Ana Sayfa GENEL SAĞLIK 20 Kasım 2015

Çekmeköy meme kanserine karşı

Çekmeköylü kadınlar, kanserde erken teşhisin hayat kurtardığı bilincini oluşturmak için bir hareket başlattı. Türk Kızılayı Çekmeköy Kadın Kolları Başkanlığı ve MEVA iş birliği ile başlatılan projeye Çekmeköy Belediyesi’de destek verdi.

Çekmeköy Belediyesi’nin desteği ile Çekmeköy Kızılay Kadın Kolları ve Türkiye Meme Vakfı’nın (MEVA) iş birliğinde başlatılan projede, meme kanserinde erken teşhisin önemi anlatılıyor. Mahalle mahalle dolaşan ekipler, meme kanserinde erken teşhisin hayat kurtardığını, bu nedenle düzenli olarak mamografi çektirilmesi gerektiğini anlatıyor. Proje kapsamında, 250 ihtiyaç sahibi kadına ücretsiz olarak mamografi taraması yapılacak.

 

BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR

Çekmeköy genelinde başlatılan projenin tanıtım toplantısına; İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, Çekmeköy Kaymakamı Cemal Hüsnü Kansız, Çekmeköy Belediye Başkan Yardımcısı Şenol Çetin, Türk Kızılayı İstanbul İl Başkanı İlhami Yıldırım, Türk Kızılayı Çekmeköy Şube Başkanı Abdulselam Zurel, toplantının ev sahipliğini yapan Türk Kızılayı Çekmeköy Kadın Kolları Başkanı Serpil Erdoğan, projeye destek veren kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı. Programda ayrıca Kızılay Çekmeköy Kadın Kolları tarafından yürütülen “Bir Çocuk da Sen Giydir” isimli yardım projesi için kermes de düzenlendi.

Programa katılan İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, ”Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli sosyal yardım kurumlarından biri olan Kızılay’da yeni yönetimlerle çok başarılı işler yapılıyor. Dünyanın neresinde olursa olsun ihtiyacı olan herkese yardım ediliyor. Bu ekibe teşekkür ediyorum. Kızılay’ın yeni yapılanmasının en önemli unsurlarından biri de kadın kollarının aktif hale getirilmesi oldu. Kadın yapılanmalarına Türkiye’deki her kurumun kuruluşunun özel destek vermesi gerektiği kanaatindeyim. Türkiye’deki yaşam kalitesinin yükselmesi için üç dinamiğin birbiriyle eş değerde çalışması gerektiği kanaatindeyim. Kamu sektörü, özel sektör ve üçüncü sektörler dediğimiz vakıflar, dernekler, sosyal yardım kuruluşları. Bugün burada gördüğümüz gibi bu üç sektör bir araya gelirse Türkiye çok daha hızlı ilerleyecek. Bugün burada meme kanseriyle ilgili bir çalışma başlatılıyor. Türkiye’de kanser oranı çok arttı. Bu hastalıkta tedavi, özellikle Türkiye’de tedavi çok mümkün…  Erken teşhisin çok olumlu sonuçları yaşanıyor. Bu taramalar ve destek programları çok önemli… İnşallah bu taramalarla, hastalığa yakalanmış kadınlarımız varsa, tedavi ile sağlıklarına kavuşacaklar” dedi.

Çekmeköy Kaymakamı Cemal Hüsnü Kansız, “G20 zirvesiyle Türkiye’nin dünyadaki mazlumların yanında olma misyonu artık belirlendi. Çekmeköy’de de Kızılay Şubesi faaliyetleriyle bu misyonun bir parçası oldu. Bizler, Kızılay faaliyetlerine katılmakta ayrı bir mutluluk hissediyoruz. Bu faaliyetlerde Türkiye’nin dört bir tarafına, Benim Vali Yardımcılığı yaptığım Diyarbakır olmak üzere, Ağrı, Bitlis gibi illerimize çeşitli hizmetler hem de Çekmeköy’ümüzün selamlarını götürdüler. Bizler, hem devletimizin imkanları hem de Kızılayımız vasıtasıyla tüm illerimize güzellikler taşımaya devam edeceğiz. Bu çalışmalarda emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.

“BAZILARI ÖLDÜRMEYE ODAKLANMIŞ, BİZ İSE İYİLİĞE”

Çekmeköy Belediye Başkan Yardımcısı Şenol Çetin, “Biz belediye olarak hep hayırlı olanın yanında olmak için çalışıyoruz ve kurumların bu faaliyetlerini takdirle karşılıyoruz.  Bazıları öldürmeye çok odaklanmış, sadece silah üretmenin yarışı içerisinde, bazıları da iyiliği, güzelliği insanlara ulaştırmanın gayreti içerisinde. Biz, nerede bir sıkıntı olsa ihtiyaç sahiplerinin yanında olan Kızılay’ın faaliyetlerini takdirle karşılıyor ve belediye olarak her zaman yanlarında olduğumuzu ifade ediyoruz” dedi.

Türk Kızılayı İstanbul İl Başkanı İlhami Yıldırım, Çekmeköy’de büyük bir iyilik potansiyeli olduğunu, Pakistan’da sel olduğu zaman, Belediye Başkanıyla iki saat içinde 4 tırlık yardım malzemesi toplandığını söyleyerek bugün burada Bir Çocuk da Sen Giydir Projesi kapsamındaki okul ve öğrenci sayısını da artıralım çağrısında bulundu.

Çekmeköy Belediye Başkan Yardımcısı Şenol Çetin, yardım çağrısına 400 çocuk için söz vererek karşılık verdi.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

Türkiye’de, önemli bir halk sağlığı sorunu olan meme kanseri, kadınlarda en sık rastlanan 10 kanser türü arasında ilk sıradadır. 2012 yılında dünya genelinde 1.7 milyon yeni meme kanseri vakası meydana gelmiştir. Ülkemizde ise yılda ortalama 30.000 kadınımızın bu hastalığa yakalandığı gerçeğiyle karşı karşıyayız.

Dünyada meme kanseri vakası artarken, bilinçlenme nedeniyle ölüm oranları düşmektedir. Çünkü meme kanseri erken teşhis edilirse %98 tedavi edilen bir hastalıktır. Bu noktada ülkemizde koruyucu sağlık bilincinin gelişmesi ve meme sağlığının önemsenmesi ihtiyacını temel faaliyetlerin artırılması önem kazanmıştır. 

Türkiye Meme Vakfı ve Türk Kızılayı Çekmeköy Kadın Kolları Ekim 2015 itibariyle bir tarama projesi başlattılar. 2016 yılının sonuna kadar tamamlanması hedeflenen projede,  ihtiyaç sahibi 250 kadına mamografi yoluyla erken teşhis şansı verilecek.

selyus