Ana Sayfa KİŞİSEL SAĞLIK 3 Haziran 2018

Aysel Oturak, “Cumhurbaşkanıma sesleniyorum!”

Friedreich ataxia hastası Aysel Oturak, yıllardır yardım bekliyor. Geçtiğimiz günlerde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’ya da sağlık sorunlarını anlatan ve 3 adet dilekçe ile raporlarını kendi elleriyle veren Oturak, “Saygıdeğer Cumhurbaşkanım sesimi duyuyor musun?” diye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sesleniyor.

Yıllardır çözüm bulamadığı sorunlarını birçok yerde ve sosyal medyada paylaşan, bu sıkıntılarını da yine sosyal medya üzerinden yaptığı canlı yayınla ağlayarak anlatan Friedreich ataxia hastası Aysel Oturak, duygularını şöyle dile getirdi:

“Merhabalar bugün yine çok üzgünüm belki binlerce kere denediğim ve birçok hastane gibi yine elim boş dönüyorum. Hal bu ki, tek başına bir kız çocuğunun, üstelikte hasta yürüyemeyen bir kızın yapamayacağı birçok şeyi yapıp, başarıyorum fakat yinede cevap ve sonuç bulamıyorum!

Oturak, defalarca, bazı yetkililere ulaştığını, cevap alamayınca da “change.org da sesimi duyan var mı?” başlığıyla bir kampanya başlattığını, ifade etti. Şöyle başlayan kampanya da, Sağlık Bakanım Sayın Ahmet Demircan, ben “Freidreich ataxia” hastası Aysel Oturak. 25 yıl önce babam vefat etti. 10 yıldır bu amansız hastalıkla tek başıma mücadele etmeye çabalıyorum.

Sayın Cumhurbaşkanımızı ve sizi görmeyi çok arzu ediyorum, çünkü hiçbir yetkiliden yeterli bir cevap alamıyorum” dedi.

Konuşmasına devam eden Oturak, “Daha önce de birçok yetkili ve vekillerimize ulaştığım gibi geçtiğimiz günlerde de Başkanımız Binali Yıldırım’ın korumasına ve yine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı’mız Fatma Betül Sayan Kaya’ya da sağlık sorunlarımı anlattım. Ayrıca 3 adet dilekçe ve raporlarını kendi ellerimle bakanımıza verdim” diye konuştu.

Dilekçe de, daha önce de her zaman sözünü ettiğim gibi şimdiye kadar istediğim ilaçların hastalığı yüzde 100 iyileştirmeyeceğini bildiğini ama hastalığı durdurmasının ağrılarının geçmesinin bile bu ilaçları kullanmaya değer olduğunu anlatan Oturak, bilim dünyasında bu ve bunun gibi hastalıklarla ilgili birçok çalışmanın olduğunu, bunlardan en önemlisinin ise edindiğimiz bilgilere göre CRISPR-Cas9 Gen Düzenleme Tekniği bu çalışma Prof. Jeniffer Doudna öncülüğünde Kaliforniya Üniversitesinde sürdürüldüğünü ifade etti.

Son, Yüzyılın en önemli kesiflerinden biri olarak gösterilen CRISPR-CAS9 teknolojisi, genetik hastalıkların tedavisinde çığır açmaya devam ettiğinin söyleyen Oturak, “Bu hastalık bende başladığından beridir kendim ve benim gibi kas hastası kaderdaşlarım için hep mücadele ettim. Ama tek başıma karşıma çıkan kalın duvarları yıkmaya çalışmaktan çok yoruldum. İnsanlığa olan inancımı kaybetmek istemiyorum.

Türkiye’de bu gen düzenleme çalışmasının yapabilecek Biruni Üniversitesi gibi birçok üniversite ve konusunda uzman doktorlarımız var. Gerekli destek ve ödenek sağlanırsa bu çalışmayı ülkemizde de sürdürebileceklerine hükümetimizin sağlık sorunlarımda beni çaresiz ve yalnız bırakmayacağına Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın duyarlılığına inanıyorum” şeklinde konuştu.

selyus