Ana Sayfa KÜLTÜR-SANAT 12 Nisan 2016

Üsküdar Şiir Festivali görkemli bir açılışla başladı

Üsküdar Belediyesi tarafından bu sene ikincisi “İyi ki şiir var!” ve “Şiir sokakta” temasıyla düzenlenen ve 15 farklı ülkeden 33 şairin katılımıyla gerçekleştirilen festival 16 Nisan’a kadar sürecek.

Üsküdar Belediyesi tarafından bu sene ikincisi düzenlenen uluslararası şiir festivali, Karadeniz müzik grubu İMERA’nın görkemli sahne performansıyla başladı. “İyi ki şiir var!” ve “Şiir sokakta” temasıyla düzenlenen ve 15 farklı ülkeden 33 şairin katılımıyla gerçekleştirilen festival 16 Nisan’a kadar sürecek. “Söz kadim geleneğimizin en önemli unsurudur. ”Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen festivalin açılışında konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, bilhassa uluslararası konuklara hitap etmek istediğini belirterek, “Söz kadim geleneğimizin en önemli unsurudur. Orta Asya’dan Balkanlar’ın en ucuna kadar kurduğumuz medeniyetimiz aynı zamanda bir söz medeniyetidir de. Elde topuz şiir söyleyen ozanlardan, gittiği her yerde derdini şiirle anlatan gezici dervişlere düşmanına dahi mektubu şiirsel bir formla yazan padişahlardan, Kurtuluş Savaşı’ndan cami minberlerden vaaz eden hocalarımıza kadar bizim medeniyetimiz bir şiir medeniyetidir.” dedi.

Türkmen, Yunus Emre’nin “Söz ola kese savaşı” dizesine dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Bütünüyle insanlığın bir emniyet ve barış yurdunda yaşaması demek, dün olduğu gibi bugün de en çok şairlerin işidir. Daha çok şiir okunan, şiir yazılan ve konuşulan bir dünyanın daha güzel bir dünya olacağına dair hiç şüphemiz yoktur. Geçen yıl bu sahnede, yaşadığı Amerika’da, ülkesi Suriye’nin sesi olmayı başarmış Emel Kassir’i dinledik ve onun şiiri bize umutlu olma konusunda büyük bir cesaret vermişti. Şiir bu işe, güzelliklere, barışa ve güvenliğe de yarar malum. Sizi hangi tarafı tutmanız gerektiğine ikna eder iyi şiir.”

Belediye olarak festivali hayata geçirmekten kıvanç duyduğunu dile getiren Türkmen, programda yer alan şairlere ve ilgi gösteren dinleyicilere teşekkür etti.

 

selyus