Ana Sayfa KÜLTÜR-SANAT 14 Kasım 2019

Tezhip sanatçısı Çiçek Derman, Esenler Belediyesi’nin konuğu oldu

“Zevk-i Tahattur” programına konuk olan tezhip sanatının duayenlerinden Prof. Dr. Çiçek Derman, hocası Prof. Dr. Süheyl Ünver’le ve tezhip sanatıyla tanışma hatıralarını anlattı.

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nün düzenlediği ve her ay değerli şahsiyetlerin hayatlarının konuşulduğu Zevk-i Tahattur programı, 2019-2020 Hoca Ahmet Yesevi Kültür Sanat Sezonu’nun ilk programında, tezhip sanatının duayenlerinden Prof. Dr. F. Çiçek Derman’ı konuk etti.

Program yönetimini İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz’ın üstlendiği etkinlik Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Tezhip sanatını Prof. Dr. Süheyl Ünver, Muhsin Demironat ve Rikkat Kunt’dan öğrenen Prof. Dr. Çiçek Derman’ın hayatı ve hatıraları üzerine sorduğu sorularla bir muhabbet havasında gerçekleşen programda, Derman’ın Süheyl Ünver ve tezhip sanatıyla tanışma hatıralarına da yer verildi.

SANKİ RÜYA ÂLEMİNDEYDİM

Atölyede çalışırken kendisine yepyeni ufukların açıldığını ve tezhip sanatını da bu vesileyle tanıdığını söyleyen Prof. Dr. F. Çiçek Derman, “Sanki bir rüya âlemindeydim. Ben bu atölyedeyken Semavi Eyice, Ekrem Ak, Niyazi Sayın gibi yaşayan sanatkârları tanıdım. Cuma günleri atölye günleriydi sanatkârlar gelirdi. Perşembe günleri de bir arabayla eski İstanbul’u gezerdik. Mevlevihanelere giderdik, daha sonra Esat Tugay’ın evinde öğle yemeği yerdik. Böyle bir sofrada bir daha oturamadım zaten. 18 yaşında bir genç kız için hayal bile edemeyeceği imkânlara sahip oldum. Allah rahmet eylesin, bunlar hep hocam sayesinde oldu.” sözlerini aktardı.

ÇALIŞMA HAYATIMDA EŞİMİN RIZASINI GÖZETTİM

Çiçek Derman, eşi Uğur Derman ile evliyken, 35 yaş üstünde ve 3 çocukla birlikte tahsiline devam ederek büyük bir aşk ve istekle çalışıp mezun olduğunu söyledi. Derman, eşi Uğur Bey’le birlikte hayatları boyunca hiçbir işe talip olmadıklarını belirterek, “İlk işim için üniversiteden bana gelen hocalık talebiyle iş hayatına başladım. Talep geldiği zaman biz karı koca olarak teklifi edeben reddetmeyiz, haktan biliriz. Ama talip olmak benlik getirir, ‘Ben bu işi yaparım’ diye gidersiniz, biz bundan hep kaçınırız. Çalışma hayatım için de Uğur Bey’in rızasını gözettim. Eğer o hayır deseydi ben çalışmazdım” şeklinde konuştu.

Program, Çiçek Derman’a Esenler Sanat Evi tezhip kursu öğrencilerinin hazırladığı tablonun hediye edilmesiyle sona erdi.

selyus