Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 12 Temmuz 2017

Bağış, “AP üyeleri Türk düşmanlığı yapıyor”

“Avrupa Konseyi Başkanı Juncker’in bir toplantıda 35 üyenin katılmasına tepki verdiğini söyleyen Bağış, “Avrupa Parlamentosunda Türkiye ilgili bir kararda 400 küsur Avrupa Parlamentosu üyesinin gelip Türkiye aleyhinde oy vermiş olması karşısında eminim büyük bir şaşkınlığa uğramıştır. Bu akıl tutulması ve Türkiye düşmanlığıdır.”

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Batı Platformu, Tarih Perspektifli Türkiye-Batı İlişkileri üzerine bir panel düzenledi. Panele katılan Devlet ve Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış, önemli açıklamalarda bulundu. Panele ayrıca AK Parti MKYK Üyesi ve Es Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak ile  İstanbul Aydın Üniversitesi mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın da katıldı.

“AVRUPA ŞU ANDA MUAZZAM BİR AKIL TUTULMASI YAŞIYOR”

Batı ile ilişkilerin her zaman önemli bir konu olduğuna fakat bu günlerde daha da önemli bir yer kapladığını söyleyen Egemen Bağış da konu ile ilgili olarak, “Türkiye ve Batı ilişkileri her zaman çok önemli olmuştur fakat özellikle bugünlerde içinden geçtiğimiz bu travmatik ilişki ağında Türkiye’nin Batı ile ilişkileri bunun perspektifi, tarihi ve günümüze yansımaları gerçekten daha da önemli bir hal aldı” diye konuştu.

Bağış bununla birlikte Avrupa Birliği Parlamentosu’nda Türkiye ile ilgili alınan kararı eleştirerek Avrupa’nın şuanda muazzam bir akıl tutulmasında olduğunu vurgulayarak, “Avrupa şuanda muazzam bir akıl tutulması yaşıyor. Hele Avrupa Parlamentosu’nun geçen hafta aldığı karar tamamen Avrupa’nın çıkarlarına aykırı bir karardır. Düşünün ondan üç gün evvel Avrupa Konseyi Başkanı Sayın Jean-Claude Juncker Avrupa Parlamentosu’na gittiği zaman sadece 35 Avrupa Parlamentosu üyesi kendisini dinlemek için salonda bulunduğuna isyan edip konuşmasında Avrupa Parlamentosu’nu eleştirmişti. Bununla birlikte Juncker, üç gün sonra Türkiye ilgili bir kararda 400 küsur Avrupa Parlamentosu üyesinin gelip Türkiye aleyhinde oy vermiş olması karşısında eminim büyük bir şaşkınlığa uğramıştır. Bu akıl tutulması ve Türkiye düşmanlığıdır. Bu ayrımcılık ne Avrupa’ya bir şey kazandırır ne Avrupa’daki insanlara herhangi bir getirisi olur. O yüzden Avrupalıların da akıllarına başlarına toplamaları, Avrupa’nın çıkarları açısından Türkiye ile ilişkilerini değerlendirmeleri ve Türkiye ile ilişkilerine önem vermeleri gerektiğine inanıyorum. Tabi ki de Türkiye’ye düşen görevler de var. O 400 kusur milletvekilinin FETÖ gibi PKK gibi kronikleşmiş Türk düşmanları tarafından yanlış bilgilendirmelerine izin verilmemelidir. O yüzden bizim de tanıtım atağı yapmamız, iletişime önem vermemiz ve oralarda kendimizi daha fazla hissettirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“TRUMP SONRASI İLİŞKİLER GÜÇLENECEK”

Bağış son olarak da Trump sonrası Amerika ile ilişkilerin nasıl olacağı sorusunu da değerlendirerek, “ Ben Trump’ın çok pragmatik bir iş adamı olarak ‘ne getirir ne götürür’ hesabını her önüne geldiği konuda yaptığını düşünüyorum. Türkiye de Amerika Birleşik Devletleri’nin en önemli müttefiklerinden bir tanesi. NATO’da Amerika’dan sonra en büyük askeri güce sahip olan ve bölgede İslam kültürü ve demokrasi kültürünü bir arada yaşatabilme tecrübesini ortaya koymuş olan ender ülkelerden biri olarak Trump için çok önemli. Trump ne getirir ne götürür hesabı yaptığı zaman Türkiye’nin YPG gibi ya da PKK gibi ya da bölgedeki bir takım küçük devletler gibi bir ülke olmadığını net fark edecek. Trump, Amerika gibi önemli bir süper gücün yanında Türkiye gibi önemli bir bölgesel gücü devre dışı bırakamayacak kadar zeki bir siyasetçidir. O yüzden Trump Amerika’da tamamen ipleri eline aldığında Türkiye ile olan ilişkileri çok daha geliştireceğine inanıyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.

selyus