Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 22 Kasım 2016

Başkan Hasan Can’ın penceresinden darbeler

TÜRGEV Şule Yüksel Yükseköğretim Kız Yurdu’nda düzenlenen ‘Darbe Anatomisi’ isimli konferansa katılan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Türkiye’de son 60 yıldır yaşanan darbeleri akıcı bir anlatımla 60 dakikaya sığdırdı.

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Özel TÜRGEV Şule Yüksel Yükseköğretim Kız Yurdu’nda düzenlenen ‘Darbe Anatomisi’ isimli konferansa katıldı. Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın konuşmacı olduğu konferansa Başkan Can’ın eşi Saliha Can, Ümraniye Belediye Başkan Yardımcıları Mustafa Küçükkapdan, Türkan Öztürk, Sibel Şenocak, yurt yetkilileri ve yurtta kalan öğrenciler katıldı. Başka Can, Türkiye tarihinde yaşanan darbeleri anlattı ve son olarak 15 Temmuz darbe girişimine değindi.

Askerlerin yaptıkları darbelere yıllarca dur diyenin olmadığını belirten Can, “Hükümetin başında o zaman Süleyman Demirel var. O zaman henüz 8 kere gidip 9 kere gelmemiş. Bir 1965’de olmuş, 1969’da olmuş, iki kere Başbakan olmuş. İkinci başbakanlığında in demişler inmiş. Meşhur hikaye, hani derler ya. Hani şapkasını da unutmuş diye. Fötr şapkasını Başbakanlık’ta unuttuğu darbe 12 Mart muhtırasıdır. Gerçekten fötr şapkasını Başbakanlık’ta unutmuş da kaçmış. Tabi bu askerler memleketin yegane askerleri zannettiler hep kendilerini yıllarca. Ve bunlara yıllarca da dur diyen olmadı. Yani Süleyman Demirel göğsünü şişirip de, dur diyebilseydi, herhalde bir düşünmeleri gerekecekti ama hemen diyor ki inin istifa edin, hemen istifa. Şimdi bu alışkanlık ta geçmişte de var, yani Osmanlı zamanında da bazı darbe alışkanlıklarımız var bizim” şeklinde konuştu.

“DARBE DEDİĞİN GECE YAPILIR”

Geçmişte yapılan darbelerin özelliklerini de hatırlatan Can, darbelerin hep gece saatlerinde yapıldığını ancak 15 Temmuz darbe girişiminin akşam saatlerinde olduğunu ifade ederek, bunun da akşam saatlerinde yapılmasında bir amaç olduğunu dile getirdi.

Başkan Can, “Darbe dediğiniz gece yapılır. Niye gece yapılır. Gece herkes uykusundayken tutulacak yerleri, kapıları, pencereleri, boğaz köprüsünü, Cumhurbaşkanlığı köşkünü orayı burayı her tarafı tutup, işte toplanması gereken Valiyi kaymakamı belediye başkanını kimi toplaması gerekiyorsa tek tek mekanlarından toplayıp, yani millete baş olacak kim varsa, Cumhurbaşkanından Başbakanından en dip köşedeki yetkiliye kadar toplayıp, ondan sonra milleti başsız bırakıp, teslim olmaya zorlamak. Tarz budur. 60 ihtilali böyle olmuştur. 12 Eylül darbesi böyle olmuştur. Ama bu darbe saat 22.00 de. Gün sayılabilecek akşam saatlerinde saat 21.00’de. Belki istedikleri de buydu. İstedikleri millet birbirine girsin. Kaos olsun. Alevi Sünni’yi, Sünni Alevi’yi vursun. O ona düşman olsun, bu buna düşman olsun.” diye konuştu.  

“BU ÜLKENİN İNSANLARININ GENLERİNDE LİDERLİK VAR”

Konuşmasına devam eden Başkan Can, “Zaten 40 seneden beri bu milletin içerisine nüfuz etmişler. Askeriyenin içerisinde nüfuz etmişler. Ordunun içerisine, emniyetin içerisine nüfuz etmişler. Yargının içerisine nüfus etmişler. Üniversiteleri komple işgal etmişler. Daha ne kalmış geriye. Bunların hedefledikleri başka bir şeydi. Şimdi anlıyoruz ki bunlar, sadece iktidarı ele geçirmek değil, bu ülkede kaos meydana getirerek, bir Suriye gibi, bir Filistin gibi, bir Irak gibi, bir Yemen gibi yapmaktı bu ülkeyi. Ama anlayamadıkları bir şey var. Bu ülkenin genlerinde imparatorluk genleri var. Bu ülkenin insanlarının genlerinde liderlik genleri var. Tarih boyunca bu böyle. Öyleyse bu insanları kolay kolay bir Filistin yapamazsınız. Bu ülkeyi kolay kolay bir Suriye yapamazsınız.”

Aynı zamanda eğitimci olan Belediye Başkanı Hasan Can’a, konferansın sonunca yurt görevlileri tarafından Öğretmenler Günü dolayısıyla çiçek takdim edildi.

selyus