Ana Sayfa TARİH 28 Ekim 2019

Nevmekan Sahil’de gerçekleşen İlber Ortaylı söyleşisinde izdiham yaşandı

Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Nevmekan Sahil’de gerçekleştirilen “Dünden Bugüne Cumhuriyet” konulu söyleşide Üsküdarlılarla buluştu. Üsküdarlıların yoğun katılım gösterdiği söyleşinin sonunda Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya Üsküdar’ı temsil eden el yapımı “katip” ve “katibe” kitre bebek hediye etti.

Tarihçi Prof. Dr. Ortaylı, Üsküdar Belediyesinin ev sahipliğinde Nevmekan Sahil’de gerçekleştirilen “Dünden Bugüne Cumhuriyet” konulu söyleşiye katıldı.

Üsküdarlıların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte yakın tarihe ve cumhuriyetin kuruluşuna ilişkin bilgi veren Ortaylı, İstanbul’un, Trakya’nın ve Batı Anadolu’nun güvenliğinin Yunan ordusuna teslim edilmesini öngören projenin başarısız sonuçlandığını ifade etti.

Ortaylı, Birinci Dünya Savaşı sırasında görev yapmış Fransız general Franchet d’Esperey’in Türk ordusuna saygısı olan biri olduğunu ve bu projeye karşı çıktığını söyledi. Sur içi İstanbul’un Fransızların elinde olduğu dönemde generalin “Ne varsa bu Jön Türklerde var. Anadolu’daki ihtiyar Türklerde iş yok” anlamında bir ifade kullandığını anımsatan Ortaylı, “Bu çok açıktır ve Britanya’nın Yunanistan’a asayişi bırakma projesine karşı da ‘Bunu yaparsan Çukurova’daki 40 bin askeri oraya sevk ederim’ dedi” dedi.

Ortaylı, Türkiye’den önce cumhuriyetle yönetilmeye başlayan ülkelerin yapısına ve şartlarına değinerek, şunları kaydetti:

“Cumhuriyetler vardır saltanatların çok gerisindedir. Arap dünyasındaki cumhuriyetler maalesef saltanatların gerisindedir. Çünkü saltanatlar evet Suudi Arabistan gibi bir örnek yatıyor ama orada da bir ananeye, geleneğe ve yıkılmaz adetlere tabi olarak yaşarlar. Mesela Suudi Arabistan’da polisin eve girmesi çok zor bir şeydir, zor izin alınır. Bizde bir savcının emri yeter, orada çok daha büyük bir prosedür gerekir. Onun için evleri adamların kalesidir” diye konuştu.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, söyleşinin ardından sahneye gelerek İlber Ortaylı’ya Üsküdar’ı temsil eden el yapımı “katip” ve “katibe” kitre bebek hediye etti. AA

selyus