Ana Sayfa HUKUK 27 Ekim 2022

Şebnem Korur Fincancı tutuklandı

Son dakika haberine göre; Türk Silahlı Kuvvetlerine yönelik mesnetsiz iddiaları sonrası ‘terör propagandası yapmak’ suçundan gözaltına alınan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı tutuklandı. Korur, Sincan Kapalı Kadın Cezaevine gönderildi.

Türkiye gazetesinin haberine göre Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ‘kimyasal silah’ kullandığını iddia eden ve bu sözlerinin ardından “terör örgütü propagandası yapmak” ve “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama” iddialarıyla hakkında soruşturma açılan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı ve Adli Tıp Uzmanı Şebnem Korur Fincancı, gözaltına alınmıştı. Adliyeye sevk edilen Şebnem Korur Fincancı tutuklandı.

İSTANBUL’DAN ANKARA’YA GÖTÜRÜLDÜ

Dün İstanbul Kadıköy’deki evinde gözaltına alındıktan sonra Ankara’ya getirilen Fincancı’nın Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğündeki işlemleri tamamlandı. Hastaneden alınan sağlık raporunun ardından adliyeye sevk edilen Fincancı soruşturmayı yürüten savcıya ifade verdi.

İLK İFADESİ ORTAYA ÇIKTI

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, emniyetteki ifadesinde, hakkındaki suçlamaları reddetti. Fincancı, bir akademisyen ve adli tıp uzmanı olarak gösterilen fotoğraflara yorum yaptığını savunarak “TSK’yı suçlayan bir ifade kullanmadım. Örgütün propagandasını yapmadım” dedi.

EVİNDEKİ ARAMALARDA KALAŞNİKOF FİŞEĞİ ELE GEÇİRİLDİ

Fincancı’nın evinde yapılan aramalarda 25 adet dolu, 1 adet boş 9 mm tabanca fişeği ve 2 adet dolu, 1 adet boş Kalaşnikof fişeği ele geçirilmişti. Aramada mühimmatların yanı sıra örgütsel el kitabı bulundu. Şüpheli Korur’un, evinde yapılan aramalarda ele geçirilen suç içerikli materyallerle ilgili işlemlerin tamamlanmasının ardından Ankara TEM Şube Müdürlüğüne teslim edileceği öğrenildi.

”GÖREVİNE SON VERİLSİN” TALEBİ

Öte yandan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Fincancı’nın Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanlığı görevine, son verilmesini talep etti. Başsavcılık, yeni merkez konseyi başkanı seçilmesi için nöbetçi asliye hukuk mahkemesi nezdinde talep bulundu.  Eğer Fincancı’nın görevine son verilirse, Türk Tabipleri Birliği mahkemece görevlendirilen heyet tarafından bir ay içinde seçime götürülecek.

ŞEBNEM KORUR FİNANCI TUTUKLANDI

Son dakika haberine göre savcıya ifade veren şüpheli TBB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Ankara Adliyesi önünde çevik kuvvet ekipleri yoğun güvenlik önlemleri alırken adliye önünde toplanan TTB üyeleri ile polis arasında gerginlik yaşandı. Şebnem Korur Fincancı çıkarıldığı Ankara Adliyesi 3. Sulh Ceza hakimliğince tutuklanarak Sincan Kapalı Kadın Cezaevine gönderildi.

ŞEBNEM KORUR FİNANCI NE DEMİŞTİ?

PKK’nın yayın organlarından birine katılan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) terör operasyonlarında “kimyasal silah kullandığını” iddia etmişti. Kimyasal silah iddialarıyla tepkilerin odağı haline gelen Financı hakkında soruşturma başlatılmıştı. TSK’ya yönelik kimyasal silah iddiaları üzerine Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “TSK envanterinde kimyasal silah yok. Böyle bir şey söz konusu değil” açıklamasında bulundu.

İFADESİ ORTAYA ÇIKTI

Fincancı, “Söz konusu haber kanalının PKK silahlı terör örgütüyle bir irtibatı olup olmadığını hekim olarak bilmiyorum ve ilgilenmiyorum da. Almanya’da Roza Lüksemburg Vakfı’nın ‘Cezaevi ve İnsan Hakları’ konulu bir konferansında nerenin vatandaşı olduğunu bilmediğim, o ortamda tanıştığım bir meslektaşım içinde bulunduğum hekim arkadaşlarıma bir video gösterdi. Bizler bu videoyu izleyip karşılıklı fikir alışverişlerinde bulunduk. Benim yayın organında canlı yayında yaptığım bağlantı öncesinde video hakkında böyle bilgi sahibi oldum. Bana sormuş olduğunuz incelenen görüntüler kapsamındaki kimyasal, toksik ve zehirli gazlarla ilgili yorum bir ön değerlendirmedir. Hekimler arasında yapmış olduğumuz video değerlendirmesi ile 19 Ekim tarihinde canlı bağlantıya çağrılmam arasında bir irtibat yoktur” ifadelerini kullandı.

“ARAYAN KİŞİYİ TANIMIYORUM”

“Ekranda görünen kulaklık ile yapmış olduğum bağlantıda ben karşıda sadece spikerin yüzünü görmekteydim” ifadelerini kullanan Fincancı, şöyle devam etti: “Benim haricen bir cep telefonuyla bir görüşmem olmadı. Doğrudan Skype üzerinden bağlandım. Kapatmam suretiyle bağlantım sonlandı. Kalmış olduğum otelin odasında otelin interneti ile bu bağlantıyı sağladım. Benim bundan önce adı geçen yayın organıyla kimyasal silah kullanımına ilişkin canlı bağlantım olmamıştır. Arayan kişiyi tanımadığını söyleyen Fincancı, “Canlı bağlantı için arayan kişiyi tanımıyordum. Yine söz konusu yayın kuruluşunun PKK silahlı terör örgütünün irtibatlı ve geçmiş haberlerini, yayınlarını bilmiyorum. Çünkü ben hiç haber izlemeyen, hatta kendi bağlantı yaptığım programları da sonrasında izlemeyen bir insanım” dedi. Fincancı, suçlamaları kabul etmediğini söyleyerek, “Tüm bu süreç benim için çok yorucuydu. Bu çerçevede üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum, suçsuzum” dedi.

TTB BAŞKANI ŞEBNEM KORUR FİNANCI KİMDİR?

Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra adli tıp alanında uzmanlık eğitimi aldı. 1997’de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı oldu. 2004’te görevden alınan Fincancı, 2005’te İdare Mahkemesi ve YÖK kararı ile göreve iade edildi. 2020 yılında TTB Merkez Konsey Başkanı seçildi. Türkiye gazetesi

selyus