Ana Sayfa HUKUK 23 Ekim 2020

Yargıda e-duruşma dönemi başladı

Avukatların bulundukları yerlerden duruşmaya video konferansla katılmalarını sağlayan “e-Duruşma” uygulamasının hayata geçirilmesiyle birlikte Anadolu Adliyesi’nde de ilk e-duruşma yapıldı.

Adalet Bakanlığı, Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde yer alan, avukatların hukuk mahkemelerinde taraf oldukları duruşmalara video konferansla katılmalarını sağlayan “e-Duruşma”, sistemi bu hafta itibariyle Ankara, İstanbul, İstanbul Anadolu ve Bakırköy adliyelerinde yer alan 42 Tüketici Mahkemesi’nde uygulanmaya başlandı.

AVUKATLAR CEP TELEFONLARIYLA DURUŞMAYA KATILABİLECEK

Şu anda avukatlar tarafından kullanılabilen “e-duruşma” uygulaması süreç içerisinde taraf, tanık ve bilirkişileri de kapsayacak şekilde genişletilmesi çalışmalar sürüyor. Sistemle birlikte avukatların mahkemelere her yerden bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi akıllı cihazlardan bağlanmaları mümkün hale geldi. Sistem kapsamında avukatlar e-duruşma talebini UYAP aracılığıyla mahkemeye gönderecek. Hakimin UYAP üzerinden talebi kabul etmesinin ardından avukatların elektronik imza yöntemiyle kimlik doğrulaması yapılacak. Avukatların bilgileri ve fotoğrafının mahkeme tarafından UYAP üzerinden teyit edilmesinin ardından mahkemenin sistemi aktif hale getirmesi ile birlikte e-duruşma başlayacak.

selyus