Ana Sayfa TARİH 11 Mayıs 2017

Yavuz Bahadıroğlu, “Osmanlı’nın hedefi İstanbul’du”

“Tarih Sohbetleri”nde, Osmanlı Devleti’nin İstanbul’u hedeflediğini belirten Yavuz Bahadıroğlu, Osmanlı tarihinde bütün beylerin yönlerini İstanbul’a çevirdiğini söyledi.

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Tarih Sohbetleri”nde Tarihçi-Yazar Yavuz Bahadıroğlu, Esenlerli öğrencilerle bir araya geldi. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen programda Bahadıroğlu, Osmanlı Devleti’nin kuruluşunu ve nasıl başarıya ulaştığını anlattı.

FATİH’İN BİR HEDEFİ VARDI

İnsanların ve devletlerin bir amaç için var olduklarını söyleyen Bahadıroğlu, “Her devletin bir devlet felsefesi olmak zorundadır. İnsan olarak da ‘Ben neden varım?’ sorusuna cevap bulmalısınız. Osmanlı Devleti hedefine ulaşmak için kuruldu, işte o hedef İstanbul’dur. Doğu Roma’yı fethetmek için kurulmuş bir devletin devamıyız biz. Devlet kurulduktan sonra ilk olarak ‘Bu devleti kuran insanlar nasıl insanlardır?’ sorusu geliyor aklımıza. Fatih’i incelediğimizde öncelikle dürüstlüğü ortaya çıkıyor. Anne, baba çocuğu bir hedef uğruna yetiştiriyorlar. O hedefi, çocuğun önünde büyütüyorlar. Belki de çocuğa ninni söylerken Konstantiniyye ile ilgili bir ninni söylüyorlar. Şiirlerle, manzumelerle büyütüyorlar o çocuğu. Hatta hocaları da, ‘Mutlaka fethedeceksin’ diye söylüyorlardır çocuğa. O ‘mutlaka’nın önünde de Peygamber Efendimiz’in hadisi vardır” şeklinde konuştu.

ERTUĞRUL GAZİ HEP İLERİYE BAKTI

Osmanlı tarihinde bütün beylerin yönlerini İstanbul’a çevirdiğini belirten Bahadıroğlu, “Ertuğrul Gazi de, Orhan Gazi de, yönlerini İstanbul’a çevirmiştir. Osmanlılar Söğüt ve Domaniç’e yerleştiklerinde, babaları ölmüş 3 kardeşten birisinin bey olması gerekir, ama hangisi? Anne Halime Hatun 3 oğluna da aynı soruyu soruyor. ‘Seni aşiret beyi yaparsam bizi nereye götüreceksin?’ Bu soruya ağabeylerinin aksine Ertuğrul Gazi ‘İleriye’ diye cevap veriyor. Denizi geçeceğiz ve derya olacağız. Ertuğrul Gazi o zaman 19 yaşında. Hedefi olmayan kimseyi de zaten ileriye götüremezsiniz” diye konuştu.

selyus