Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 17 Ekim 2016

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz bir Sünni-Şii çatışmasına ‘evet’ diyemeyiz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Musul operasyonunun dışında tutulmaya çalışıldığını belirterek, “Ülkemizin ısrarla Musul operasyonunu dışında tutulmaya çalışılması, orada da DEAŞ bahanesiyle kurulmaya çalışılan mezhep çatışması kapanını bozacağımız içindir. Biz bir Sünni-Şii çatışmasına ‘evet’ diyemeyiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çırağan Sarayı’nda düzenlenen Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi’ne katıldı.

“TERÖR BUMERANG GİBİDİR, SONUN GELİR KENDİNİ KULLANANI DA VURUR”

Konuşmasında batılı ülkelerin terörle mücadele konusundaki tavrını eleştiren Erdoğan, “Terörle mücadelede en çok üzerinde durduğumuz hususlardan biri de tüm terör örgütlerine karşı ilkeli bir yaklaşım gösterilmesi. Teröristlere siyasi ve askeri destek veren ülkeleri ikaz ediyoruz. Buradan bir kez daha tekrarlıyorum. Terör örgütleri bumerang gibidir, eninde sonunda gelir kendini kullananı da vurur. Uluslararası alanda terörizme karış kararlı bir işbirliği yapılmadan sorunun çözümü mümkün değildir. Yıllardır Somali’nin terörden çektiği ortada. Somali’de dünya devlerinin büyükelçilik binası yok ama Türkiye’nin var. Biz oraya her şeyimizle gidiyoruz. Bizi birbirimize bağlayan bağlar farklı. İngiltere ve Amerika’nın büyükelçilik binası Havalimanı kampüsünün içerisinde” ifadelerini kullandı. 

“HANİ AB BUNLARI TERÖR ÖRGÜTÜ İLAN ETMİŞTİ” 

Türkiye’nin içinde ve çevresinde FETÖ, PKK ve DEAŞ gibi terör örgütlerinin faaliyet gösterdiğini vurgulayan Erdoğan, “Canımızın yanmadığı gün neredeyse yok. Türkiye bu örgütleri bertaraf edecek güce sahip değil mi? Kesinlikle bu gücümüz ve kararlılığımız var. Bunları içinde en kanlı eylem geçmişi olan PKK’yı sahip olduğu ortalama terörist sayısı ile mukayese ettiğimizde defalarca yok ettik. Ama eylemlere devam ediyor. Çünkü etkisiz hale getirdiğimiz her terörist yerine Irak ve Suriye’deki kamplardan yenileri ikame ediliyor. Avrupa başkentlerinde çadır açabiliyor, milyonlarca avro rahatça toplayabiliyorlar. İşte Avrupa Konseyi’nin merkezi olan Brüksel’de merkezler var. Bu merkezlerde bunlar teröristbaşının resimleri ile yardımlar toplayabiliyorlar. Hani AB bunları terör örgütü ilan etmişti. Terör örgütü ise nasıl böyle bir imkan verebilirsiniz. Kendilerine dosyalar veriyoruz. Kusura bakmasınlar Almanya şansölyesine G20 zirvesinde 4 bin dosya verdim. Bundan 5-6 ay önce geldiğinde konuştuk ne oldu o dosyalar diye. ‘O 4 bin dosya şimdi 4 bin 500 oldu’ dedi. Eğer hukuk hele hele teröre karşı böyle devam ederse bunun üstesinden gelmek mümkün değil” diye konuştu.

“DEAŞ İLE MÜCADELE İÇİN SURİYE’NİN YAKILIP YIKILMASI GEREKMİYORMUŞ”

