Ana Sayfa DIŞ POLİTİKA 24 Ocak 2023

Erdoğan, “Bizden destek beklemeyin!”

Kabine sonrası önemli açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Stockholm’deki ‘Kur’an- Kerim yakma’ eylemine de değinerek, sert tepki gösterdi. Çirkin eylemin başta Müslümanlar olmak üzere insan hak ve özgürlüklerine saygı duyan herkese yapılmış bir hakaret olduğuna vurgu yapan Erdoğan, “Bizden NATO konusunda herhangi bir destek göremeyeceksiniz” diyerek net konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın ardından ‘Millete Sesleniş’ konuşmasında toplantıda alınan kararlar ve gündeme dair önemli açıklamalar yaptı. Konuşmasında, Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan’ın Stockholm’deki Türk elçiliği önündeki “Kur’an-ı Kerim yakma” eylemine tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’den NATO üyeliği için onay bekleyen İsveç’e kapıları kesin bir dille kapattı.

İSVEÇ’TEKİ PROVOKATİF EYLEMLER

İsveç’te yaşanan provokatif eylemlere sert tepki gösteren Erdoğan, İsveş2in NATO üyeliği ile ilgili, “Bu süreçte toplantılarımız devam ediyor. Ama üzerinde durmam gereken bir konu İsveç’in Kur’an-ı Kerim’i yakmasına kadar varan eylemleridir. Bireyin hak ve özgürlüklerinin sınırı, diğer insanların hak ve özgürlüklerinin başladığı yere kadardır. Bu anlayışa göre, hiçbir birey ne Müslümanların ne de diğer mensuplarının kutsallarını aşağılama taciz etme hele hele bu yönde eylemde bulunma özgürlüğüne sahip değildir. Nefret ayrımcılık suçu olarak ağır yaptırımlara tabii bu ilke bizce de yerinde bir yaklaşımdır. İsveç’teki çirkin eylem en başta Müslümanlar olmak üzere insan hak ve özgürlüklerine saygı duyan herkese hakarettir. Kur’an- Kerim’ yönelik alçak saldırının Türkiye Büyükelçiliği önünde gerçekleşmesi bizim açımızdan konuyu hem dini hem milli bir mesele haline dönüştürüyor. Haçlı seferlerinden biri Avrupa’da İslam ile Türk kavramının eş tutulduğunu biliyor, bundan da milletçe iftihar ediyoruz. Üstelik bu zihniyet uzunca bir süredir eli kanlı terör örgütlerine kucak açmayı da demokrasi kılıfıyla meşrulaştırma çalışıyor. Milyarlarca Müslüman’ın inancıyla birlikte 85 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının manevi şahsiyetine saldıran bu zihniyetin son eylemi asırlardır bir arpa boyu yol alınamadığının işaretidir. Rabbimizin koruması altındaki Kur’an- ı Kerim bir haçlı artığının onun nüshasını yakmasıyla asla zarar görmez. Bu sapkınlığı teşvik edenler ve ya göz yumanlar hiç şüphesiz sonuçlarını da hesap etmişlerdir. Buna karşı durmak bizim için hem dini hem de milli bir meseledir” diye konuştu.

“BU TAŞKINLIĞA GÖZ YUMANLAR HİÇ ŞÜPHESİZ SONUÇLARINI HESAP ETMİŞLERDİR”

Yaşanan aşkınlığa göz yumanların hiç şüphesiz sonuçlarını hesap etmiş olduklarını söyleyen Erdoğan,” Ülkemizin Büyükelçiliği önünde, böyle bir kepazeliğin yaşanmasına sebebiyet verenlerin NATO’ya üyelik başvuruları konusunda artık bizden herhangi bir hayırhahlık bekleyemeyecekleri açıktır. Kusura bakmasınlar. Başta söyledik terör örgütlerine caddelerinizde cirit attıracaksınız ondan sonra bizden NATO’ya girme konusunda b destek bekleyeceksiniz, böyle bir desteği bizden beklemeyin. Birileri bize namussuzluk yaptığı zaman, alçaklık yaptığı zaman ona haddini bildiririz.

İsveç yönetiminin bizlere hak ve özgürlükten bahsetmesine hiç gerek yok. Eğer hak ve özgürlüklere bu kadar saygılıysanız, Önce Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Müslümanların dini inancına saygı gösterecekseniz. Eğer bu saygı göstermeyeceksiniz kusura bakmayın NATO konusunda herhangi bir destek görmeyeceksiniz” dedi.

selyus