen olan al gülüm ver gülüm anlayışını inşallah ortadan kaldıracaktır” ifadelerini kullandı.

“Bu ödüller yereli aşmalı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Necip Fazıl ödüllerinin yereli aşması gerektiğini belirterek, “Uluslararası bir boyut kazanmalı, uluslararası alanda da bir itibara, bir güce kavuşmalıdır. Gerek ödülleri ihdas eden arkadaşlarımızın, gerek ödül komitesinin bu anlayış ve vizyonla bu ödülleri Türkiye’nin en saygın, dünyanın da en seçkin ödülleri arasına gireceğine gönülden inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.
Bu ödüllerle ilgili bir başka boyutun da taşıdığı isim olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Bu ödüller üstat Necip Fazıl Kısakürek’in o aziz hatırasını yad ederken aynı zamanda o aziz hatıra ve o unutulmaz isim üzerinden ödül sahiplerine de eşsiz bir paye veriyor ve inşallah uzun yıllar da bu payeyi dağıtmaya devam edecektir. Burada üstat Necip Fazıl’la ilgili birkaç önemli noktayı tekrar hatırlatmak isterim. Kendisini şahsen de tanıma bahtiyarlığına eriştiğim, hatta hatta takdim fırsatı yakaladığım artık üniversite yıllarımın en canlı dönemlerinde, üstada jübile yapacağız Milli Türk Talebe Birliği’nde. Bu jübileyi yapmak için iki genç artık finale kaldı ve iki genç olarak bir tanesi de benim Milli Türk Talebe Birliği’nin Cağaloğlu’ndaki şu anda halk eğitim merkezi. Bilmiyorum Milli Eğitim Bakanımız devretti mi? Tekrar aslına rücu etsin demiştik ve o salonda genel başkan üstat ve iki arkadaşımız beraberiz takdimi nasıl yapacağız bunlar okunuyor” diye konuştu.

Yeni Türkiye’de Necip Fazıl’ın izi vardır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün eğer “yeni Türkiye” diyebiliyorsak, “büyük Türkiye” diyebiliyorsak, bunda Necip Fazıl’ın izi vardır, eseri vardır, alın teri, gayreti, mücadelesi vardır” dedi.
Erdoğan, Star Gazetesi Necip Fazıl Ödülleri Takdim Töreni’nde yaptığı konuşmada, Necip Fazıl Kısakürek’in statükonun gölgesinde kendisine itibar ve şöhret devşirenlere karşı adeta yapayalnız kaldığını, arkasına Türkiye’deki hatta dünyadaki ideolojileri alıp oradan kendisine şöhret devşirenlere karşı kendi milli değerlerine sımsıkı sahip çıkıp ayakta kalabildiğini söyledi.

Törenden notlar

Etkinlikte, Necip Fazıl Kısakürek’in hayatını ve mücadelesini anlatan sinevizyon gösterisi sunuldu.
Ödül törenine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, çok sayıda edebiyatçı, yazar, gazeteci ve davetli katıldı.
“Necip Fazıl 2014 Ödülleri” kapsamında “şiir” alanında ödülü Hüseyin Atlansoy kazandı. Atlansoy’un ödülünü, Necip Fazıl’ın oğlu Mehmet Kısakürek verdi.
“Hikaye” alanında Güray Süngü, “fikir-araştırma” alanında Prof. Gülru Necipoğlu ile Prof. Dr. İsmailErünsal da ödül almaya hak kazandı.

Pakdil’in ödülünü Erdoğan takdim etti

“Necip Fazıl Saygı Ödülü” ise yazar Nuri Pakdil’e layık görüldü.
Pakdil’in ödülünü takdim etmek için kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan, önce Pakdil’e sarılarak kucaklaştı. Erdoğan, daha sonra Pakdil’in ödülünü takdim etti.
“Saygı” alanında ödül alan Pakdil, sözlerine “Değerli Emine Hanım, değerli kardeşim Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı, değerli medya temsilcilerini, siz değerli konukları antiemperyalist, antikapitalist, antinasyonalist, antisiyonist, antifaşist en önemlisi de antifiravunist bir bilinçle selamlıyorum” şeklinde başladı.
Necip Fazıl’ın aydınların uygarlıklarını yeniden anlaması için bir ortam oluşturduğunu, Türkiye’deki batıcılığa ve yabancılaştırma girişimlerine karşı ilk yazılı eleştiriyi yaptığını dile getiren Pakdil, Necip Fazıl’ın batılılaşma hareketine ve 1923 sonrası yabancılaştırma girişimlerine karşı bir “direniş üssü” olduğunu bildirdi.

“İlkemi, Necip Fazıl için bir defalığına çiğniyorum”

Pakdil, sayısal üstünlüğün getirdiği hiçbir siyasal iktidarın kültürel üstünlüğe sahip olmadığı sürece kalıcı olamayacağını kaydederek, kültürel değerlerini yeni nesillere aktaramayan halkın varlığını sürdüremeyeceğini ifade etti.

Star gazetesine etkinlik için teşekkür eden Pakdil, “Ben övülmekten ve ödüllendirilmekten hoşlanmayan bir yazarım. Çünkü ben devrimci bir yazarım. Fakat burada sadece rahmetli üstada olan bağlılığım ve saygım nedeniyle bu ilkemi bir defalığına çiğniyorum” dedi.

İş adamı Ethem Sancak, Star Medya Grup Başkanı Mustafa Karaalioğlu ve Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Ziya Cömert, günün anısına, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a üzerinde Necip Fazıl’ın eserlerinden mısraların yer aldığı tablo hediye etti. AA

Etiketler:
selyus