Ana Sayfa DIŞ POLİTİKA 25 Ekim 2023

Şeyma Döğücü, Avrupa Konseyi Kongresinde tüm insanlığı Gazze’de yaşanan trajediye karşı ayağa kalkmaya davet etti

İSTANBUL TAKİPTE HABER SİTESİ ÖZEL HABER

Fransa’nın Strasburg kentinde yapılan Avrupa Konseyi Yerel Bölgesel Yönetimler Kongresi 45. Genel Kurulu’na katılan Sancaktepe Belediye Başkanı Avukat Şeyma Döğücü, İsrail’in Gazze’de Filistinliler uyguladı zulüm ve soykırım hakkında altı çizilecek önemli açıklamalarda bulundu ve tüm Avrupa ülkesi temsilcileri ile tüm insanlığı duyarlı olmaya davet etti.

Başkan, Başkan Yardımcıları ve yeni Yönetim Kurulu Üyeleri seçiminin gerçekleştiği Kongrenin Genel Oturumunun Ukrayna-Rusya savaşı gündeminde Avrupa Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi olarak söz alan Başkan Döğücü, Gazze’de yaşanan insanlık trajedisini gündeme getirdi, 75 yıl önce Fransa’da kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 3. maddesi ‘herkesin yaşama hakkı ile kişi özgürlüğü ve güvenliğine hakkı vardır’ cümlesini hatırlatarak, en temel insan hakkı olan yaşama hakkına saygılı her toplumu, Gazze’de yaşanan trajediye karşı ayağa kalkmaya ve insanlığı savunmaya davet etti..

“ORTADOĞU’DA İSRAİL VE FİLİSTİN ÇATIŞMALARI ADETA KADIN VE ÇOCUKLARIN YAŞAMINI ZORLAŞTIRMAKLA KALMAYIP TAMAMEN YOK ETME NOKTASINDADIR”

Avrupa Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve Sancaktepe Belediye Başkanı Döğücü yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Günümüz dünyasında da kadınlar ve çocukların özellikle başta şiddet olmak üzere karşılaştığı çok büyük sorunlar var. Bizler ayırım yapmaksızın yaşamdan koparılan kadın, çocuk ve kim varsa onlara yapılanların karşısında olmamız lazım. İnsanlık görevi olarak da sesimizi yükseltmek durumundayız. Ortadoğu’da İsrail ve Filistin çatışmaları adeta kadın ve çocukların yaşamını zorlaştırmakla kalmayıp tamamen yok etme noktasındadır. Masum hayatların trajik kaybının üzücü bir gerçekliğe dönüşmesiyle Ortadoğu’da devam eden bu durum büyük bir endişe kaynağıdır. Çatışma sürecinde sivilleri korumak için tasarlanmış kritik bir çerçeve olan uluslararası insanı hukukun desteklenmesinin öneminin altını çizmeliyiz diye düşünüyorum. 75 yıl önce bu ülkede Paris’te kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 3. Maddesi: ‘herkesin yaşam hakkı ile kişi özgürlüğü ve güvenliğine hakkı vardır’ der. En temel insan hakkı olan yaşama hakkına saygılı her toplumu bu trajediye karşı ayağa kalkmaya ve insanlığı savunmaya davet ediyorum. Bir kadın olarak, bir anne olarak, bir hukukçu olarak, bir yönetici olarak ve her şeyden önce bir insan olarak bunun özellikle ifade ediyorum” dedi.

“BURADA BİR ÇOĞUMUZUN ÇOCUKLARI VAR, KİMSE ÇOCUĞUNUN BÖYLE TRAJEDİYİ VE TRAMVAYI YAŞAMASINI İSTEMEZ DİYE DÜŞÜNÜYORUM”

Konuşmasına devam eden Başkan Döğücü, “Burada bir çoğumuzun çocukları var. Kimse çocuğunun böyle trajediyi ve tramvayı yaşamasını istemez diye düşünüyorum. Bu yürek burkan olaylar sadece insanların acı çekmesine yol açmakla kalmıyor, aynı zamanda bölgesel istikrara da ciddi bir tehlike oluşturuyor. Krizden etkilenen herkesin güvenliği ve refahına odaklanarak barışçıl bir çözüm bulması için kolektif olarak çaba göstermemiz zorunludur. Ben bu zorlu bölgede insan hayatına saygı dahil olmak üzere uluslararası hukuku, adalet ilkelerini ve insan haklarını savunmak Avrupa Konseyi olarak bizim ahlaki görevimizdir diye hatırlatmak isterim” diyerek konuşmasını tamamladı. Kaynak: istanbultakipte.com     

selyus