Ana Sayfa KÜLTÜR-SANAT 9 Mayıs 2016

Sanat’ın öncüsü: Ümraniye Belediyesi

Ümraniye Belediyesi’nin ev sahipliğini yaptığı 6. Uluslararası Ebru Kongresi dünyanın dört bir yanından sanatçılarla ebru tutkunlarını bir araya getirdi. Başkan Hasan Can: “Bilim ve ilim insanlığın ortak paydasıyken, kültür ve sanat milletleri tefrik eden mefhumlardır” dedi.

Ümraniye Belediyesi, geleneksel süsleme sanatı olan ebru ile ilgili kongreye ev sahipliği yaptı. Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın ev sahipliğinde gerçekleşen 6. Uluslararası Ebru Kongresi’ne: Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Yayman, Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu, AK Parti Ümraniye İlçe Başkanı Enver Sedat Çakıroğlu,Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş, AK Parti Ümraniye İlçe Kadın Kolları Başkanı Mukaddes Bilgin, Ümraniye İlçe Müftüsü İlyas Yılmaztürk, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Merve Kavakçı AK Parti Ümraniye İlçe Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Yasin Çakar, Ümraniye Belediye Başkan Yardımcıları, birim müdürleri, akademisyenler, sanatçılar ve birçok sanatsever katıldı. Usta Sanatçı Hikmet Barutçugil’in katkılarıyla 7-14 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek kongrede yerel ebru sanatçılarıyla, uluslararası ebru sanatçılarını birleştirmek hedefleniyor. Kongreye katılan akademisyenler, sanatseverlere Ebru felsefesi, sanat alanında yeni arayışlar ve ebru restorasyonu gibi birçok konuda bilgiler aktaracak. İtalya, İspanya, Japonya, ABD, Avustralya, Brezilya, Kanada ve Almanya gibi birçok ülkeden sanatçı ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşecek kongre, 14 Mayıs Cumartesi günü son bulacak. 

Ümraniye Belediyesi’nin düzenlediği ve sanat yönetmenliğini Hikmet Barutçugil’in yaptığı 6. Uluslararası Ebru Kongresi, Esma Sultan Yalısı’nda gerçekleşen törenin ardından ikinci gününde Ümraniye’de dört oturumdan oluşan programla devam etti.

Kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştiren sanat yönetmeni Hikmet Barutçugil, ebru sanatının önemini anlatarak, bu yıl altıncısı gerçekleştirilecek ebru toplantılarının tarihçesi hakkında bilgi verdi. “Ebru sanatının son yıllarda daha fazla ilgi görüyor olması hepimizi sevindiriyor” diyen Barutçugil, kongre için verdiği sınırsız destekten dolayı Başkan Hasan Can’a teşekkür etti.

“GELENEKSEL SANATLARIMIZIN CANLANDIRILMASI TARİHİMİZİN CANLANDIRILMASIDIR”

Yerel yönetimlerin sanata olan katkısının öneminden bahseden ve ‘Ebru Kongresi’nin sıradan bir etkinlik olmadığını belirten Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, “Uluslararası Ebru Kongresi, ilk olarak 1989 yılında Amerika’da gerçekleştirilmiş. 4. Uluslararası Ebru Kongresi ise 1-8 Haziran 1997 tarihinde geleneksel sanatlarımızı daima destekleyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde İstanbul’da gerçekleşmiş. 6.’sını yapmak ise bize nasip oldu. Ben bunu nasip olarak görüyorum” dedi.

Dünyanın dört bir yanından sanatçının eserleri ve bildirileriyle kongreye katıldığını dile getiren Başkan Hasan Can; Açılışa Özel Sergi, Uluslararası Ebru Sergisi, Ulusal Sergi, Ustalara Saygı Sergisi, Yaşayan Ebru Sergisi, Ebruda Endemik Çiçekler, Ebru ve Resim gibi sergilerin aynı zamanda kataloglaştırılarak kıymetli eserlere imza atıldığını söyledi. Klasik belediyecilik faaliyetlerinin ötesinde; insanların kültür, sanat gibi manevi ihtiyaçlarını gidermeyi belediyecilik anlayışlarının şiarı olarak kabul ettiğini dile getiren Başkan Hasan Can, “Bilim ve ilim insanlığın ortak paydasıyken, kültür ve sanat milletleri tefrik eden mefhumlardır. Geleneksel sanatlarımızın canlandırılması tarihimizin canlandırılmasıdır” dedi. Başkan Hasan Can, değerlerin yaşatılabilmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyleyerek konuşmasını tamamladı. 

selyus