Ana Sayfa İÇ POLİTİKA, YEREL YÖNETİMLER 22 Aralık 2016

Başbakan Yıldırım, Teşkilatlara bir konuşma yaptı

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, Genel Merkez’de düzenlenen 114’üncü Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katıldı.

Başbakan Binali Yıldırım, 2016’nın son genişletilmiş il başkanları toplantısını gerçekleştirdiklerini, toplantıda 81 il teşkilatının bütün yönetim kademeleri, belediye başkanları ve meclis üyelerinin 114. kez bir araya geldiğini, bu durumun AK Parti’de istikrarın, hizmetin sürekliliğinin ne kadar önemli olduğunu açıkça ortaya koyduğunu aktardı.

Teşkilatla bir olmanın bütün 80 milyon vatandaşla beraber olma anlamına geldiğini vurgulayan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

“AK Parti siyasetinin ülkemize, vatandaşlarımıza kazandırdıklarını sizler iyi biliyorsunuz. Biz AK Parti olarak bu millete olan borcumuzu hizmet üreterek ödemek durumunda olan bir kadroyuz. AK Parti’nin siyasi ilkelerini hayata geçiren bu muhteşem kadro Allah’ın izniyle Türkiye’nin yüzünü ağartan yegane kadrodur. AK Parti, cumhuriyetimizin ve demokrasimizin sigortasıdır. AK Parti hareketi birlik ve beraberliğimizin güvencesidir. AK Parti, 79 milyon Türkiye’nin partisidir. İlk günden itibaren her bölgenin, her şehrin, her bir vatandaşımızın partisi olduk, derdi ile dertlendik. Hiçbir AK Parti’li kardeşim bu ülkenin hiçbir insanına karşı ayrımcılık yapmadı, yapmayacaktır. Her türlü ayrımcılığı reddettik ve daima millet dedik, millete hizmet ettik. Ülkemiz baştan başa mamur oldu ve vatandaşlarımızın beklediği hizmetler birer birer hayalden gerçeğe döndü. Bu aşkı, inancı, heyecanı koruduğumuz için bugün milletimizin duası ve desteğiyle bu emaneti yine bizler taşıyoruz, AK Parti taşıyor. Bu emanete sadakat göstermek bizim en şerefli görevimizdir.”

ÜLKEMİZ, MİLLETİMİZ İÇİN YOLA ÇIKTIK

Başbakan Yıldırım, AK Parti kadroları olarak siyaseti ülkeye ve millete hizmet aracı olarak gördüklerini, her zaman milletin ihtiyaçlarının öncelikleri olduğunu belirtti.

Yeni anayasa konusunun son 50 yıldır Türkiye siyasetini meşgul eden bir konu olduğuna işaret eden Yıldırım, 1980 darbesinden kalma vesayet anayasasıyla Türkiye’nin bugünkü ihtiyaçlarını ve vatandaşların gelecek beklentilerini karşılamanın mümkün görülmediğini vurguladı.

Başbakan Yıldırım, anayasanın değiştirilmesi gerektiği konusunda hiçbir görüş ayrılığı olmadığını ve bütün partilerin, 2002’den bugüne kadar seçimler öncesi yeni bir anayasa vaadinin hep olduğunu ifade etti.

AK Parti olarak kendilerinin de vaatte bulunduklarını anlatan Başbakan Yıldırım, “Ama bugüne kadar derli toplu anlamlı bir değişikliği maalesef gerçekleştiremedik.” dedi.

Anayasa konusunda zaman zaman krizler olduğunda krizleri aşmak için sınırlı değişiklikler yaptıklarını vurgulayan Yıldırım, “Mesela 2007’de 367 icadı ve bunun üzerine cumhurbaşkanını Meclis’in seçememesi ve partimizin ‘Çözüm millettedir’ diye anayasada değişiklik yaparak cumhurbaşkanını milletin doğrudan seçmesini imkan dahiline getiren, sağlayan değişikliği yaptık, önemli bir değişiklik. Daha sonra yargı darbesi, yargı vesayeti oluşturmaya çalışanların bu hamlesine karşı yargıda, özellikle üst yargıda önemli düzenlemeler öngören değişikliği de yine AK Parti iktidarında gerçekleştirdik.” diye konuştu.

BU SORUNU DA ÇÖZMEK BU KADROLARA NASİP OLACAKTIR

Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:

“Son yılların en fazla tartışılan konusu, Türkiye’de hükümet yönetim sisteminin kalıcı istikrarı sağlamadığı ve bu nedenle yönetimde yönetim sistemini de içeren esaslı bir değişikliğin artık acil bir ihtiyaca dönüştüğü toplumun bütün kesimlerince tartışılıyor. Bilim adamları, uzmanlar, siyasetçiler, sivil toplum kuruluşları ve hatta halkın tamamı bu konunun artık gündemden kalkmasını ülkenin geleceğe doğru emin adımlarla yol almasını bekliyor. Siyaset sorun üretme yeri değil, siyaset sorun çözme yeridir. AK Parti sorunları torunlara bırakmadan, çöze çöze bugünlere gelen partinin adıdır. Bu sorunu da çözmek evelallah bu kadrolara nasip olacaktır.”

15 Temmuz darbe girişiminin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti sonrasında parti genel başkanları olarak bir araya geldiklerini ve görüşmede anayasa meselesinin de gündeme geldiğini anımsatan Yıldırım, AK Parti, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi olarak anayasa değişikliği ile ilgili çalışma yapma konusunda mutabık kaldıklarını belirtti.

Başbakan Yıldırım, çalışma sonunda 7 maddede mutabakatın tamamen sağlandığını ancak bu 7 maddenin işin esasına yönelik değişiklikler içermediğini kaydetti.

Görüşmeler sonuna vardığında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “Bu mevcut sistem artık böyle devam etmemeli. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle birlikte meydana çıkan mevcut durum anayasayla uyumlu hale getirilmelidir. Her ne kadar biz parlamenter sistemi tercih ediyor isek de bu sorunu çözmek için partiler üstü bir anlayışla, AK Parti ile bu konuyu müzakere etmeye ve bir çözüm üretmeye hazırız.” dediğini aktaran Başbakan Binali Yıldırım, bunun üzerine üçlü devam eden müzakereleri iki parti olarak, MHP ile sürdürdüklerini bildirdi.

MHP Genel Başkanı Bahçeli ile bu konuda ilk görüşmelerini 10 Kasım’da gerçekleştirdiklerini, bu görüşmede işin çerçevesini çizdiklerini, prensiplerini belirlediklerini ve 10 Aralık’ta da tekliflerini Meclis’e verdiklerini anlatan Yıldırım, şunları söyledi:

“Şimdi artık iş Meclis’te, bizden çıktı. AK Parti grubu olarak biz 316 imzayla teklifimizi verdik. AK Parti’de ‘Efendim, filan imzalayacak, filan imzalamayacak’ diye bir sürü tezviratlar çıkardılar, bir kez daha tuş oldular. AK Parti üzerine hesap yapanlar, sonunda kendileri mosmor olur. AK Parti 14 yıldır her krizde, her zor anda ülkenin sorunlarını çözen, düğümleri çözen ve ülkenin geleceğinin aydınlık yarınlarını hazır eden bir partidir.”

 

selyus