Ana Sayfa GENEL SAĞLIK 12 Aralık 2015

Esenler’de ücretsiz kanser taraması

Esenler Belediyesi ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Aile Hekimleri, kansere karşı savaş açtı. Aile Sağlığı Merkezlerinde verilen koruyucu sağlık hizmetleri arasına, rahim ağzı kanserinin erken teşhisine yönelik tarama faaliyetleri de eklendi.

Kadın sağlığı ve aile bütünlüğünün korunmasına yönelik çalışmaları aralıksız sürdüren Esenler Belediyesi, 30-65 yaş arası kadınlar için yeni bir tarama uygulamasının daha başlatılmasına öncülük etti.  Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Aile Hekimleri ile birlikte yürütülen program çerçevesinde aile sağlığı merkezlerinde rahim ağzı kanseri taramaları gerçekleştirilmeye başlandı.

Dünyada en ileri yöntem olan HPV-DNA taraması ile gerçekleştirilen taramalarda, rahim ağzı kanserine yol açabilecek risk faktörlerinin olup olmadığı belirlenebiliyor. Uzmanlar, rahim ağzı kanserinden korunmak için 30-65 yaş arasındaki kadınların 5 yılda bir aile hekimlerine başvurarak tarama yaptırması gerektiğini belirtiyor.

Rahim ağzı kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekiliyor. Dünyada her yıl 500 binden fazla kadının yakalandığı bu hastalık, tarama testleri ile çok önceden tespit edilebiliyor. Erken teşhis sonucunda basit tedavi yöntemleri ile rahim ağzı kanserinde kesin tedavi sağlanabiliyor ve kişiler sağlıklı olarak hayatlarına devam edebiliyorlar.

Rahim ağzı kanseri taraması yaptırmak isteyen 30-65 yaş arası kadınları, Esenler Aile Sağlığı Merkezi ile Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi’ne başvurabilir.

selyus