Orhan’dan hastanelerdeki kanser tedavileriyle ilgili önemli açıklama

Orhan’dan hastanelerdeki kanser tedavileriyle ilgili önemli açıklama

İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Lütfullah Orhan, birliğe bağlı hastanelerde son teknolojilerle kanser tedavilerinin uygulandığını belirterek, “Birlik bünyemizde kanser tedavisinde ülkemizin öncü hastaneleri olan sağlık tesisleri yer almaktadır. Söz konusu sağlık tesislerinde tıbbi cihaz ve teknik donanım ile birçok onkoloji merkezinde yapılamayan özellikli tedaviler yapabilmektedir” dedi.

Kanser, günümüzün önemli sağlık sorunlarından birisi haline geldi. Tanı ve tedavisindeki yenilikler, sağlık kuruluşlarından yararlanma olanaklarının artması, diğer hastalıkların tedavisindeki gelişmeler ve buna bağlı ortalama yaş süresinin uzaması gibi çeşitli nedenlerle kanserin önemi daha da artmakta; her gün daha çok sayıda kanserli hastaya tanı konabiliyor.

İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından Türkiye’nin alanında uzman personeli ve sahip olduğu ekipman alt yapısı ile Onkoloji alanında hizmet veriliyor. Ayrıca Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Kartal Yavuz Selim Devlet Hastanesinde “Nükleer Tıp Üniteleri” bulunuyor.

Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Merkezi 1995 yılında kurulmuş olup bu alanda İstanbul Anadolu Yakasında hizmet veren en eski ve en kapsamlı onkoloji merkezi olarak biliniyor. Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Merkezinde yer alan radyasyon onkolojisi bölümü içerdiği cihaz ve teknik donanım ile birçok onkoloji merkezinde yapılamayan özellikli tedavileri yapıyor. Bunlar içerisinde günümüzde giderek artan, sıklıkla kullanılmaya başlayan sterotaktik radyoterapiyi ve brakiterapiyi saymak mümkün.

Uzay bıçağı olarak adlandırılan CyberKnife cihazı ile kritik organlara yakınlığı ve yerleşim yeri nedeni ile cerrahi yapılamayan tümörlerde radyoterapi ile tedavi imkânı sağlanabiliyor. Merkezde sterotaktik radyoterapi amacıyla CyberKnife cihazı kullanılarak yapılan bu işlem İstanbul Anadolu yakasında kamu hastaneleri içerisinde sadece Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Merkezinde gerçekleştiriliyor.

Vücut içi boşluklara ya da direkt tümör içerisine özel aplikatörler yerleştirilerek uygulanan radyoterapi olarak adlandırılan “Brakiterapi Tedavisi” hastane onkoloji merkezinde uygulanabiliyor. CyberKnife cihazında olduğu gibi, brakiterapi cihazı da İstanbul Anadolu yakasında kamu hastaneleri içerisinde sadece Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Merkezinde bulunuyor. Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi onkoloji merkezinde bu teknolojilere ek olarak yoğunluk ayarlı radyoterapi olarak adlandırılan ve normal dokuları maksimum korurken, görüntüleme rehberliğinde tümöre hedeflenen radyoterapi imkânı sağlayan RapidArc Radyoterapi cihazı ile de tedaviler yapılıyor.

Onkoloji merkezi bünyesinde robotik kemoterapi hazırlama ünitesi mevcut olup bu sayede kemoterapiler, ileri teknoloji ile, steril ortamda, el değmeden hazırlanabilmekte, tedaviler hastalara ev konforu sunulan 87 kemoterapi uygulama koltuğunun bulunduğu alanda gerçekleştiriliyor.

İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi; erişkin tıbbi ve radyasyon onkolojisi poliklinik hizmetleri, 22 yataklı erişkin tıbbi onkoloji kliniği, 14 yataklı erişkin radyasyon onkoloji kliniği, 4 tam otomatik kabin, 3 biyogüvenlik kabini, erişkin hematoloji poliklinik hizmetleri, 8 yataklı erişkin hematoloji kliniği, radyasyon onkolojisinde kullanılan; “Lineer Acceleratör Cihazı” (4 adet), “Rapid -Arc Cihazı” (1 adet), “Cyber -Knife Cihazı” (1 adet), “Ct-Simülatör Cihazı” (1 adet), “Konvansiyonel Simülatör Cihazı” (1 adet) ve “Brakiterapi” (1 adet) cihazları ile “Kapsamlı Onkoloji Merkezi” olarak faaliyet gösteriyor. Ayrıca hastalar için yapılan sosyal aktiviteler ile kemoterapi kürlerini alırken keyifli zaman geçirmeleri hedeflenerek, hastaların kaygı, stres durumlarının minimuma indirilmesi sağlanıyor.

İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi 30 kemoterapi koltuğu, erişkin tıbbi onkoloji poliklinik hizmeti, 30 yataklı erişkin tıbbi onkoloji kliniği ile “Onkoloji Hizmet Birimi” olarak faaliyet gösteriyor. İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi 48 kemoterapi koltuğu, erişkin/ çocuk tıbbi ve radyasyon onkolojisi poliklinik hizmetleri, 42 yataklı çocuk hematoloji ve tıbbi onkoloji kliniği, 41 yataklı erişkin hematoloji ve tıbbi onkoloji kliniği, 2 adet biyogüvenlik kabini, 3 adet yarı otomatik kabin, radyasyon onkolojisinde kullanılan; “Lineer- acceleratör” (2 adet), “Brakiterapi” (1 adet), “Ct-simülatör” (2 adet) cihazları ile mevcut şartlarda “Onkoloji Tanı ve Tedavi Merkezi” olarak faaliyet gösteriyor.

İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Lütfullah Orhan, “Birlik bünyemizde kanser tedavisinde ülkemizin öncü hastaneleri olan sağlık tesisleri yer almaktadır. Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kapsamlı Onkoloji Merkezi, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Tanı ve Tedavi Merkezi, Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Hizmet Birimi olarak faaliyet göstermektedir. Söz konusu sağlık tesislerinde tıbbi cihaz ve teknik donanım ile birçok onkoloji merkezinde yapılamayan özellikli tedaviler yapabilmektedir. 2016 yılında Birliğimize bağlı sağlık tesislerinde aylık ortalama 5 bin 323 kemoterapi seansı ile 2 bin 854 hastaya kemoterapi tedavisi uygulanmıştır. 2016 yılında tıbbi onkoloji ve radyasyon onkolojisi polikliniklerinde 184 bin 486 hasta muayene edilmiş olup, aynı polikliniklerden 2 bin 66 hasta hospitalize edilmiştir. Ayrıca hastanelerimizde 9 bin 751 kanser tanısı alan hastaya cerrahi tedavi uygulanmıştır. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından başlatılan “Kanser Taramalarına Katılımının Arttırılması, Tarama Sonrası Teşhis Merkezlerinin Kurulması Ve İşletilmesi Projesi” kapsamında Genel Sekreterliğimize bağlı Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Ekim 2015 tarihinde tarama sonrası teşhis merkezimiz aktif olarak hizmete başlamıştır. Tarama sonrası teşhis merkezi ve aile hekimlerinden yönlendirilen hastalar aynı gün içerisinde “Serviks Kanseri” için jinekolojik onkoloji polikliniğine, “Kolorektal Kanseri” için cerrahi polikliniğine, “Meme Kanseri” için meme polikliniğine başvuru yapabilmektedir. Tarama Sonrası Teşhis Merkezine 2016 yılı içerisinde Birinci Basamaktan yönlendirilen meme taraması için 265 hastaya, serviks taraması için 564 hastaya, kolorektal taraması için 241 hastaya tanı ve tedavi hizmeti verilmiştir. Onkoloji Tanı ve Tedavi Merkezi olarak faaliyette olan Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinin kısa süre içerisinde “Kapsamlı Onkoloji Merkezi” olarak hizmet vermesi planlanmaktadır” diyerek İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı sağlık tesislerinde onkoloji alanında sunulan sağlık hizmetlerini vurguladı.

selyus