Ana Sayfa HUKUK, TÜRKİYE EKONOMİSİ 21 Eylül 2022

Bayrampaşa’da dövizci, esnafı 5 milyon dolar dolandırdı iddiası

Bayrampaşa’da bir döviz bürosu çalışanının esnaftan topladığı 5 milyon 200 bin doları zimmetine geçirdiği iddia edildi. Döviz bürosu sahibinin şikayeti üzerine gözaltına alınan şahsın tutuklandığı öğrenildi. Mağdur olan esnaflar ise, döviz bürosu sahibinin tezgahı olduğunu iddia ediyorlar. 

İddiaya göre Bayrampaşa’da bir döviz bürosu çalışanı olan Ahmet N., 15 Eylül Perşembe günü yaklaşık 50 kişiden topladığı 5 milyon 200 bin dolar parayla ortadan kayboldu. Paralarını almak isteyen vatandaşlar döviz bürosuna geldiğinde büronun kapalı olduğunu gördü. Mağdurlar döviz bürosu sahibi Zafer B.’ye ulaştı. Zafer B. mağdurlara, çalışanı Ahmet N.’den şikayetçi olduğunu bunun üzerine gözaltına alınan Ahmet N.’nin tutuklandığını söyledi. Mağdur esnafın dolandırıldıkları iddiasıyla döviz bürosunun 3 yetkilisiyle Ahmet N. hakkında suç duyurusunda bulundukları öğrenildi.

“DÖVİZ BÜROSU SAHİPLERİNİN TERTİPLEDİĞİ BİR OYUN”

Mağdur olduklarını ifade eden Rafet Yılmaz, “Tekstil işi yapıyorum 27 yıldır bu firmayı tanıyorum biz yurtdışından makine alıyoruz. Dolar ve euro üzerinden ödeme yapıyoruz. Genelde ay sonunda ödemelerimizi alıp döviz işlemlerimizi buradan yapıyoruz. Eylülün 2’sinde bir ödeme getirdim. Bana ‘Şu an para yok perşembe günü ödemenizi alacaksınız’ dediler o gün geldiğimde döviz bürosu kapalıydı. Firma yetkilisiyle görüştüğümde çalışan personelin parayı alıp kaçtığını söyledi. Döviz bürosu sahibi Zafer B.’nin bahsettiği para 5 milyon 200 bin dolar, çalışan personelin o parayı götürmesi mümkün değil, para büroda değil şirketin hesabındadır. Tamamen kurgulanmış döviz bürosu sahiplerinin tertiplediği bir oyun. Toplamda haberimiz olduğunu düşündüğü 50-60 kişi var. Paranın döviz bürosunda olduğunu söylüyor. Buradaki işlem iyi niyetli güvene dayalı bir işlemdir. Yetkililerden yardım istiyoruz” dedi.

“ÇALIŞANLARLA ALAKALI DEĞİL”

Olayın iki çalışan üzerine yığılmaya çalışıldığını öne süren Ali Tural ise, “Biz bu bölgede 20 yıldır iş yapıyoruz. 20 yıldır döviz bürosuna paramızı bırakıyoruz. Tahsilatlarımızı bu döviz bürosundan yapmıştık, güven oluştu ve bu süreç böyle devam etti. Perşembe günü döviz bürosunun kapalı olduğunu gördük, işverenin çalışanları tarafından dolandırıldığı iddiasıyla çalışanlarını tutuklatmış, bu olayın çalışanlarla alakalı olduğunu sanmıyorum” diye konuştu.

“ESNAFLA DÖVİZCİ ARASINDA GÜVEN İLİŞKİSİ VARDI”

Bayrampaşa Tekstilci ve Sanayici İş İnsanları Derneği (BATİAD) Başkanı Bekir Taner Ateş, yaklaşık 30 üyesinin dolandırıldığını belirterek, “Toplam 5 milyon dolar üzerinde bir paranın dolandırıldığını öğrendik. Burada ‘Bavul ticareti’ yapıldığı için, esnaf parasını bankalarla değil, 30 yıl güven ilişkisi kurduğu bu dövizciye bırakmış. 15 Eylül Perşembe sabahı da bu dükkanın açılmadığı görülmüş. Firma sahibi de, kendisini mağdur ettiğini beyan ederek 30 yıllık çalışanı hakkında suç duyurusunda bulunup, gözaltına alınmasını sağladı” dedi.

ESNAF DAVA AÇIYOR

Bekir Taner Ateş dolandırıldığı iddia edilen esnaf üyeleriyle birlikte suç duyurusunda bulunduklarını belirterek, “Burası resmi bir döviz bürosu. Bankada işlem yaptığınızda, orada bir usulsüzlük olduğunda banka çalışanı mı sorumlu olacak bundan yoksa banka sahibi mi. Dolayısıyla muhatabınız bankadır. Bizim muhatabımız firma sahibi. Tüm üyelerimize dava açmaları konusunda önerilerde bulunduk. Hepsi şu an davalarını açıyorlar, şikayette bulundular” dedi.

selyus