Ana Sayfa GENEL SAĞLIK 16 Haziran 2015

Türk Kızılayı’ndan kan bağışçılarına madalya

Türk Kızılayı 14 Haziran “Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü”  çerçevesinde kan bağışlayarak hayat kurtaran vatandaşları, yurdun dört bir tarafında düzenlediği törenlerde verdiği madalyalarla onurlandırdı.

Güvenli kana ihtiyacın önemini vurgulamak, mevcut ve potansiyel bağışçıları düzenli, gönüllü kan bağışlamaya teşvik etmek amacıyla her yıl kutlanan “Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü” için yurt genelinde etkinlikler gerçekleştiren Türk Kızılayı, kan bağışçılarını bir araya getirdi. Kan bağışçılarını onurlandırmak amacıyla düzenlenen törenlerde yüzlerce vatandaşa plaket ve madalya verildi.

AKAR, “İNSANLAR ARTIK KENDİ İSTEĞİYLE KAN VERİYOR”

İstanbul’da düzenlenen madalya törenine Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Yönetim Kurulu Üyeleri Dr. Naci Yorulmaz, Okyay Biçer, Hüseyin Can, Genel Müdür Dr. Mehmet Güllüoğlu, Kan Hizmetleri Genel Müdürü Nurettin Hafızoğlu ve şube başkanları ev sahipliği yaptı.

Türkiye’de kana bulmada zorluk yaşanmayacağını vurgulayan Genel Başkan Akar, “İnsanlar ameliyat olan hastaları için 5 tane kan vermeye zorlanırlardı. Askerleri, polisleri, öğrencileri sıraya sokarak kan alma gibi durum vardı. Bunlar gönülsüz kan verme işleriydi. Ama şu anda kanı gönüllü bağışçılarımızdan elde ediyoruz. İnsanlar kendi arzularıyla kan merkezlerimize, tırlarımıza, otobüslerimize gelerek kan veriyorlar.” dedi.

Gönüllü kan bağışçılarının artması için çalışmaların devam ettiğini belirten Akar, “Her ramazan ayında kan bağışında azalma gözlüyoruz. Bu bize korkulu günler yaşatıyor. Acaba acil çok fazla kana ihtiyaç olursa ne yaparız diye düşünüyoruz. Şimdiye kadar böyle bir şey olmadı, ramazanlarda da ülkemizin kan ihtiyacını karşıladık. Ama ramazanda oruçlu olmaları dolayısıyla vatandaşlarımızın imtina ettiklerini biliyoruz. Gerek ‘orucum bozulur’ korkusuyla gerekse ‘vücudum zayıf kalır, orucumu tutamam’ korkusuyla kan vermekten imtina ediyorlar. Esasında her ikisi de yanlış. Ama buna da saygı duyuyoruz. Ramazanlarda iftardan sonra sahura kadar kan alma faaliyetlerimiz devam ediyor. Vatandaşlarımızdan ramazanda kan vermeleri konusunda hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz.” ifadesinde bulundu.

“KAN BAĞIŞÇILARI HER YIL MİLYONLARIN HAYATINI KURTARIYOR”

Başkent Öğretmenevi’nde düzenlenen törende konuşan Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Pavel Ursu ise, kan nakli eksikliğinden dolayı kimsenin hayatını kaybetmemesi ve acı çekmemesi gerektiğini, bunu sağlamanın en iyi yolunun ise gönüllü kan bağışından geçtiğini belirtti.

Kan ve kan ürünleri naklinin hayati tehlikesi olanların daha uzun yaşamasını sağladığını, anne ve çocuk bakımı ile doğal afetlerde hayat kurtarıcı rol oynadığını kaydeden Ursu, kan ürünlerine duyulan ihtiyacın her geçen Gün arttığına dikkati çekti. Ursu, kan bağışçıları sayesinde her yıl milyonlarca insanın hayatının kurtulduğunu da sözlerine ekledi.

TÜM YURTTA 14 HAZİRAN COŞKUSU YAŞANDI

Yurt genelinde 14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü kapsamında düzenlenen etkinliklerde ise yüzlerce gönüllü kan bağışçısı aldıkları plaket ve madalyayla kan vermenin gururunu yaşadı. Ailelerin de bu sevince ortak olduğu etkinliklerde yerel yönetimler, gönüllüler ve vatandaşlar da Kızılay’ı yalnız bırakmadı.

Etiketler:
selyus