Ana Sayfa TARİH 22 Eylül 2017

Başkan Türkmen, “Tarihin köklerini gençler ve çocuklarla buluşturuyoruz”

Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen 2’nci Üsküdar Antikacılar Fuarı’nın açılışında bir konuşma yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Bu aslında sıradan bir fuar değil. Burada tarihin köklerini gençler ve çocuklarla buluşturma sahnesi diyebiliriz buna. 100, 200 yıllık eserler var burada.”

Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen 2’nci Üsküdar Antikacılar Fuarı açıldı. Üsküdar Meydanı’nda oluşturulan alanda açılan fuarda 200 yıl önce kullanılmaya başlanan para sayma makinesi, telefon, tartı, saatlerin ilk örnekleriyle çok sayıda tarihi değeri olan antika vatandaşların beğenisine sunuldu. Üsküdar Belediyesi ile İstanbul Antikacılar Derneği tarafından açılan fuar 1 Ekim’e kadar açık kalacak.

Fuarda Bahreyn sultanı tarafından Osmanlı Padişahı Abdülmecid Han’a hediye edilen eserler de bulunuyor. Bedri işi denilen Hint işi eser, demir üzerine gümüş kakma tamamı. İçi ayetlerle dolu dışarısı kendisine armağan edildiğine yönelik yazı ve tarihler bulunan eser fuarın en nadide parçalarından biri.

Üsküdar Antikacılar Fuarı’nın açılışına AK Parti İstanbul Milletvekilleri Av. Mihrimah Belma Satır, Av. Hurşit Yıldırım, Osman Boyraz, Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, Antikacılar Derneği Başkanı Abdulbaki Şimşek ile çok sayıda vatandaş katıldı. Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri fuarın açılışını yaparak eserleri inceledi.

“GENÇLERİMİZİ ÇOCUKLARIMIZI BURAYA ÖZELLİKLE BEKLİYORUM”

Birbirinden değerli eserlerin bulunduğu Antikacılar Fuarı’yla ilgili konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Üsküdar Belediyesi olarak düzenlediğimiz Üsküdar Antika Fuarı’nın açılışını yapıyoruz. 1 hafta boyunca devam edecek Üsküdar Meydanı’nda. Bu aslında sıradan bir fuar değil. Burada tarihin köklerini gençler ve çocuklarla buluşturma sahnesi diyebiliriz buna. 100, 200 yıllık eserler var burada. Adeta tarih yeniden canlandırılıyor burada. Gençlerimizi çocuklarımızı buraya özellikle bekliyorum. Geçmişle geleceğin kucaklaştığı yer 8-10 gün boyunca Üsküdar Meydanı olacak” diye konuştu.

SATIR, “ÜSKÜDAR BELEDİYESİ’NİN YAPTIKLARINA ARTIK YETİŞEMİYORUZ”

Bir Üsküdarlı olarak Üsküdar Belediyesi’nin yaptıklarına artık yetişemediklerini ifade eden AK Parti İstanbul Milletvekili Av. Mihrimah Belma Satır, “Üsküdar Belediyesi yapılacak olan güzel projelere destek veriyor. Bu çok önemli. Rutini yapmak kolay. Daha evvel yapılmışların üstüne bir şeyler koyarak yapmak kolay. Ama yeni ve hiç yapılmamış alanlara müdahale etmek, orada güzel örnekleri başarmak daha zor fakat çok daha değerli. Bu anlamda Üsküdar Belediye Başkanımız yeni projelere imza atıyor ve destek veriyor. Antika Fuarı’da bunlardan birisi. Eemeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Fuarda stant açan antikacı Selami Tatlıcıbaşı, “Para üstü verme makinesi. Toplu alanlarda daha hızlı para üstü vermeyi sağlayan mekanik 1910 üretimi bir alet. Metal para sayma makinesi, fiyat etiket basma makinesi, ilk üretilen telefonlar var” dedi.

Antikacı Şaban Yavuz ise, “Bedri işi dediğimiz bu Hint işidir. Demir üzerine gümüş kakma tamamı. Bunu Bahreyn sultanı Abdülmecid Han’a oraya yaptığı yardımlardan dolayı hediye yollamış. İçi ayetlerle dolu dışarısı kendisine armağan edildiğine yönelik yazı ve tarihler bulunmakta. Çok nadir bir parça. Günümüzde rastlamak pek mümkün değil. Bize geldiği için çok şanlıyız” diye konuştu.

selyus