Ana Sayfa DIŞ POLİTİKA 2 Şubat 2024

Gazze’de ateşkes an meselesi

Gazze’de tam 4 aydır devam eden kanlı saldırılar nihayet son bulmak üzere. Katar, İsrail’in ateşkes teklifini kabul ettiğini Hamas’tan da ilk olumlu onayın alındığını duyurdu.

İsrail-Hamas arasında 7 Ekim’den bu yana devam eden çatışmalar ve Gazze’de yaşanan katliam nihayet son buluyor.

Uzun süredir taraflar arasında arabulucuk rolünü üstlenen Katar 4 aydır süren savaşın ardından nihayet İsrail ve Hamas’ın ateşkeste anlaştığını duyurdu.

HAMAS ÖN ONAY VERDİ

Katar, İsrail’in ateşkesi kabul ettiğini Hamas’ın da kabul etmek üzere olduğunu açıkladı.

Öte yandan İsrail Savaş Kabinesi ile Güvenlik Kabinesi’nin esir takası ve ateşkes sürecini görüşmek üzere toplanacağı öğrenildi.

İSRAİL’DA SAVAŞ KABİNESİ ATEŞKESİ GÖRÜŞECEK

Times Of Israel gazetesinin adını açıklamadığı bir kaynağa dayandırdığı haberde, bu akşam ilk olarak Savaş Kabinesi’nin Tel Aviv’de bir araya geleceği belirtildi.

İsrail’in Kanal 12 televizyonunda yer alan haberde, Gazze’deki tüm İsrailli esirlerin serbest kalabileceği 9 aşamalı anlaşma Savaş Kabinesi’ne sunulmuştu.

ESİR TAKASI 3 AŞAMADA GERÇEKLEŞECEK

Filistinli bir yetkili ise Hamas’a sunulan teklifde, esirler için 3 aşamanın önerildiğini belirtti. Buna göre ilk aşamada 45 gün içinde sivil takası gerçekleşecek, ardından askeri personel ve son olarak da cenazeler iade edilecek.

FİLİSTİN’İ TANIYACAKLAR

Öte yandan ABD basınında adı açıklanmayan iki ABD’li yetkiliye dayandırılan iddiaya göre, Gazze Şeridi’ndeki çatışmaların sona ermesinin ardından ABD’nin Filistin devletini tanımayı değerlendirdiği iddia edildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron da geçtiğimiz pazartesi günü yaptığı açıklamada, İngiltere’nin Gazze’deki çatışmaların sona ermesinin ardından Filistinlilere siyasi bir ufuk vermek için Filistin’i tanımayı düşündüklerini ifade etmişti. Kaynak: turkiyegazetesi.com.tr

Etiketler:
selyus