Ana Sayfa HUKUK, İÇ POLİTİKA 14 Eylül 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na siyasi yasak ve hapis yolda

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu için siyasi yasak isteniyor. Erdoğan Bayraktar’a “hırsız” dediği için “kamu görevlisine alenen hakaret” suçundan yargılanacak olan Kılıçdaroğlu, CHP tarihinde sanık olarak mahkemeye çağırılan ilk genel başkan oldu.
Millet İttifakı’nın adayı olarak genel seçimlere katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dokunulmazlığı gitti. Dokunulmazlığı kaldırılan Kılıçdaroğlu’na siyasi yasak istemiyle dava açıldı. CHP’de ilk kez ilk kez bir genel başkan “sanık” sıfatıyla tebligatla mahkemeye çağrıldı.
KAMU GÖREVLİSİNE ALENEN HAKARET SUÇU
Gazeteci Barış Terkoğlu’un haberine göre, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu hakkında “kamu görevlisine alenen hakaret” suçundan dava açıldı. Seçimlerde milletvekili olamadığı için dokunulmazlığı kalkan Kılıçdaroğlu hakkında 3 gün önce tebligat gönderildi.
KILIÇDAROĞLU İÇİN SİYASİ YASAK TALEBİ
Kılıçdaroğlu’nun 9 yıl önce 26 Kasım 2014’te CHP İstanbul bölge toplantısı sırasında söylediği sözlere ilişkin açılan davada 1 yıl 2 ay ile 2 yıl 4 ay arası hapsi ve siyasi yasak isteniyor. CHP liderinin yargılanması 7 Mart 2024’te İstanbul 51. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlayacak.
Kılıçdaroğlu’na mahkemeden gönderilen tebligatı paylaşan Terkoğlu şu ifadeleri kullandı:
Üç ay geçti. Araya adli tatil girdi. Acaba bir değişiklik var mı diye baktım. Öngörüm doğrulanmıştı. Tarihte ilk kez bir CHP genel başkanı sanık olarak tebligatla mahkemeye çağrıldı.
“Sanık: Kemal Kılıçdaroğlu” yazan tebligat, üç gün önce, 11 Eylül’de gönderildi. Buna göre CHP liderinin yargılaması, 7 Mart 2024’te İstanbul 51. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlayacak. CHP lideri Kılıçdaroğlu, dokunulmazlık zırhı olmadan hâkim huzurunda savunma yapacak. İlk yargılamada yapılan suçlama ise “kamu görevlisine alenen hakaret”.
Savcı, Kılıçdaroğlu’nun 1 yıl 2 ay ile 2 yıl 4 ay arası hapsini istiyor. Talepleri arasında elbette siyasi yasak da var. Türkiye gazetesi

selyus