Ana Sayfa DIŞ POLİTİKA 25 Eylül 2014

Recep Tayyip Erdoğan, “Dünya beşten büyüktür”

Dünya, 5’ten büyüktür diyen Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin, dünya gerçekleri ile bağdaşmayacak şekilde Birleşmiş Milletleri etkisiz hale getirmesi, küresel vicdanın kabul edebileceği bir durum değildir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu 69. dönem genel görüşmelerinde yaptığı konuşmada, bölgesel ve küresel gelişmelere ilişkin görüşlerini aktardı.

Erdoğan, küresel sorunlar için BM’yi göreve çağırarak, “Daha fazla gecikmeden, daha fazla masum insan hayatını kaybetmeden, küresel vicdan daha fazla yaralanmadan, Birleşmiş Milletler sorunlara ağırlığını koymalıdır. Altını çizerek ifade etmek isterim ki, dünya, 5’ten büyüktür. BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin, dünya gerçekleri ile bağdaşmayacak şekilde Birleşmiş Milletleri etkisiz hale getirmesi, küresel vicdanın kabul edebileceği bir durum değildir” dedi.

Kararlar bir ülkenin iki dudağı arasında

Kararların bir ülkenin iki dudağı arasında kalabildiğini kaydeden Erdoğan “Filistin’de sadece birkaç ay içinde 2 binden fazla masum insan katledilirken Birleşmiş Milletler beklenen çözümü üretememiştir. Suriye’de 4 yıldır 200 binden fazla kişi katledilirken, 9 milyona yakın insan yer değiştirirken, Birleşmiş Milletler yine etkili çözümler sunamamıştır” ifadesini kullandı.
Suriye’de kimyasal silahlar için harekete geçen BM’nin konvansiyonel silahlarla öldürülen 200 bin kişi için sessiz kalmasını eleştiren Erdoğan, “Bu nasıl bir anlayıştır, bu nasıl bir zihniyettir. Önce bunu çözüme kavuşturmamız lazım. Neticesi ölüm olan, insanın ölümüne, canlıların ölümüne neden olan her türlü silahın kullanılması suçtur. İster kimyasal olsun ister konvansiyonel olsun” dedi.

Etiketler:
selyus