Ana Sayfa KÜLTÜR-SANAT 14 Mayıs 2016

Ümraniye’nin Ebru’su dünyanın dilinde

Ümraniye Belediyesi’nin düzenlediği 6. Uluslararası Ebru Kongresi, 7. gününde Ebristan (İstanbul Ebru Evi) dünyanın dört bir yanından gelen sanatçıları sanatseverlerle buluşturdu.

Ümraniye Belediyesi’nin öncülüğünde Ebristan, TBMM Milli Saraylar, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin katkılarıyla düzenlenen 6. Uluslararası Ebru Kongresi, yerli ve yabancı birçok ebru sanatçısının katılımıyla Ebristan (İstanbul Ebru Evi)’nda “Ebru ve Resim Sergisi”nin açılışıyla devam etti. Ebristan’da gerçekleşen sergi açılışı Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, kongrenin Sanat Yönetmeni Hikmet Barutçugil ve eşi Füsun Barutçugil, Ümraniye Belediye Başkan Yardımcıları Mustafa Küçükkapdan ve Türkân Öztürk, AK Parti Ümraniye İlçe Başkan Yardımcısı Ebru Saraçoğlu, Ümraniye Belediyesi Meclis Üyesi Nurten Erkmen, belediye birim müdürleri, sanatçılar ve çok sayıda sanatseverin katılımıyla gerçekleşti.

Kongrenin yedinci ve sergilerin son günü olması sebebiyle kongrenin hayırlara vesile olmasını dileyen Ebru Sanatçısı Hikmet Barutçugil yaptığı konuşmasında, “Dolu dolu bir kongre yaşadık. Bu ebru tarihinde bir dönüm noktası oldu diyerek, ebrunun tarihçesi hakkında bilgi verdi. Barutçugil, “Ümraniye Belediyesi’ne ve onun değerli sanatsever Başkanı Hasan Can’a teşekkür ederiz” diyerek konuşmasını noktaladı.

Ebristan kelimesinin, ebru memleketi anlamına geldiğini belirterek söze başlayan Başkan Hasan Can, yurt dışından gelen konuklara, ebrunun duayen ustası Hikmet Barutçugil’in Ebristanı’nda olduklarını söyleyerek, yabancı misafirler için “harem”in kelime anlamı ve Osmanlı’daki yeri hakkında kısa bir bilgi verdi. Başkan Hasan Can, “Buradaki 18 ülkeden gelen sanatçı arkadaşlarımızı yarın sabah kahvaltıdan sonra yolcu etmeye başlayacağım. Hepsine kongreye katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi. Kongrenin kitaplaştırılacağını da belirten Başkan Hasan Can, “Bu kongrenin daha sonraki çalışmalara da vesile olmasını temenni ediyoruz ve bu konuda ulusal ve uluslararası alanda her türlü desteği sağlayacağız” dedi.

“Dünyaya barış dili olan sanatı ulaştırabilirsek asıl o zaman kongre amacına ulaşmış olur” diyen Başkan Hasan Can, “Hikmet Barutçugil hocamıza ebru üzerine yapılan resimlerin yer aldığı evi ve daimi sergi alanı olan Ebristan’da böyle bir etkinlik yaptığı için teşekkür ederiz” dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Hasan Can, protokol ve sergide eseri olan sanatçılar açılış kurdelasını keserek, sergi alanını gezdiler.

selyus