Ana Sayfa DIŞ POLİTİKA 4 Kasım 2023

Türk devletleri tek yürek

Türk devletleri, artan bölgesel ve küresel tehditlere karşı birlikte hareket edecek. Savunma, güvenlik başta olmak üzere ticari ve siyasi alanda iş birliği güçlendirilecek. Ortak alfabe de gündeme geldi.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da “Türk Devri” temasıyla düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyinde, geleceğe dair önemli mesajlar verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazze’deki soykırıma dikkat çekerek “Bu vahşeti anlatacak bir kavram yok. Gazze’de 28 gündür insanlığa karşı suç işleniyor” dedi. Erdoğan, Ankara’nın dünya barışının tesisi için yeni adımlar atma hazırlığında olduğunu “Müslüman, Hristiyan veya Yahudi fark etmeksizin herkesin güvenliğini garanti altına alacak mekanizmalar üzerinde çalışıyoruz” sözleriyle dile getirdi. Bölgesel ve küresel dengelerin sürekli değiştiğini, risklerin arttığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan “En büyük gücümüz Türk dünyasının birlik, beraberlik ve dayanışmasıdır” diye konuştu.

KKTC ARTIK TANINMALI

Erdoğan şu mesajları verdi:

> Ticaret, ekonomi ve enerji alanlarında potansiyelimiz, bize çok daha fazlasını vadediyor.

> İstanbul merkezli Türk Yatırım Fonunun faaliyetlerine bir an evvel başlamasını istiyoruz.

> Doğu-Batı Orta Koridoru’nu etkinleştirme gayretlerimizi sürdürüyoruz.

> Beraberliğimizin güçlenmesinin ilk adımı alfabe birliğinin sağlanmasıdır.

> Türk dünyası olarak KKTC ile dayanışma içinde hareket etmek hepimizin yükümlülüğü.

> Birliğimiz gücümüzdür şiarıyla Türk dünyasını meydan okumalara karşı dayanıklı hâle getirmeyi hedefliyoruz.

> Önümüzdeki dönemi Türk devri yapmak için omuz omuza çalışacağız.

Dünyanın farklı bölgelerinde savaşlar yaşandığını vurgulayan Azerbaycan lideri İlham Aliyev de “Kanlı çatışmalar artıyor. Böyle bir durumda öncelikle ülkelerin savunma potansiyeli, güvenliğin temeli hâline gelir. Türk Devletleri Teşkilatı’na üye ülkeler arasında güvenlik, savunma, savunma sanayi gibi alanlarda ortaklığın artacağına inanıyorum” ifadesini kullandı.

ASKERÎ SANAYİDE BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ

Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi’nin sonunda Astana Bildirisi yayınlandı. Bildiride “İsrail-Filistin çatışmasından ciddi endişe duyuyor, saldırıları kınıyoruz. Derhal ateşkes ilan edilmesi ve Gazze’ye insani yardım sağlanması çağrısında bulunuyoruz” denildi. Üyeler, Türk dünyasının çıkarlarını ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konularda ortak tavır sergilemek maksadıyla istişarelerde bulunacaklarını dile getirdi. En ciddi vurgu Türk devletlerinin güvenliğine yapıldı ve “Ortak menfaatlerimizi ilgilendiren konularda eş güdümün sağlanması için savunma sanayi ve askerî konularda daha yakın çalışacağız” ifadesi kullanıldı.

EVE DÖNÜŞ VAKTİ

İlham Aliyev, Karabağ’da 30 yıllık işgali bitirdikten sonra antiterör operasyonuyla da bölgedeki Ermeni çetelerin temizlendiğini söyledi. Aliyev, Ermenilerin baskı ve işkenceyle sürgün ettiği Azerbaycanlıların artık öz vatanlarına dönüşe geçtiğini vurguladı ve “Karabağ’a Büyük Dönüş Programı başladı. Bu toprakların gerçek sahipleri olan Azerbaycanlılar, Laçın ve Fuzuli kentleri ile üç köye geri döndü. 2026 yılı sonuna kadar 140 binden fazla kişi Karabağ ve Doğu Zengezur’a dönecek” dedi.

TOKAYEV’E TOGG

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’e yerli otomobil TOGG hediye etti. Tokayev, “Oltu siyahı” rengindeki elektrikli aracı çok beğendi ve uzun süre inceledi.

‘GARDAŞ’LAR GAZZE’Yİ GÖRÜŞTÜ

Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi. Görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra, bölgesel ve küresel meseleler ele alındı. İsrail’in Gazze’ye yaşattığı vahşet masaya yatırıldı. İki lider, Filistin halkına desteği sürdürme kararı aldı.

TÜRK AİLESİ TEK YÜREK

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev tarafından karşılanan Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkelerin liderleri, zirve öncesi aile fotoğrafı çekimine katıldı. Devlet başkanları daha sonra salona geçti.

GÜÇLÜ OLMAK ATALARIMIZIN BİZE VASİYETİ

Özbekistan lideri Mirziyoyev: İsrail-Filistin çatışmasının geniş bir bölgeye yayılma riski bulunuyor. Tehlikelere karşı hazırlıklı olmalıyız.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev: Türk halklarının birliğini geliştireceğiz. Atalarımızın vasiyeti üzerine Türk devletlerini güçlü kılacağız.

Kırgızistan lideri Caparov: Bilim, teknoloji ve dijital dönüşümde ortak politikalar belirlemeli ve Türk devletleri olarak güç birliği yapmalıyız.

TÜRKİYESİZ BARIŞ OLMAZ

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, AB’yi uyardı: Avrupa genelinde yeni güvenlik mimarisinin zamanı geldi. Türkiye kesinlikle bunun içinde yer almalı. Türkiye olmadan uzun süreli barış Avrupa için mümkün değil. turkiyegazetesi.com.tr

selyus