Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 6 Nisan 2017

Bakan Işık, “Savunmada yerlilik yüzde 60’ı aştı”

Esenler’de düzenlenen “Güçlü Türkiye İçin En Güçlü Destek Esenler’den” programında konuşan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, milli savunmadaki yerlilik oranının yüzde 60’ı geçtiğini aktardı.

Esenler Evet Platformu tarafından Esenler Kültür Merkezi’nde “Güçlü Türkiye İçin En Güçlü Destek Esenler’den” programı düzenlendi. Programa, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Esenler Kaymakamı Hulusi Şahin, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Gökhan Taran, Esenler’in kanaat önderleri ile muhtarlar katıldı.

ŞEHİTLER PARKINI HİZMETE AÇACAĞIZ

Programda bir konuşma yapan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, “Milli Savunma Bakanımız Fikri Işık göreve geldiği günden itibaren, Esenler’in askeri alana kavuşmasına çok önemli katkılar sunmuş, yeni Esenler’de çok önemli emekleri olan bir bakanımız. Devir aldığımız askeri alanın ilk bölümünde tasarladığımız 15 Temmuz Şehitler Parkı’nı kısa zaman sonra hizmete açacağız. Ben katkılarından dolayı sayın bakanımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

“KENDİ SİLAHIMIZI KENDİMİZ ÜRETİYORUZ”

Göksu’nun ardından Esenlerlilere seslenmek için kürsüye gelen Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, iki binli yılların başında IMF’nin şartlarının nasıl Türkiye’ye dayatıldığını unutmadıklarını belirterek, “Silah ambargolarını unutmadık. Şimdi (silah ambargosu koyacağız) diyorlar. Koyarsan koy diyoruz. Kendi silahımızı kendimiz üretiyoruz Allah’a şükür. Namerde muhtaç olmaktan Türkiye’yi kurtardık. Türkiye kendi askerinin eline verdiği piyade tüfeğini bile başkalarının lisansıyla üretiyordu. Bu millete yakışır mı? İstanbul’un surlarını dövmek için zamanın en gelişmiş toplarını döken bir milletin evlatlarına yakışır mı? Şimdi NATO’nun 42 testinin tamamından başarıyla geçen Milli Piyade Tüfeği’ni (MPT) ürettik ve TSK kullanmaya başladı. Benim korumalarım şu anda Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu tarafından üretilen yüzde yüz yerli otomatik tüfeği kullanıyor. Eğer Türkiye kendi insansız hava aracını üretmeseydi, kendi ürettiği teknolojileri kullanmayı başarmasaydı şu son bir haftada 100’e yakın terörist etkisiz hale getirilebilir miydi?” şeklinde konuştu.

HEDEF YÜZDE 80 YERLİLİK

Türkiye’nin savunma sanayinde dışa bağımlılığını minimize etmek zorunda olduğunu vurgulayan Işık, “2002 de görevi devraldığımızda milli savunmadaki yerlilik oranının yüzde 24 civarındaydı. Bugün ise bu oran yüzde 60’ı geçti. Ama biz bunları da yeterli görmüyoruz. Savunma sanayinde dışa bağımlılığımızı minimize edecek adımlar atıyoruz. İlk hedefimiz savunma sanayinde yerlilik oranını yüzde 80’e çıkarmak. Şu anda el yapımı patlayıcıları nasıl etkisiz hale getiririz, en çok bu konuya yoğunlaşıyoruz. Geçen hafta 7-8 saat bu konuyu çalıştık. Şimdi karakollarımızın etrafını fiber optik kablolarla döşüyoruz. Uzaktan sensörlerle algılıyor, teröristler baskına gelirken bir anda kendileri basılıyor. Türkiye’yi eski günlerine döndürmek isteyenlere müsaade etmeyeceğiz” dedi. Program soru – cevap bölümünün ardından sona erdi.

selyus