DEAŞ’ın dünyanın dört bir yanından eleman devşirdiğine dikkat çeken Erdoğan, “Biz bunları yakaladığımız zaman paketliyoruz. Ya hemen cezaevine atıyoruz, ya da ülkelerine iade ediyoruz. Bugüne kadar DEAŞ’e katılmak üzere gelen 3 bin 800 yabancı teröristi sınırdışı ettik. 52 bin 500 kişiye ülkeye giriş yasağı koyduk. Geldikleri kaynak ülkeler, bu şahısların çıkışların engellemek için neredeyse parmakların kıpırdatmadılar. DEAŞ bahane edilerek Suriye ve Irak, 63 ülkenin katıldığı operasyonlarla büyük bir yıkıma maruz kalıyor. Biz Cerablus operasyonunu başlattıktan sonra görüldü ki bu örgütlerle mücadele etmek için Suriye’nin yakılıp yıkılması gerekmiyormuş. Biz DEAŞ’ın bir araçtan ibaret olduğunu, istenirse kısa sürede etkisiz hale getirileceğini iyi biliyoruz. Diğer taraftan eğer bu ülkeler dostça el ele vermezsek, kendi imkanlarımızla basit önlemlerle inanıyorum ki öyle çapı da büyük olmayan bir sınır ötesi operasyonla sonuç alınır. İşte Cerablus ve Rai” şeklinde konuştu.

“BİZ IRAK’TA BİR SÜNNİ-Şİİ ÇATIŞMASINA ‘EVET’ DİYEMEYİZ”

Türkiye’nin ısrarla Musul operasyonunun dışında tutulmaya çalışıldığının altını çizen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ülkemizin ısrarla Musul operasyonunu dışında tutulmaya çalışılması, orada da DEAŞ bahanesiyle kurulmaya çalışılan mezhep çatışması kapanını bozacağımız içindir. Biz bir Sünni-Şii çatışmasına ‘evet’ diyemeyiz. ‘Biz Şii-Sünni çatışmasına müsaade etmeyeceğiz’ diyorlar. Tamam da Irak ordusu kimlerden oluşuyor. Irak ordusu Şiilerden oluşuyor. Musul’a geldikleri zaman Sünnilerle vuruşacaklar. Oraya Haşdi Şabi’yi sokacaklar, karşılarında kim var Haşdi Vatani. Onlar Musul’un yerli insanları. Haşdi Şabi dışarıdan geliyor. Biz yeni mezhep çatışmalarına ‘evet’ diyemeyiz. PKK’ın Suriye kolu olan PYD-YPG terör örgütü DEAŞ bahanesiyle besleniyor. Defalarca ikaz yaptık. PYD’ye verilen silahların bir kısmı da DEAŞ’a gidiyor. Önemli bir kısmı PKK’ya gidiyor. Biz bu silahları yakalıyoruz. Yakladığımız zaman hangi ülkeye ait olduğunu görüyoruz. Bu konuda yaptığımız itirazlar yalan söylenerek dikkate alınmıyor. DHKP-C örgütü Avrupa’da rahatça faaliyet gösteriyor. Eli kanlı katilleri Avrupa’da rahatça yaşıyor. Bu anlayışla terör ile mücadele mümkün mü?”

“AMERİKA USAME BİN LADİN’İ HANGİ HUKUK SİSTEMİNE DAYANARAK VURDU”

Türkiye’nin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’i Amerika’dan talep ettiğini hatırlatan Erdoğan, “Amerika ise kendi hukuk sistemini öne sürerek bu talebin gereğini yerine getirmedi. Üzücü olan bu. Terör örgütlerini koruyan bir hukuk sistemi olabilir mi? Bir teröriste ‘green card’ verilir mi ya. ‘Green card’ ile beyler gibi Amerika’da yaşıyor. Siz kimi kandırıyorsunuz. EL Kaide Amerika’da terör eylemi yaptığında da Amerika’da aynı hukuk yok muydu? Amerika onca operasyonu neye dayanarak yaptı? Pakistan Afganistan’da Usame Bin Ladin’i vurduğunda hangi hukuk sistemine dayanarak vurdu. Eğer siz hukuku böyle çifte standart ile işletirseniz yarın kendi başınız derde girdiğinde kimseye söyleyecek sözünüz kalmaz. Buradan bir kez daha tüm ülkeleri terörizm karşısında ilkeli bir tavır takınmaya davet ediyorum Terörizme araçsal yaklaşan her ülke kendi eliyle kendi mezarını kazdığını bilmeli” dedi.

selyus