Ana Sayfa KÜLTÜR-SANAT 2 Kasım 2017

Ümraniye Belediyesi, feretiko geleneğini canlı tutuyor

Ümraniye Belediyesi, Meslek Edindirme Kursları bünyesinde açtığı feretiko atölyesiyle Ümraniyeli hanımlara Rize bezi dokumayı öğretiyor. Ayrıca kardeş şehri Fojnica’da da bu konuyla ilgili eğitimler vermiş olan belediye; feretiko geleneğinin canlı tutulmasında büyük rol oynuyor.

Tarihi 15. yüzyıla kadar uzanan ve Rize yöresinin geleneksel dokumalarından olan feretiko,  sağlam ve doğal yapısıyla yüzyıllardır Anadolu’da kullanılagelmiştir. Kendir ipinden el tezgâhında yöreye özgü desenlerle dokunan Rize bezi, şık görünümüyle de dikkat çeker. Tamamen doğal ve kullanım açısından da sağlıklı olması Rize bezinin tercih edilme sebeplerindendir. Bu kapsamda; birçok alanda Ümraniyeli hanımlara eğitimler vererek onların el becerisi ve mesleki yeterlilik kazanmasını, sosyalleşmesini, aile bütçesine katkıda bulunmasını sağlayan Ümraniye Belediyesi; feretiko atölyelerinde de birçok hanımı buluşturuyor.

Ümraniye Belediyesi Mehmet Akif Kültür Merkezi’ndeki atölyede; salı, çarşamba ve perşembe günleri verilen derslerle 1 dönem boyunca eğitim alan hanımların; yaptıkları ürünler, dönem sonunda yine belediye tarafından düzenlenen bir sergiyle ilgilisine sunuluyor. 10 adet feretiko dokuma tezgâhı bulunan atölyede, her gün birbirinden güzel ürünler ortaya çıkıyor.

Ayrıca Ümraniye Belediyesi, kardeş şehri Fojnica’da da feretiko alanında çalışmalar yapmış; geçtiğimiz dönem 5 adet feretiko dokuma tezgâhı ve diğer malzemeleri kültür merkezine kalıcı olarak hediye etmiş, feretiko ve iğne oyası eğitimi de Ümraniye Belediyesinin hocası tarafından verilmişti. Kurs sonunda da yapılmış olan ürünlerden oluşan bir sergi düzenlenmişti.

Ümraniye Belediyesi;  ilçe genelinde ve Fojnica’daki feretiko atölyesindeki çalışmalarına önümüzdeki dönemlerde de devam edecek.

selyus